Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Balkánský pop, sex a drogy. Colours uvedou srbský filmový hit

Colours of Ostrava

  8:00
OSTRAVA - Srbský snímek Klip, který získal hlavní cenu na festivalu v Rotterdamu, je v nabídce kinoscény festivalu Colours of Ostrava.

Srbský filmový hit Klip foto: Reprofoto

Úspěšný snímek Klip režisérky Maji Miloš zatím nevstoupil do českých kin, návštěvníci festivalu Colours of Ostrava tak budou jeho prvním publikem v České republice. Festival Colours of Ostrava se uskuteční od 12. do 15. července.

Filmovou minipřehlídku pro Colours připravila Letní filmová škola Uherské Hradiště. Ve snímku Klip zachytila debutující srbská režisérka Maja Miloš svět dospívajících plný drog, balkánského popu, násilí, sexu a mobilních telefonů, v jejichž pamětech je vše uchováno.

Návštěvníci uvidí například také dokument Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka nebo kultovní film Trainspotting.

Hvězdy Colours of Ostrava

Bobby McFerrin

Festival Colours of Ostrava se koná od 12. do 15. července 2012 v ostravském areálu Dolní oblasti Vítkovice. Mezi hlavní hvězdy patří Alanis Morissette, Bobby McFerrin či francouzská zpěvačka ZAZ. Z českých interpretů se představí mimo jiné Buty, Charlie Straight nebo Dan Bárta a Illustratosphere.

Vedle filmových projekcí nabídne festival i další doprovodný program. Colours of Ostrava se letos poprvé stanou dějištěm projektu PechaKucha Night, který návštěvníkům v 90 minutách nabídne směs toho nejlepšího, co nabízí současný design a architektura. Při krátkých prezentacích, jejichž formát je rozšířen po celém světě, se na pódiu vystřídají mladí architekti s renomovanými designéry.

Návštěvníci mohou zavítat také na Colours Shake - československou exhibici slam poetry, tedy soutěž v autorském podání vlastního textu publiku. Připravena je i premiéra hudebně-divadelního projektu BomBarďák nebo výstavy, na nichž se představí například přední český fotograf Jindřich Štreit.

Autor: