Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Jsou éčka nebezpečná? Ptejte se odbornice

Daniela Winklerová

UKONČENO

Server Lidovky.cz v lednu uveřejnil seriál o éčkách v potravinách. Některá z nich jsou v podezření na karcinogenitu, další mohou údajně způsobovat alergie. U aromat zase výrobce nemusí vůbec zvěřejňovat, o jakou látku se jedná. Jsou éčka nebezpečná? Máme si hlídat složení potravin? Chrání stát občany dostatečně? Ptejte se vedoucí oddělení pro speciální potraviny Daniely Winklerové ze Státního zdravotního ústavu. Na otázky bude odpovídat ve středu ve 13:00.

položených otázek: 26 | jak se správně ptát | Aktualizovat
  1. Otázka má být stručná a jasná, maximálně tři řádky.
  2. Není možné reagovat na otázku zakládající se na externím odkazu.
  3. Přestože konfrontační otázky vítáme, nesmí překročit hranici slušnosti.
  4. Nepište otázky VELKÝMI PÍSMENY.
  5. Podepište se.
  6. Neopakujte dotazy, které už položili jiní.

Přehled položených otázek

OTÁZKA (13.2.2013 13:37) Katka
Dobrý den, chápu, že jednotlivě éčka v potravinách dospělému člověku moc škody nenapáchají. Ale vemte si, jaké množství potravin denně a pravidelně sníme a tím do sebe dostáváme výrazně větší množství éček každý den, rok po roce, desetiletí. Opravdu věříte, že tohle na naše zdraví nemá vliv a éčka obecně jsou bezpečná? Děkuji za odpověď. Katka
OTÁZKA (13.2.2013 13:09) Kamila
Nezdá se vám divné používání přídatné látky E920 L-cysteinu, který se vyrábí z lidských vlasů nebo prasečích štětin a je častý v pečivu, koblihách apod.? Není to vlastně kanibalismus? A když nevadí lidské vlasy jako surovina pro výrobu této aminokyseliny, kam zajdou potravináři dál? Nehty, lidská kůže? V knize Hřbitov na talíři je o podobných chuťovkách mnoho informací, barvivo z brouků E120 karmín je celkem známé, exkŕementy hmyzu (šelak E904) jako leštící látka také. Ale vlasy jako potravinářská surovina, to už je trochu příliš, ne?
OTÁZKA (13.2.2013 11:16) Eva Bajerová
Dobry den, chtela bych se zeptat, ktera jsou opravdu nejhorsi ecka pro deti. Dekuji.
OTÁZKA (13.2.2013 10:37) Míša
Dobry den, co si myslíte o modifikovanem kukuricnem škrobu? Je vůbec vhodný pro děti? U nás je součástí dětských presnidavek stejně jako cukr, dcera po první ceske presnidavce mela několik týdnů problémy s briskem, po německých, kde je ve složení vetsinou jen ovoce problémy nemá. Může mit alergii na ten škrob? Děkuji za odpoved
OTÁZKA (13.2.2013 10:08) Jan Šťastný
Již delší dobu sleduji, jak uklidňujete obavy před přídatnými látkami, "éčky". Že jsou bezpečné a testované atd. .."Jejich schvalování podléhá velmi přísným toxikologickým zkouškám" uvádíte např. v článku na novinkách.cz z loňského dubna. Za tu dobu co taková vaše vyjádření vídám ale EU některé zakázala pro karcinogenitu (u E128 dokonce ČR z nepochopitelných důvodů dlouho otálela) a větší množství EU zakázala resp. omezila používat v potravinách pro děti. V dalších zemích je také více zakázaných přídatných látek. Nevidíte v tom jistý rozpor? Chápu, že ohledně přídatných látek koluje mnoho nesmyslů, vím, že mnohá "éčka" jsou běžné neškodné i prospěšné látky, ale stačí se podívat, jak vypadají potraviny a nápoje pro děti abychom si uvědomili, že s potravinářstvím není něco v pořádku. A to nemluvím o stále narůstajícím množství dětí s alergiemi, ekzémy, poruchami ADHD a dalšími, pro které mohou éčkové směsi v běžných potravinách činit velmi vážné problémy. Není lepší stát na straně spotřebitelů než obhajovat potravináře?
