Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Cenu si nechte, vzkázal laureát

Evropská divadelní cena zažila letos menší skandál. Jeden z laureátů, významný německý režisér Peter Zadek, si pro cenu do Soluně nepřijel. Krátce před zahájením festivalu zaslal jury údajně nepříliš omluvný dopis.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mirek56

1. 5. 2007 15:33
1 ČEST VAŠÍ PRÁCI, mladí SOUDRUZI

100% souhlasím s levicovou spisovatelkou a novinářkou Věrou Klontza – Jaklovou, proto její text kopíruji do aDF:  A díky za krásný sobotní večer (16.12.2006)! Poprvé v životě jsem měla pocit, že nemusím nic dělat. Setkání s Vámi pro mě bylo vzpruhou ve dnech, kdy si dělám starosti o samotnou existenci KSČM – z důvodu objektivních i subjektivních – však víte. Následující slova jsou mým novoročním dárkem pro Vás. Fakt dík! Upřímně Vaše Věra (Klontza – Jaklová) ° KSM   Přijdou!   (protože s námi už to nevyhrajou)   Přijdou!   Jiní než my.   Budou vonět novotou.    Půjde z nich trochu strach.   Ale my půjdeme s nimi.   Už dnes trochu rozpačitě přešlapujeme v první řadě.   A vyhlížíme den, kdy se přes nás převalí jejich moře.   Držíme vám palec.   Ale vy chcete vidět zdviženou pěst.   Nezapomeňte na šálu a čepici.   Ale vy chcete, aby vám vítr čechral vlasy a bral slova od úst  … básníci historie  …  druhý konec naší pupeneční šňůry.    Post Skriptum pro ty, kteří trochu zakroutili hlavou nebo se i ušklíbli. ° Výše zmíněné odpoledne a večer jsem strávila ve společnosti mladých komunistů. Měla jsem možnost zúčastnit se diskuse zasedání Ústřední rady KSM. Ztotožnila jsem se s nimi ve všech diskutovaných problémech. Souhlasím s jejich programem politickým i ideologickým, s jejich pojetím socialismu, s jejich způsoby práce, tedy se strategií i taktikou.  //   Domnívám se, že dnešní KSM je velice

0 0
možnosti

mirek56

1. 5. 2007 15:31
2 - ČEST VAŠÍ PRÁCI, mladí SOUDRUZI

.  //   Domnívám se, že dnešní KSM je velice životaschopným zárodkem nadcházející rozhodující síly proletářského pokrokového hnutí v České republice. KSČM by si snad ani lepší následovníky nemohla vymyslet. Soudruzi působící v jeho řadách získávají cenné zkušenosti v praktické politické práci, na ulici, na pracovištích, na internetových stránkách, učí se uskutečňovat a organizovat své akce s velmi skromnými prostředky, upřímně řečeno bez systematické podpory ze strany KSČM. Riskují, nesou si odpovědnost za své činy. Z práce ve svazu nemají žádný užitek, ba naopak problémy ve školách, zaměstnáních, rodinách. Do svazu investují veškerý svůj volný čas, dokonce často své skromné osobní finanční prostředky. Nemají ani desetitisícové platy, ani asistenty, automobily a řidiče. A přesto je z nich cítit spokojenost z únavné práce, radost z každého úspěchu, přesvědčení, optimismus a mládí myšlenek. Jistě, nic není bez problémů, těžkostí a bez chyb, zjevných či takových, které budeme jasně vidět až v budoucnosti. Důležitý je dialektický přístup k těmto nedostatkům. Navíc, kdo nic nedělá, nic nezkazí. „Mladí nemají zkušenosti, poslouchají šílenou hudbu, mají nemožné vlasy a šaty, jsou příliš radikální,“ tvrdí někteří straníci. Já dodávám, že umí překonat strach, nehandlují o své ideály, nepočítají ani s košilí ani s kabátem. Kompromisy, pokrytectví a snaha dohodnout se s kýmkoli je pro ně tím  NEJHORŠÍM  PŘEČINEM.  //   A to je správné, právě

