Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Byla jednou jedna ostrá zatáčka

Zabili Heydricha. Co příběhu ve svém románu Dva proti Říši dodal Jiří Šulc? Pohled gestapa i Karla Čurdy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

funtracker

9. 9. 2007 11:14
Mašínové zase jako osina v...

"Pravda, nezabili Heydricha, neulevili národu, ale v konečném důsledku pomohli jen sami sobě..." Tady z autora článku promlouvá jenom závist, někdo se stane v Americe milionářem, žije si na západě, kdežto já pisálek jsem trpěl pod nadvládou komunismu, tudíž hrdina jsem já. Ale jistě by bylo něco jiného, kdyby Mašíny při útěku zastřelili, to bysme jim dali in memoriam medaili. Češi neodpouští úspěch a hrdiny raději neživé.

0 0
možnosti

kdyby to bylo tak jednoduché

8. 9. 2007 9:58
"A zatímco poražené

NĚMECKO to v konečném důsledku vyhrálo..." Nakonec? Vyhráli všichni ti, kteří nemuseli jednat iracionálně. Rakousko, v 3. říši Ostmark, už tehdy nikdo nebral vážně. Ale proběhly tam po válce volby, (" ...loučili jsme se tehdy každý den ráno, jako kdybychom se viděli naposledy"...), po nichž průsvitně bílý Stalinův komisař referoval svému vůdci " Nět tricať. Tri." Víckrát ho neviděli, a uranu nemajíce, ani světlé zítřky klopotně budovati nemuseli.

0 0
možnosti

IDOL

8. 9. 2007 7:14
JIŘÍ ŠULC JE ŠIKOVNÝ CHLAPEC!

PS .... O TO VÍCE, ŽE SVOU BESTSELLEROVOU HISTORICKOU PRVOTINU DOKÁZAL "SPÁCHAT" V ANGLIČTINĚR^R^R^VV>-

0 0
možnosti

Muki

7. 9. 2007 21:56
no jo

Jen jsem si vsimnul v clanku, jak nas nevine ceske obeti stale nekdo zrazoval a odmital vest za ruku na spravnou cestu. Ale ono je to tak prijemne, byt obet a za vsechny svoje problemy vinit jine. Tak Francie nechtela bojovat, tady ovsem musime zmlcet, ze nemela cim. I po tom casu, ktery zjiskali Francie a Anglie alespon na nejakou pripravu, byli porazeny. Proc se nesnazili, aby tu porazku utrpeli drive, samozrejme cesi nechapou. To ze diky silnemu mirovemu hnuti, bylo nemozno se vyzbrojovat, to se zamlcuje, protoze by to pripomelo dnesek. Vytahovani soudruha Smrkovskeho, jak zachranil nas narod, ze Pattona nepustil do Prahy, dodnes nikdo neodsoudil. Po valce jsme byli jedina zeme, odkut ruska vojska odesla a tak jsme mohli, alespon trochu vyjadrit mineni ve volbach, ve ktere jsme dali nejvice hlasu komunistum a zase nas zapad nechal a nezabranil nam v tom volit komunisty. Tin erikam, ze kdyby se komuniste nevolili, rusove by se nasi zeme mozna zase nezmocnili, ale my jsme jim podali vladu na stribrne mise. No a to jde do nekonecna

0 0
možnosti

Harazim Kejhák, PhD.

7. 9. 2007 19:18
Bojovník za mír Reinhard Heydrich

byl zřejmě nepochopen českými nacionalisty. Dokonce zvýšil Čechům (tedy pouze těm arijským) příděl margarinu!!! Tohle byl tedy dík za jeho dobrotu!

Když k nám z toho východního Německa přišel, doufal v kariéru. V pozdější NDR tam také bylo mnoho takových obránců míru, kteří působili především v SED západního Němce Ericha Honeckera. Ještě v r. 1968 k nám přišli Heydrichovi soudruhové, aby nás zachránili před demokratickou kontrarevolucí. Halle a okolí jsou ještě dnes známy svým bojem za mír, mlátí tam Indy a Turky.

0 0
možnosti

Muki

7. 9. 2007 21:58
Re: Bojovník za mír Reinhard Heydrich

To ze otevrel ceskym delnikum moznost rekreace v laznich v nobl hotelech, kam drive smela jen burzoasie si zapomel.

0 0
možnosti

Filosof

7. 9. 2007 16:44
Před válkou psali

Sparen Sie    Di   Geld...