OTÁZKA (13.2.2013 9:09) attila
Dobry den! Predstavuje oranžova žlt (E 110) nejake zdravotne riziko?V Spojenych Statoch je zakazana.Dakujem
OTÁZKA (13.2.2013 8:47) Pavel
Dobrý den, má otázka je trochu z jiného avšak stejně důležitého soudku. Na éčka si dávám zvlášť v uzeninách pozor, také umělá sladidla nepřehlížím. Avšak velké zamyšlení mi onehda udělal pohled na složení zubní pasty - kterou každý den mnoho lidí má v ústech a určitou část při čištění také spolkne, jak moc by měl být člověk při výběru pasty opatrný ? 2. nekonečná diskuzní otázka - váš pohled na glutamát sodný ? děkuju předem
OTÁZKA (13.2.2013 8:11) Miloš Halúzka
Dobrý den, mohla byste orientačně srovnat škodlivost běžné "průmyslové" potraviny obsahující "éčka" (olomoucké tvarůžky E 170 a E 500, Vitana Gulášová svačinová polévka E 412 a E 150c, apod.) a domácího uzeného masa a nad ohněm upečených špekáčků? Děkuji.
OTÁZKA (13.2.2013 7:12) Petr
Dobry den, chtel jsem se tedy zeptat na co si presne pri nakupu davat pozor a jakym E se tedy presne vyvarovat? Diky
OTÁZKA (13.2.2013 6:21) Petr 2
Myslim ze nez sahlodlouze diskutovat o skodlivosti aditiv maji vetsi vyznam otazky: Jake paky mate na vyrobce? Co s tim muzete jako ustav udelat? Na kom jste legislativne a financne zavisli? Cim je zarucena vase nezavislost pri posuzovani a objektivita?
OTÁZKA (12.2.2013 21:48) Marki
Dobrý den a děkuji předem za odpověď: Která éčka jsou ve větším množství opravdu už nebezpečná, prosím. Když na to nemůže odpovědět SZPI, tak snad vy? Už čtu všechno, přesto nám stát není schopen zaručit aspoň základní informace o potravinách a zajistit, aby se nedovážely špatné a nebezpečné potraviny. Nechci strávit život jenom hlídáním si, co je v čem jaké složení. Od čeho jsou námi všemi placené instituce.
OTÁZKA (12.2.2013 21:41) Jana Holá
Dobrý den, jaká éčka nesmí dítě s celiakií, ABKM, alergií na soju a histaminovou intolerancí? Děkuji. Jana Holá
OTÁZKA (12.2.2013 20:39) judita
Žila jsem od října v přesvědčení, že se mi vrací chřipka. Příznaky jako mnozí kolem. Ovšem "chřipka" opakováním kumulovala všechny podivné příznaky, až nastal atak všech příznaků po kousnutí do pečiva - to mražené a napečené (Tesco). Alergie. (A celý život nic; ani po pečivu z Bioprodejen, trhu apod. dnes není. Pozn.Dávno již nakupuji s lupou.) Nezdá se Vám, že se dělají divadla z kouřením a na druhé straně nám ničí zdraví potraviny? Co v tom pečivu je? A proč, když se to mrazí?
OTÁZKA (12.2.2013 18:13) Hynek Šlahůnek
Dobrý den. Novodobá honba za "škodlivostí" éček se mi zdá poněkud přehnaná a připomíná to nějakou módní mánii. Když se někoho zeptáte, zda by zakázal E150, tak prohlásí, že ano. Drtivá většina lidí neví, že je to karamel. Co si o tomto honu na čarodějnice myslíte?