0 0
možnosti

mirek56

1. 5. 2007 15:30
3 - ČEST VAŠÍ PRÁCI, mladí SOUDRUZI

.  //   A to je správné, právě malobužoazní ambice dovedly lid vždycky do neštěstí, bídy a války. Mladá generace je jiná než my. S léty před rokem 1989 nemají nic společného, tak nanejvýš chodili do socialistické školy. Mají zkušenosti jenom s kapitalismem v jeho nejvyšším stádiu. Vidí lépe než my jeho neobejditelnou  KRIZI,  jeho  FAŠIZACI  a ve srovnání s tímto procesem své chabé vyhlídky na život alespoň stínově blízký současným lidovým potřebám v případě, že budou sedět se založenýma rukama. Své právo na důstojný život, na štěstí chápou absolutně a proto jsou jejich politické názory hodnoceny jako radikální. Kdo jste strávili většinu života za socialismu nevíte, co to je stát na prahu života plný ideálů a nemít práci, či nemoci zajistit rodinu přesto, že dřete od svítání do svítání. Víte, že spousta mladých kluků ani nemá holku, protože nemají na to pozvat ji alespoň na skleničku vína, nebo jsou v práci až 60 hodin týdně? Víte, že spousta mladých žen nechce přivést na svět děti, neboť tak riskují ztrátu zaměstnání, či jeden plat by nestačil na živobytí rodiny byť by šlo o přechodnou dobu? Víte, jakým stresem procházejí mladé rodiny, kde oba pracují velmi tvrdě, mají hypotéku na skromný příbytek na několik desítek let a nevědí, co bude zítra? Pro ně není bydlení otázkou žádosti, studium svobodný život s apanáží od rodičů, práce tutová a v oboru, který člověk vystudoval. Pro ně nejsou tyto vymoženosti sentimentální vzpomínkou.  //   Nechtějí se smířit

0 0
možnosti

mirek56

1. 5. 2007 15:29
4 - ČEST VAŠÍ PRÁCI, mladí SOUDRUZI

//   Nechtějí se smířit s tím, aby pro ně byly snem letní noci. Důstojný život pro všechny, bez nebezpečí válek, bez vykořisťování, bez ničení přírody je  CÍLEM  JEJICH  ZÁPASU – tvrdého, bez možností sednout si na střídačku. Možná se smějete, že je jich málo, ale vězte, že semínko stoleté borovice je skoro mikroskopické. Jejich členská základna se  STÁLE  ZVĚTŠUJE.  Kolik jich je? Zeptejte se těch, co nad nimi mávají rukou nebo těch, co se jich bojí a zakazují je. Možná mají nějaký „zvláštní“ důvod tyhle mladé přehlížet. Oni se však nebojí začít od začátku, nečekají konec konců žádné hotové řešení, vědí, že je všechno na nich. Zaslouží si pomoc a podporu. Otázka zákazu KSM je opravdu kritickým bodem pro lid České republiky i pro celoevropské komunistické hnutí. Každý z nás může pomoci svým aktivním přístupem. Kdo to myslí se socialismem vážně, dává odpovědnost mladým, říkal Jan Šverma. Jsou nadějní tím, jak přesně vědí, že politika se nedá dělat od kavárenských stolů, jak kritizoval Vítězslav Nezval Marii Pujmanovou před válkou (ani jenom z parlamentních lavic). Historie se rozhodne mezi lidmi, na ulici, ať se to komu líbí či ne. Ať chceme nebo ne, oni jsou budoucností strany. Uteče pár let a bude to na nich, ať chtějí oni či ne. Opravdu jsem mezi svazáky cítila souznění názorů, přístupů k věci. Tihle kluci a holky nenechávají nic náhodě. Vědí, co je to lidová fronta a jaké to je budovat ji od nuly.  //   Pomoci

