16. prosince 2009 12:52 Lidovky.cz > Zprávy > Kultura

Pražský Mánes dostane nový kabát od HMArchitektů

Mánes | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mánes | foto:  Jan Zatorsky, Lidové noviny

PRAHA Nadace českého výtvarného umění (NČVU) plánuje kompletní obnovu budovy pražského Mánesu. Vlastník jedné z nejvýznamnějších památek české moderní architektury odhaduje náklady na její rekonstrukci na 100 milionů korun. V současné době je hotový projekt pro stavební povolení a probíhají příslušná řízení. Novinářům to řekl předseda správní rady NČVU Martin Pavala.

"Obnovu Mánesu bychom rádi zahájili v červnu příštího roku, rekonstrukce by mohla být při optimistických předpokladech dokončena na jaře 2011, nejpozději na podzim 2012," sdělil Pavala. Dodal, že rekonstrukci hodlá (NČVU) z valné části financovat z vlastních zdrojů, například prodejem děl ze svých sbírek v aukcích. Tím se však nebrání jednání s případnými sponzory.

Galerie, workshopy i obchod s uměním a designem
Středobodem nově bezbariérové budovy podle architektů z ateliéru
HMArchitekti zůstane výstavní síň, která bude splňovat nejnáročnější
technická kritéria a umožní prezentace různých výtvarných uměleckých oborů.

Ve spodním podlaží nově vzniknou dva multifunkční prostory umožňující pořádání projekcí, přednášek, workshopů, dražeb, menších výstav a podobně. Vedle sálu bude obnovena původní restaurace s terasou a malovaným stropem od Emila Filly. Ochoz na jižní straně budovy bude oživen nově vzniklým obchodem, orientovaným na sortiment související s výtvarným uměním či
designem.

"Obsahem obnovy se vracíme k projektu stavby Mánesa architekta Otakara Novotného. Naší prioritou je rehabilitace Mánesa jako skutečného domu umění, oblíbeného a ceněného kulturního centra," podotkl Pavala.

Zásah nebude radikální
Projekt ateliéru HMArchitekti údajně nepočítá s radikálními zásahy, ale s architektonickým i funkčním návratem do doby největší slávy budovy ve 30. letech minulého století, ovšem s využitím moderních technologií. Nový komplexní grafický styl pro Mánes vytvořilo Studio Najbrt.

Pavala podotkl, že současný tristní stav budovy je výsledkem dlouhodobé devastace stavby jak nejrůznějšími dispozičními úpravami interiéru, tak vynuceným zanedbáním průběžné údržby během dlouhá léta se vlekoucího restitučního sporu.

ČTK, Lidovky.cz