OTÁZKA (12.2.2013 18:12) Milan Vácha
Dobrý den, paní Winklerová, určitě nebudu první, ale přesto prosím: Která E, v jakém množství a v jakých potravinách způsobí při opakovaném požití zdravotní potíže a jaké u dospělých popř. u dětí? Nač si dát při nákupu potravin obvzlášť pozor, čeho se vyvarovat? Děkuji za odpověď!
OTÁZKA (12.2.2013 13:45) m.kolařík
Je aspartam pravděpodobně, nebo určitě nebezpečný, nezdravý?
OTÁZKA (12.2.2013 12:48) Marta
Mám alerigické dítě navíc léčeí s autoimunitními problémy. Snažím se vyhýbat éčkům, jak jen to jde (ovšem nedávnou jsem s hrůzou zjistila, kolik jich je v obyčejném chlebu...). Teď jsem ale slyšela, že horší než éčka jsou aromata. A že by se měly konzumovat maximálně tak potraviny obsahující "přírodní aroma". Jsou aromata skutečně tak škodlivá? Slovo "aroma" ve svém složení totiž obsahuje téměř všechno, včetně ovocného čaje.
OTÁZKA (12.2.2013 0:32) Jan Spurny
Domnivam se, ze hysterie kolem skodlivosti "ecek" je z velke casti iracionalni. V mediich se neustale objevuji formulace typu: "Prestoze to laboratorni testy doposud neprokazaly, ma se za to ze latka ta a ta by mohla zpusobovat to a to". Tento "princip absolutni predbezne opatrnosti" se opakuje v teto nebo jine podobe stale dokola a media vyvolavaji dojem, ze nicim nepodlozene obavy a strach z neznameho maji stejnou hodnotu jako vedecky vyzkum nebo laboratorni pokusy. Ma otazka je tedy nasledujici: Existuji vubec nejake seriozni duvody domnivat se ze "ecka" v koncentracich bezne pouzivanych v potravinach mohou lidskemu organismu skutecne skodit?
OTÁZKA (11.2.2013 23:45) Marek
Dobrý den, proč je povoleno tolik éček v potravinách určených pro děti? Třeba azobarviva v různých cukrovinkách atd. Proč to není více regulováno a kontrolováno? Děkuji.
OTÁZKA (11.2.2013 19:30) Jan
Dobry den, zajimal by me Vas nazor na umela sladidla predevsim pak Aspartam: 1. Jestli Vy osobne se pripravkum s nim(aspartam) vyhybate ? 2. Jaky je Vas nazor na Ecka v potravinach obecne ? 3. Jakou loby na protlaceni podobnych umelotin jste pozorovala behem vaseho zivota ? Dekuji za odpovedi.
OTÁZKA (11.2.2013 18:23) emily
dobrý den jak moc je prosím nebezpečné/nezdravé E250? Vzhledem k tomu, že je ve všech uzeninách, tedy i šunkách, se jí prakticky nedá vyhnout... A je pravda, že při smažení potravin obsahující tohle éčko se uvolňují nějaké karcinogeny? díky
OTÁZKA (11.2.2013 18:02) Lucie
Dobrý den, vyhýbáte se vy osobně potravinám, které obsahují modifikovaný kukuřičný škrob?
OTÁZKA (11.2.2013 18:00) Dana
Dobrý den, mohla byste shrnout, ze kterých barviv v potravinách nemusí mít člověk obavy? Která jsou přírodní? Například karmín mi nijak neublíží, je to tak? Děkuji
OTÁZKA (11.2.2013 17:53) Slavomír Vácha
Dobrý den, prosím Vás,když jsou životu nebezpečná,tak proč se do potravin dávají?Nebylo by lepší mít na potraviny a výrobky ČSN jako za komančů? Děkuji
OTÁZKA (11.2.2013 17:41) Dominika Jakubcová
Dobrý den, prosím jak jsou (ne)bezpečná E250 a E220 přidávaná hlavně do uzenin?
OTÁZKA (11.2.2013 17:23) Vašek
Dobrý den.Mám doma 9.letého celiatika.Která éčka jsou momentálně nezdravá.Lékaři se nemohou shodnout.Děkuji.