Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brichtův bubeník odmítá hrát naživo kontroverzního Deratizera

Kultura

  16:50
MALÁ SKÁLA - Zpěvák Aleš Brichta musí kvůli kontroverznímu textu titulní písně nového alba Deratizer řešit další nečekaný problém. Neví, zda skladbu, která vyvolává kritiku pro svůj údajně rasistický nádech, zahraje dnes večer při svém vystoupení na 17. ročníku hudebního festivalu Benátská noc v Malé Skále na Jablonecku. Píseň na koncertech odmítl hrát autor hudby a bubeník skupiny ABband Lukáš Pavlík.

Aleš Brichta foto: Jan Vágner / www.brichta.cz

Brichta doufá, že se jeho spoluhráč "uklidní". "Hudbu jsem složil a natočil dříve, než Aleš Brichta tuto píseň otextoval. S jejím obsahem jsem nebyl obeznámen a objevují se tam určité projevy, se kterými nesouhlasím," uvedl pro server Romea.cz Pavlík. "Doufám, že se Lukáš uklidní a večer v Malé Skále Deratizer zazní," řekl Brichta, podle kterého mu Pavlík sdělil, že má na rozdíl od něho celou hudební kariéru před sebou a nenechá se osočovat z rasismu.

Text písně s refrénem "Politici dělaj z každýho vola/ na ulici kradou cikáni kola/ už by to vyřešit měl/ nějakej deratizer" zkoumá policie, zda nejde o trestný čin. Nikdo zatím nebyl obviněn. Nařčení, že je rasista, Brichta označuje za nesmysl, podle něj je píseň namířena proti politikům. Většina fanoušků se Brichty v diskusním fóru na www.brichta.cz zastává a někteří dokonce požadují výměnu bubeníka. To Brichta zatím odmítá. "Uvidíme, co nám k tomu řekne v rámci celé kapely. Třeba usoudí, že to bylo unáhlené rozhodnutí," uvedl v diskusi Brichta.

Okurková sezóna
Ke skladbě Deratizer se dnes vyjádřila krajně pravicová Dělnická strana (DS), jejíž předseda Tomáš Vandas uvedl, že DS považuje mediální humbuk kolem písně za hledání problémů tam, kde nejsou. Brichta se od DS distancuje. "O tom prohlášení nic nevím, ale už název 'dělnická' mi připomíná KSČM a takové strany mě nijak neberou," řekl Brichta. Zneužití písně například v předvolební kampani nepředpokládá. "Když přijdou žádat o souhlas, tak jim ho nedám a tím to pro mě končí.

Dělnická strana nebo Národní strana jsou party, které jsou mimo mě," prohlásil Brichta. Deratizer vyvolává také odezvu mezi tuzemskými publicisty. Proti Brichtovi se ve svých prohlášeních postavili například redaktoři internetového metalového magazínu ABYSS. Jiní ho ale za rasistu nepovažují. Záležitost vyvolala velké diskuse. "Myslím, že celá situace vznikla z toho, že je okurková sezona a některým lidem z médií se hodí do krámu, že mohou psát o něčem takovém a nezajímat se o věci, které považuju za mnohem podstatnější. To znamená politické kauzy, které se každý před volbami bojí otevřít," dodal Brichta.

Autor: