Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

RECENZE: Režisér ukazuje Havla jako bloumáka a váhavce, to je absolutní nesmysl

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák | foto: BONTONFILM

Premium
Film Slávka Horáka s výmluvným názvem Havel přináší obraz exprezidenta a dramatika někdy až směšně zploštělý. Režisér hlavní postavu svého snímku ukazuje především jako bloumáka, legračního slušňáka a váhavce, který se stále nemůže rozmyslet, zda půjde proti režimu. To je absolutní nesmysl – Václav Havel byl člověk naprosto konzistentních názorů. Jeho postoje byly pevné a neúhybné a v odporu vůči režimu byl důsledný.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Havel byl vnitřně silný člověk a za všech okolností slušný. To byla jeho přirozenost, kterou ale také účinně používal jako mimikry. Mátl tak své odpůrce, kteří si mysleli, že už ho dostali, a pak byli překvapeni, že je sice slušný, ale jako skála. Toto je hlavní problém filmu, někdy komické fabulace jsou v tomto případě podružné.

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák
Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák

Slávek Horák to, jak se říká, myslel dobře a řekla bych, že si Václava Havla váží, přesto z něj ve svém filmu udělal místy až komickou figuru. Ve scénáři splétá realitu s fikcí, ale tyto nikým nezkorigované fantazie bohužel nesměřují k uvěřitelné výpovědi, tématu.

Navzdory nároku na básnickou licenci, tvůrci se žánru životopisného filmu nezřekli, a tak jejich bájení a zjednodušování nezřídka končí u parodie. V lepším případě u komiksu z nedávné historie, který je dnes tak oblíbeným žánrem – však postavy také občas vypouštějí zjednodušující bubliny.

Směšná představa 60. let

A to od první minuty filmu, kdy se divákům předkládá divadelní atmosféra 60. let coby jednoho velkého mejdanu a svádění děvčat. Scénář záměrně realitu černobíle vyhrocuje a uchyluje se ke zjednodušování a zkreslování.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...