Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Zemřel polský spisovatel sci-fi Stanislaw Lem

Světově známý polský spisovatel Stanislaw Lem zemřel dnes ve věku 84 let. Nejvíce ho proslavily romány Solaris, Pánův hlas a Kyberiáda.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Daniela

4. 4. 2006 19:05
El Cid byl hrdina,
zatímco ty jsi zbabělý vůl.
0 0
možnosti

saladín.

4. 4. 2006 1:27
A day that was NOT prognosed
Tak a je prec dalsia sucast mojho detstva. Ak niekto tak on sa mal dozit svojej "napravy omylu te bordelarske a oportunisticke prirody"  (len volny citat z ktorej? cesty Ijona Ticheho) v podobe lubovolne menitelnej perpetualnej telesnej formy.
 
Bol to mimoriadne inteligentny clovek ktory mal zaroven to stastie a smolu tvorit v komunistickej krajine v dobe zaciatkov kybernetiky a prvej fascinacie fyzikou, kozmonautikou etc. bez teroru penazi vdaka ktoremu sa dnes vo vseobecnej zaplave komercne motivovaneho braku a antikultury straca to jedine co ma zmysel - vypoved.
 
A - slusny clovek. 
 
Hail to you, stvoriteli Trurla&Klapacia, Ijona Ticheho alias L.E.M.A. a pilota Pirxe, vynalezce recenzii na neexistujici dila, konstruktere Golema XIV a autore Futurologickeho kongresu, Nesmrtelneho a Baji Robotu (a kdyz to musi byt i Solarisu, ale bez  toho Clooneyho pls), mistre jazyka humoristickeho, filosofickeho a archaisujiciho!
 
A zdravim tiez VSETKYCH autorov tych genialnych ceskych prekladov!  
0 0
možnosti

Pirx

29. 3. 2006 0:07
Spinkej si, Stando.
Vezmu to na chvilku za Tebe. Měl přijít ještě Picard, ale má zánět spojivek. Slzí, vrčí, že nemůže jinak. Nechal se slyšet, že vesmír má o jednu dimenzi míň. Chceš slyšet dobrou zprávu? Admiralita se plácla přes kapsu, máš permanentku pro všechny lety všech plavidel Hvězdné floty. A kapitánský plat. Šli jsme s Picardem kvůli tomu za Prvním lordem. Picard chtěl permanentku, já plat. On ti zalovil v šuplíku, vytáhl dávno připravený zažloutlý papír. Všechno tam bylo! Aby to mohl udělat, jmenoval Tě stálým poradcem admirality pro hranice fantazie. Zbývalo doplnit jen začátek platnosti. Napsal jsem datum zboření berlínské zdi. Večer to oslavíme u Prvního lorda. Picard přijde taky.
0 0
možnosti

muadib

3. 4. 2006 13:17
Re: Spinkej si, Stando.
Dík za hezký příspěvek
0 0
možnosti

muadib

28. 3. 2006 17:36
škoda
Knihy Stanislava Lema mě provázely po celé dětství a dospívání a k řadě jsem se vracel i později. Takových lidí a spisovatelů je vždy málo.
0 0
možnosti

