Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jak se pozná dobrá restaurace? Ptali jste se Pavla Maurera

Pavel Maurer každoročně sestavuje žebříček nejlepších restaurací v Česku Grand Restaurant.

UKONČENO

Pavel Maurer je milovníkem dobrého jídla. Od roku 1997 vydává průvodce po českých restauracích s názvem Maurerův výběr Grand Restaurant. Lidem se snaží přiblížit kvalitní gastronomii - pořádá letní Prague Food Festival a zimní Grand Restaurant Festival, který právě probíhá. Zájemci tak mohou za výhodné ceny ochutnat luxusní jídla, která by si jinak třeba nemohli dovolit. Co festival nabízí? Jak se pozná dobrá restaurace? Jaké služby by měla nabízet? A máme takové v Česku? Na tyto, ale i další otázky spojené s jídlem, jste septali známého gourmeta Pavla Maurera.

položených otázek: 47 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Zodpovězené otázky

OTÁZKA (21.1.2011 7:24) Arathor
Dobrý den. Myslíte si, že je reálné, aby se změnily stravovací návyky čechů a vyžadovali jsme obecně větší kvalitu? Vždyť některé "restaurace", to je hrůza. Mě připadá, že to snad ani nikomu nevadí a každý typický čech si rád dá "pravou svíčkovou" za 55,- Kč. Ruku v ruce s tím jde i úroveň služeb - obsluha atd., která je většinou dost špatná, když to porovnán se zahraničím. Není to tím, že češi prostě kvalitnější suroviny a kvalitu obecně prostě nevyžadují a je to jejich povahou?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:03)
I my, Cesi, mame pravo na svuj gastronomicky vyvoj. Chce to cas, trpelivost a toleranci. V restauraci reklamovat jidlo okamzite jak zjistite, ľe je to spatne nebo odbyte, nepomlouvat "az potom".
OTÁZKA (21.1.2011 12:32) Daniel D.
Dobrý den, je v rámci právě probíhajícího grandrestaurantfestivalu s jednotlivými restauracemi nějak konzultována velikost porcí nebo je rozhodnutí plně v rukou jednotlivých provozovatelů? Setkal jsem se v Plzni s tím, že restaurant k ochutnávce přistupoval jako k degustačnímu menu což se samozřejmě nepříznivě promítne do velikosti porce a z finančního hlediska se pak vyplatí restauraci navštívit spíš v rámci běžného provozu než jako součást festivalu.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:06)
zakladni a extra ochutnavka ma byt ve standardni velikosti, ale 3-chodova degustace je pochopitelne v mensich porcich, protoze by se nedala konzumovat. tak je to uvedeno na webu a verim, ze restaurace dodrzuji
OTÁZKA (17.1.2011 16:28) R. Beneš
Pane Maurere, všude, kde je o Vás zmínka, máte u jména přívlastek "milovník dobrého jídla". Pochopil jsem to tak, že je to myšleno jako Vaše profese. Také se pokládám za milovníka dobrého jídla, poradíte mi co mám dělat, abych se tím mohl živit? ;-) Díky.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:10)
titul "milovnik dobreho jidla" jsem zvolil zamerne, protoze se stale jeste necitim jako "znalec", nebo "food kritik". Mnohym tzv. znalcum to totiz neverim. Ano, zivim se tim a rekl bych, ze se mi to podarilo predevsim proto, ze puvodne nebylo a ani nyni neni v mem programu osobni obohaceni - ale nezavisla propagacni prace pro rozvoj gastronomie.
OTÁZKA (17.1.2011 22:47) Robert
Dobry den, Zavital jste nakonec do El Buli? Co rikate na novy koncept A. Feria? Je opravdu tento zavirajici se podnik natolik genialni nebo je to marketingove "nahonene" dilo? Popr. spanelsti bratri (Homenaje a la familia Roca) jsou na stejne nebo vyssi urovni? Moc dekuji
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:13)
Nebyl a nevadi mi to. Nejsem sberatelem snobskych zazitku. Kulinarsky mag F. Adria skutecne rozjel novy koncept divadelniho restaurantu TICKET a jeste k tomu bar, ale urcite se uplne nevzda sve domeny - molekularni kuchyne.
OTÁZKA (18.1.2011 8:15) Karel Mach
Umite varit pane?Co je Vasim "majstrstikem"?Diky za odpoved.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:14)
asi 5 jidel, ale ta dokazu docela dobre. Safranove risotto delam moc rad.
OTÁZKA (18.1.2011 8:52) Karel Mach
Co rikate na ty sileny ceny v Praze co se tyka susi a mirimi?Susi v Praze poridim v prepoctu za 30-45 US$ a ve svete v anglosaskych zemich se vejdu do 10 US$?Neni to stale ta ceska nenazranost v obchode?Tricka BOOS za 1500-4500Kc a venku za 5US$?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:16)
Jen snad, ze srovnavate nesrovnatelne trhy. Vice prodaneho sushi vam dava moznost snizit ceny. My nejsme anglosasky trh.
