Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V anketě Kniha roku LN zvítězil román Kateřiny Tučkové o bolestivém zavírání ženských klášterů

Spisovatelka Kateřina Tučková se svým románem Bílá voda foto: Profimedia.cz

Letošní, v pořadí již dvaatřicátý ročník obnovené ankety Kniha roku Lidových novin ovládly vzpomínky. Vzpomínky na minulost nedávnou i vzdálenější, na dobu, kdy svět byl ještě v pořádku… anebo taky kdy v pořádku nebyl. Právě o takové minulosti píše Kateřina Tučková ve svém novém románu Bílá Voda, který letos tuto tradiční anketu s velkým náskokem vyhrál.
  19:00

Úspěch Tučkové se neodpouští. Jak si mohla dovolit něco napsat?

Téma si vybrala bolestivé a málo medializované: tzv. akci Ř, tedy rušení ženských klášterů komunistickým režimem a nevybíravé přemísťování řeholnic.

Podobně opomíjeným a neméně drásavým tématem se zabývá i Karin Lednická, jíž čtenáři letos přiřkli třetí příčku.

V centru jejího zájmu je tragédie Životic, moravskoslezské vesničky, v níž roku 1944 nacisté postříleli šestatřicet místních mužů. Ani Lednická se v románu Životice nespokojuje s pouhým popsáním historie, ale dává nahlédnout do životů, duší a myšlení tehdejších hrdinů i zrádců a udavačů.

Mezi obě dámy se na stříbrný stupínek vklínil i muž – americký básník T. S. Eliot, jenž svou zásadní skladbu Pustá země poprvé vydal přesně před sto lety. Za svůj úspěch v letošní anketě vděčí nejen genialitě svých veršů, ale též znamenitému a oceňovanému novému překladu z dílny Petra Onufera.

A je pro Knihu roku 2022 emblematické, že tituly, které vznikaly před sto lety, slaví letos svůj velký comeback.

V té samé době jako Pustá země vznikaly i další umístěné publikace jako Deníky Karla Teigeho nebo Spisy Ladislava Klímy. A aby toho nebylo málo, do minulosti se dívá i etnolog Martin Rychlík, spisovatel Miloš Doležal nebo třeba Petr Pithart.

Letošní ročník ankety, v níž hlasovalo 163 respondentů z řad spisovatelů, odborníků na literaturu, intelektuálů, ale i vědců nebo lékařů, nabízí tipy na více než 250 soutěžních i nesoutěžních knížek.

Celá anketa vychází v sobotu ve zvláštním vydání přílohy LN ORIENTACE a na serveru Lidovky.cz.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...