Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

A jsou tu zas: Depeche Mode

Kultura

  9:16
PRAHA - Mohlo by se zdát, že Depeche Mode jsou už především nostalgickou láskou z mládí dnešních čtyřicátníků. Jenomže to by o jejich koncerty nesměl být i po letech takový zájem. Důsledkem je to, že i tentokrát byla pražská zastávka jejich turné vyprodaná v řádech měsíců před datem konání. Někdejší kult mládí v černém sice už nemá tu sílu, co míval, ale živý je pořád dost.

Depeche Mode foto: Reprofoto

Depeche Mode výrazně ovlivnili počátky elektronické hudby a inspirovali mnohé následovníky. A nejen to - dokázali v průběhu času temnou syntetickou hudbu skloubit s popem tak, že nemuseli slevovat ze svých postojů, a přesto dokázali posluchače přesvědčit o komerčním potenciálu. Dnes, ačkoli se zdá, že to nejlepší už u nich patří minulosti, jsou stále respektovaní a uctívaní.

Do Prahy pozítří přijíždějí představit album Sound of the Universe z letošního jara. To poznamenal zvuk historických analogových kláves a efektů, na jejichž sbírání si už prý kytarista Martin Gore vybudoval slušnou závislost. „Smíchali jsme některé staré zvuky s novými tak, aby to ve finále znělo moderně,“ řekl klávesista Andy Fletcher. Soudě podle příznivého přijetí pilotní skladby Wrong, jim to vyšlo.

A v lednu znovu...

Depeche Mode
Multifunkční areál Eden
25. června 2009
Vstupenky jsou vyprodané. Předskakovat bude duo Motor. Recenzi koncertu čtěte v sobotní Kulturní revui.
Druhý koncert: 14. ledna 2010.

Počátky skupiny sahají až do roku 1980 v anglickém Basildonu. Prorazili už singlem Just Can’t Get Enough z debutového alba Speak &Spell v roce 1981. Zásadním zlomem se stal singl Personal Jesus a deska Violator (1990). Tou Depeche Mode vykročili ze stereotypu čistě elektronické skupiny. Nové skladby prozrazovaly silný vliv akustické hudby, včetně prvků blues a country. Album se prosadilo i v USA, mnozí ho i zpětně považují za to úplně nejlepší, co dosud skupina vytvořila. Definitivně se s ním zařadili do mainstreamu a přestali být zajímaví jen pro své věrné a zarytě gotické publikum. Svou pozici si upevnili deskou Songs of Faith and Devotion z roku 1993, kde experimentovali efektovou modulací elektrických kytar, kláves a bicích a použili i ženské gospelové vokály.

Nepříjemné pozastavení
V červnu 1995 odešel dlouholetý klávesista Alan Wilder a Gore začal řešit své problémy s alkoholem. Depeche Mode pokračovali dál a následující tři alba byla sice úspěšná, avšak hudebně neobjevná. Dalším pokusem o návrat je právě letošní nahrávka.

Za nehrajícího člena považuje zbylá trojice i fotografa, výtvarníka a filmaře Antona Corbijna. Ten je autorem oficiálních fotografií, několika klipů, bookletů alb a především vizuální podoby koncertních scén. Celkem prodali Depeche Mode podle EMI přes 75 milionů alb. Mezi nejznámější skladby této formace patří Walking In My Shoes, Stripped, Black Celebration či Enjoy The Silence.

Aktuální turné muselo být po zkolabování zpěváka Davida Gahana v šatně před vystoupením v Řecku přerušeno. Ukázalo se totiž, že se mu objevil zhoubný nádor. Ten mu lékaři vzápětí úspěšně vyoperovali. 9. června se skupina po téměř měsíční pauze vrátila na pódia, a opět všude slaví úspěchy. Zájem je natolik obrovský, že do kalendáře přibývají další termíny, a tak se už nyní ví, že krom čtvrtečního koncertů se příště Depeche Mode v Praze objeví 14. ledna 2010.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...