Er   kommt  Konrad   Henein...

Vymlátili nám vokna a nikdo to nezaplatil

0 0
možnosti

Rico

7. 9. 2007 15:06
Pohádkoty krásná, pohádko miuáá

Nevím, kdo je onen Váš pan Se, který „Uvádí, že atentát na Heydricha ukázal nacistům, že český národ není odevzdaný a že odpravení až příliš schopného politika, který si na protektorátu snažil dobudovat kariéru, bylo důležité i proto, že tehdy Češi zase vzali alespoň na chvíli svůj osud do vlastních rukou...“

Možná že to víte, pane Horáku, Vy. A víte, co vím já? Nevíte. Tak já Vám to, pane Horáku, tady teď povím: Atentát na Heydricha „neměl nic co ukazovat Nacistům“ (jestliže by býval měl něco ukazovat, nejezdil by byl býval Heydrich v kabrioletku tralalá), nýbrž těm, kteří už v době atentátu byli de facto vítězi WWII. A co? No vlastně nic. Atentát byl totiž, a v tom je ta potíž, jen a jen rouškou velkého padáku alibi! Kterým měla být skryta skutečnost, že PŘED ATENTÁTEM se naprostá většina českomoravského obyvatelstva tehdejšího Bémenmérenu chovala pasivně, tedy kolaborantsky. V Londýně se musela exilová vláda s panem Beneškem v čele právě proto obávat, že z důvodů českého NEODBOJE proti Němcům žádné nové Československo po válce NEVZNIKNE v té podobě, v jaké existovalo před ní. Jistě, i braťja v Bryndzově tomuto vnímání československých charakterů napomohli rovněž. A zdá-li se Vám tato úvaha naivní, nuž pak si za zakupte dalekohled, postavte se u Koně čelem k Můstku, zazvoňte si u ucha klíčem od bytu, a koukněte se na dobu mezi zářím 1969 a zářím 1989: taky jsme si pěkně hrdině zakličkovali a pak, safra, safra, usedli k 20letému pivču. Až nás za nás bez nás zase jednou osvobodili jiní. Hezký víkend!

0 0
možnosti

Josephine

7. 9. 2007 18:16
Re: Pohádkoty krásná, pohádko miuáá

Dovolte, abch s Vámi nesouhlasila v několika věcech: 1) Německo nebylo v době atentátu de facto vítězem 2.světové války. Neporazilo Velkou Británii, mělo silné problémy v Sovětském svazu a vyhlásilo válku Spojeným státům.

0 0
možnosti

Her Schmolhausen

7. 9. 2007 13:38
Předtím BISka,

teď Evropská komise. Pohled gestapa, vcítěný do Čurdy. Dělá se mi z něj zle.

0 0
možnosti

Pete

7. 9. 2007 12:16
Přestaňte s tou pohádkou, že nás spojenci

opustili. My sami jsme zvolili komunistiy, my sami jsme odmítli Marshallův plán. Za svůj zpackaný osud si můžeme sami a i v současnosti si zaděláváme na další průšvih, protože se neumíme jasně postavit na stranu svobody a demokracie.

0 0
možnosti

Sudetacka Heda

7. 9. 2007 12:21
bohuzel co cekate od naroda, kde 70% lidi nevi co je DPH

a nema tuseni o elementarnich pravech a povinnostech. Jak asi mohou vypada volby, kdyz voli lide na urovni zapadu v roce 1954? Ano muzeme  sami za zkorumpovanou ceskou republiku, za komunismus od 1945(komunismus zacal vyhnanim ceskych nemcu) , rozkradani 90's a stupiditu ods dnes. Hlavne mame presidenta, ktery se podilel na LTO zakonech v 90.letech...RaRITA

0 0
možnosti

Sudetacka Heda

7. 9. 2007 11:56
Situace po roce 1918 byla ´pro ceske nemce velice neprijemna.

Cesi okupovali Sudety a strileli do Nemcu. To je prosta pravda. Defakto, my cesi jsme chteli pravo na sebeurceni a nemcum jsme pravo nedali. A ruku na srdce, kdyz vidite jak vypada cesko posledni 70 let- ma tenhle stat smysl? K cemu je cesky narod dobry? Na vandalismus, na niceni zivota slusnym lidem? Pokud si 2x  odpovite ano... takuznate, ze nemci nemohli s takovymhle povlem v zadnem pripade vydrzet

0 0
možnosti