hynek

5. 4. 2006 8:52
Re: škoda
souhlasím, je to velká ztráta.
0 0
možnosti

PirX

28. 3. 2006 14:02
Nezapomeneme
Se Stanislawem Lemem jsem se poprvé setkal ve 14 letech spolu s knihou Planeta Eden. Do té doby jsem hltal u nás tehdy dostupnou sci-fi (Souček, Nesvadba, Neff, zahraniční antologie od železného...). S objevem Lema se však stala velká změna. Lem jakoby mi otevřel oči, ukázal nový úžasný svět a naučil u knížek přemýšlet. Od té doby jsem přečetl od Lema snad všechno, co se dalo v češtině sehnat. Navíc se ze mne stal velice náročný čtenář. Každá z jeho knih mě něčím hluboce zasáhla a obohatila. Lemovi vděčím za svůj současný pohled na svět i na literaturu. Možná i díky Lemovi jsem vystudoval matematiku. Ke spoustě jeho knih se znovu a znovu vracím (Pánův hlas, Futurologický kongres, Dokonalá prázdnota, Nepřemožitelný, Deník nalezený ve vaně, povídky o pilotu Pirxovi, bajky s Trurlem a Klapaciem), u jiných zatím čekám na tu správnou náladu (Dům proměnění, Návrat z hvězd, Golem XIV...) S Lemovým odchodem přišel svět o velikána literatury 20. i 21. století, neboť jeho úvahy a myšlenky týkající se např. informačních technologií byly a jsou až hrozivě aktuální. Rozloučím se jedním jeho citátem (a prosím nekamenujte mne, pokud nebude přesný): Lidé nečtou. Pokud čtou, tak nerozumí. Pokud čtou a rozumí, tak stejně zapomenou. Doufám, že my nikdy nezapomeneme.
0 0
možnosti

Loki_F

28. 3. 2006 14:56
Re: Ano PirXi - Nezapomeneme
Cítím to podobně jako Vy...
0 0
možnosti

Loki_F

28. 3. 2006 12:44
Ne na každou obecně známou osobnost se dá pohlížet stejně.
Bez iluzí o člověku:
"Nejednou se stává, jako právě v tomto případě, že zjednodušení , které se sice blíží pravdě, ale nevydařeně, má stejnou cenu jako podvod. Představují nám opět démona i anděla, bestii i boha stulené v manichejském objetí, a člověk znovu  zústává zproštěn viny skrze sebe sama jako bojiště sil, které do něj vnikly a roztahují se v jeho kůži...  Člověka nám mají vysvětlit skandály a celé drama existence se odehrává mezi prasetem a sublimátem, v jaký je může změnit působení kultury..."
A jako epitaf, poslední řádky z jeho 'Pánova hlasu':
"Jsme jako slimáci, každý přilepen na svůj list. Matematika je mou záštitou, a když mi nestačí, opakuji si poslední odstavec Swinburnovy básně:
Bez touhy žít vše znova,
spíš v tiché pokoře,
za to chcem poděkovat
těm bohům nahoře:
že nic tu není věčné,
nic smrti neuteče
a každá řeka vleče své vlny do moře." Zemřel vyjímečný člověk. Chovám k němu vděk za myšlenky o které byl ochoten se rozdělit.
0 0
možnosti

martinius

28. 3. 2006 11:31
R.I.P.
RIP, majstre. vase knihy ma sprevadzali cely mojim doterajsim zivotom. a nadalej aj budu...
0 0
možnosti

Tomas Poruben

28. 3. 2006 10:52
Svet stratil velkeho cloveka
Nie som skutocnym fanusikom science fiction, ale od Lema som precital vsetko co sa mi podarilo zohnat. Niekedy si hovorim, ze keby sme vsetci aspon trosku zili, rozmyslali a konali ako Lemove literarne postavy, svet by bol o poznanie krajsi a spravnejsi. Chcem vyjadrit svoj hlboky smutok zo straty tohoto velikana celej komunite jeho fanusikov a samozrejme jeho pozostalym.
0 0
možnosti

Gejza

28. 3. 2006 10:35
Otec Ijona Tichého na věčnosti! No to je paráda!
0 0
možnosti

Salut!

28. 3. 2006 10:17
Raná Lemova díla jsou takřka nepřekonatelná.
Právě Lemova tvorba mě přivedla k větší četbě science fiction. Dnes zastáván naázor, že velká většina sci-fi tvorby nemá vůbec nic společného s kulturou, ale jen s ponurou grafománií fantastiky. A je to i o dílech často citovaných jejích klasiků. Raná Lemova tvorba je výjimkou. Pozoruhodné byly Lemovy komické sci-fi, které se jinak prakticky nevyskytují. Některá Lemova díla zůstanou mezi základními kameny science fiction i v době, kdy například z Asimowových na autorské archy bohatých, horkou jehlou šitých šablonovitých salátů nezbude ani list.
0 0
možnosti