Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Názory

PRÁZNÝ: Školství bez vzdělanosti? Likvidací klasického vzdělání se řítíme do nových krizí humanity


Rembrandt Harmensz van Rijn, Učenec v pracovně, 1634 (Z výstavy Rembrandt: Portrét člověka) | foto: Národní galerie Praha

Premium Názor
Během posledních desetiletí pozorujeme pozvolné, leč výrazné změny v oblasti vzdělávání. Po období komunismu, kdy cílem vzdělání bylo vytvoření nového socialistického člověka, se začaly znovu objevovat smělé pokusy reformovat české školství s ohledem na naši kulturní tradici.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Avšak zatímco vzdělávání přírodovědné zůstává z povahy věci stabilní, humanitní obory, jejich smysl a povaha a s nimi i cíle vzdělávací politiky procházely zásadními změnami.

Ačkoli u nás zaznívaly hlasy poukazující na význam humanitní vzdělanosti, která má provázet profesní vzdělávání, po desetiletích duchovní devastace byl v zemi nedostatek kvalitně vzdělaných učitelů humanitních věd, kteří by je mohli předávat dále. Mnozí byli zlikvidováni německou okupací, s ostatními se vypořádal komunistický režim.

V roce 1989 zůstali jen nemnozí, kteří mohli vzdělávat – avšak často pouze malý okruh posluchačů na vysokých školách. Přerušená tradice vydala trpké plody, jimiž bylo především znevážení společenského i osobního významu klasické vzdělanosti.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...