OTÁZKA (18.1.2011 14:56) Veronika
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se cítíte být gastronomickým expertem a po kolika letech intenzivního ochutnávání všeho možného se ten pocit dostavil?:) Zajímá mě to proto, že i když sama jsem nadšený foodie, pořád mám pocit, že toho vím z gastro světa hrozně málo, neustále mě něco překvapuje a necítím se zdaleka pevná v kramflecích.
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:17)
Ja take ne a cim vice ctu a cestuji, tim vice poznavam, jak malo toho vim a jak velka je nase gastronomicka planeta...
OTÁZKA (20.1.2011 11:41) Tibor farkas
Kde je podle Vas nejlepsi restaurace v Praze?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:18)
odpoved je na www.grand-restaurant.cz (TOP 10)
OTÁZKA (20.1.2011 13:22) Alice
Dobrý den, můžete mi prozradit, jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo? Nemyslím to restaurační, myslím to, co Vám vaří doma. díky
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:20)
Aemam nejoblibenejsi jidlo. Ale v lete miluji zeleninovou polevku, co mi dela moje moravska sestra z plodu sve zahrady, bez jisky. A taky mam rad maso od manzelky ktere vari 8h v tzv. "slow cookeru" s bylinkami
OTÁZKA (20.1.2011 15:14) Ostravak
Zapomnel jsem se jeste zeptat - vas pruvodne neobsahuje (minuly rok byla vyjimka - jedna restaurace) ostravske restaurace - je to tim, ze jsou spatne nebo ze lide nerecenzuji? Diky
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:25)
Jsem rodak z Olomouce, ale Ostrava je pro mne z gastronomickeho hlediska velky otaznik. Moc typu na dobre podniky tedy nemame ale verim, ze se behem prave probihajiciho Grand Restaurant Festivalu (15.1.-15.2) neco vyvrbi. Menu za 60-70 Kc je pro mne vzdy podezrele, ale zalezi co v nem je. Kuchari by se meli vracet k tzv. lacinym a opomijenym surovinam a postupum. Predavrene potraviny to nezachrani.
OTÁZKA (20.1.2011 16:02) Lenka
Dobry den, zajima me, jaka prava ma host v ceske restauraci? diky
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:27)
Urcite muze odmitnout zaplatit jidlo, ktere je schopen prokazat, ze neni v poradku. Jde to nekdy tezko, priznavam, ale je nutne sebe i restaurace neustale vychovavat.
OTÁZKA (21.1.2011 0:21) Michaela
DD, co takový párek v rohlíku - dáte si jej někdy :o))
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:29)
Obcas. Mimochodem, predevcirem jsem ochutnal ve Vancouveru (Kanada) jejich poulicni specialitu - "japa dog", coz je jako americky "hot dog", ale jsou tam na tom parku misto zeleniny a kecupu jako příloha morske rasy...to vite Pacifik...
OTÁZKA (21.1.2011 2:08) Ondras z Mnambusu
Dobry den, pane Maurere velice si vazim toho, co delate pro "slusnost" ceskych restauraci a nejen pro to by mne zajimalo, nakolik je v poradku vratit jidlo, ktere je ocividne propravene z jakychsi praskovych polotovaru. Musim opravdu ocekavat v hodnote cca 100 Kc za hlavni chod nejaky takovyto patvar, nebo je na miste reklamace, pokud vam naprosto vazne v krku, byt jedine sousto?
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:33)
Ja se proste vzdy, kdyz si objednavam takove podezrelosti jako "cerstve merunkove knedliky" ptam dopredu personalu, zda jde o polotovar nebo jestli je delali sami. Pokud lzou a vy to poznate, mate pravo odmitnout. Verte, ze to na mne zkouseli i v San Gimignanu v Toskansku....ze maji domaci ravioli a byl to hnus z mrazaku...
OTÁZKA (21.1.2011 7:29) Aleš Civín
Dobrý den prosím Vás můžete prozradit , kde se bude konat 5.ročník Prague Food Festivalu a zde nebude trochu zvýhodněn účastník, který si zakoupí vstupenku v předprodeji.Děkujeme za tuto super akci. S pozdravem Aleš
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:34)
Kralovske zahrady Prazskeho hradu + Micovna 27-29.5.2011, slevy z predprodeje zvazujeme
OTÁZKA (21.1.2011 9:41) Martin K.
Dobrý den, zajímalo by mě, alespoň obecně, jaké je vaše civilní zaměstnání, resp. pokud se živíte "gourmetstvím" co to znamená být gourmet na plný úvazek. Děkuji
ODPOVĚĎ (21.1.2011 13:36)
Jsem byvaly novinar a pak taky reditel reklamni agentury, prednasim 15 let na FAMU, poslednich 5 let uz se zabyvame "jen" propagaci gastronomie. Vydavatelstvi, organizace festivalu, psani textu, predansky...je toho docela dost a spise odmitam nabidky, ktere nesouvisi uzce s mou praci