Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

RECENZE: Režisér ukazuje Havla jako bloumáka a váhavce, to je absolutní nesmysl

Film Slávka Horáka s výmluvným názvem Havel přináší obraz exprezidenta a dramatika někdy až směšně zploštělý. Režisér hlavní postavu svého snímku ukazuje především jako bloumáka, legračního slušňáka a váhavce, který se stále nemůže rozmyslet, zda půjde proti režimu. To je absolutní nesmysl – Václav Havel byl člověk naprosto konzistentních názorů. Jeho postoje byly pevné a neúhybné a v odporu vůči režimu byl důsledný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je chybou dělat dodatečně z lidí tím, čím nebyli. Havel chyboval jako všichni lidi. A závěr jeho života byl nedůstojný, ještě šest měsíců a rozvedou se. Jenomže peníze nepustí, že Dášenko? Připomíná mi to oslavné ódy z časů socializmu, glorifikaci a podlézání právě mocným.

0 0
možnosti

To není recenze filmu. To je hodnocení z úhlu pohledu rádoby historika, který si plete pojmy s dojmy a tvrdí věci pouze proto, že si myslí že ví, jak to všechno bylo.

Ne, pana Havla jsem neznal, pouze pár lidí z jeho širšího okruhu. Jejich vyprávění se ovšem s představami a dojmy paní Machalické až téměř vzácně neshodují. Takže asi tak ...

0 0
možnosti

Ano není to ani tak recenze z uměleckého hlediska, jako spíš z historické faktografie.

Nevím sice jestli autor opravdu ty lidi tak znal, nebo to spíš konzultoval s lidmi co je znali. Působí tu ale tak, že si to nevycucal z prstu, a nemám důvod mu nedůvěřovat protože názor na Havlova i Landovského celkem s autorem tohoto článku sdílím. Landovského zlomila až migrace, poté byl už zapšklý a hodně pil. Ale jako mladý herec vůl nebyl, bouřlivák sice ano ale.

0 0
možnosti
Foto

Paní Machalická je opět zcela mimo realitu. Tato dáma se narodila v r. 1958, v roce 1968 jí bylo 10 let tak těžko může hodnotit, jaký byl život v 60tých letech! Chybu dělá v tom, že nehodnotí film, ale reálné osoby a dobu. O panu Havlovi má zcela idealizované představy, zvláště o jeho hrdinství. Asi neví, že např. obrovským problémem bylo dostat pana Havla po 17. listopadu 1989 do Prahy z Hrádečku, kde se schovával. Přiznával, že se bojí, že již nechce do vězení. To znamená, že nevěřil v možnou změnu. Historka s tím jak váhal nad funkcí prezidenta je možná roztomilá, ale zcela nepravdivá, a tak by bylo možné pokračovat.

0 0
možnosti

J73i16r45k69a 95N29o98v15ý

22. 7. 2020 10:01

"To je absolutní nesmysl – Václav Havel byl člověk naprosto konzistentních názorů. Jeho postoje byly pevné a neúhybné a v odporu vůči režimu byl důsledný.

.

A proto vařil kávu stbákům, kteří ho hlídali, protože jim byla určitě zima.

Přestaňte už dělat z Havla hrdinu. \napište si do \google "Wolf o Havlovi" a uvidíte Havla jinýma očima.

0 0
možnosti

Je zajímavé, že od Havla se po listopadu odklonily morální autority Karel Pecka či Karel Kryl. Při jeho poslední volbě, kdy byl zvolen jen díky tomu, že zavřeli Sládka, se v plné nahotě vyjevil Havlův charakter. Co se týká bažení po moci, tak minimálně od prosince 1990 nerozhodný rozhodně nebyl, v tom má autor článku pravdu.

0 0
možnosti
Foto

Autor článku nám dělá z Havla poloboha. Ještě že jeho současníci i spoluvězni vědí své a mohou nám říkat pravdu.;-)

0 0
možnosti

Radeji poloboha, nez nynejsiho poloblba

0 0
možnosti