0 0
možnosti

mirek56

1. 5. 2007 15:28
5 - ČEST VAŠÍ PRÁCI, mladí SOUDRUZI

//   Pomoci přesvědčit každého jednotlivce. Znají krásu boje. Neskuhrají na objektivní podmínky a poměry sil. Jim je jasné, že v socialismu není místo pro kapitalistické vztahy a neznají nic o úlitbách bohu buržoazie. Nestydí se za rudou vlajku, srp a kladivo. Myslím, že mají v rukou všechny karty, aby možná za pár let sehráli s buržoazií historickou partii. Pomáhat KSM znamená pomáhat na svět skutečnému  SOCIALISMU. Dovolte mi parafrázovat řeckého básníka K. Palamase, který před téměř 100lety řekl na adresu nadějného kolegy K. Varmalise: „Ustupujeme ti, básníku, abys prošel.“  USTUPUJEME  VÁM  SOUDRUZI,  ABYSTE  PROŠLI.  ° Publikovala Naše pravda č. 2. z 10. ledna 2007. Další informace a diskuse na:  http://www.ksm.cz/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.ksm.cz - http://www.kscm.cz/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.kscm.cz - http://www.mladalevice.cz/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.mladalevice.cz -.

0 0
možnosti

WHITE BOHEMIA

1. 5. 2007 8:18
KILL REJŽEK

>- http://celamko.blogspot.com/" target="_blank" rel="nofollow">http://celamko.blogspot.com/

0 0
možnosti

Ty až dostaneš rozum,

2. 5. 2007 0:33
Re: KILL REJŽEK

tak se ti hodně uleví.

0 0
možnosti

mmf

30. 4. 2007 15:10
Není těch "světových festivalů" trochu moc nejen u nás ???

Postoj k udělené ceně ( trošku rozdělené na půl) P. Zadeka je asi pochopitelný , on musí nejlépe vědět, proč mu vše s uděleným oceněním nepřišlo k chuti . Byl by velmi zajímavý výčet všech podobných "prestižních festivalů" jen v EU , k jakému čísličku by se souhrn těchto akcí vyšplhal ,pochopitelně včetně všech , které zdobí českou "uměleckou scénu" -  ( Tý Tý Tý tydý , Céska leu , Slavíci , stehlíci , superstáři ...atd) . Inflace podobných akcí přesáhla všechny únosné meze , stejně tak , jako většina předvedených výkonů "povedených" tajtrlíků-moderátorů - kteří svým podílem většinu těchto ocenění odsoudili do role trapasů bulváru . V Čechách na každém TV life přenosu těchto "událostí" vidíte vlastně pořád ty samé tvářinky ( nebo zombie ) jak na pódiu , tak  v hledištích . Druhý den po akcích mají žně Blesky,Šípy, AHA atd, a jak v textu , tak v obrazových reportážích se dozvíte, kdo s kým úplně ožralý pod švédskými stoly sou..... , kdo koho obtěžoval a komu harašilo i jinde , než v rozkroku .

Všem podobným akcím by více slušelo , kdyby byly jednou za tři nebo dva roky , při každoročním udělování cen budou všichni i tříletí adepti oceněni již opakovaně a nutně dojde na to , že budoucí laureáti -potomci ( kdo jiný ?) přeslavných (dnešních)českých umělců ( Lukie Bílá ) budou dostávat ocenění již v prenatálním stavu své "umělecké dráhy".  

V českých podmínkách mi chybí prestižní ocenění v oboru TISKOVÝ MLUVČÍ bez ohlecdu na pohlaví , věk a vzdělání ( to většinou chýba) . Těchto smradů , kteří nic neumí , nic nedělají - jen místo svých ještě vzdělanějších šéfů oznamují ( vztyčeným prostředníčkem ), že nic neoznámí , je přece v Čechistánu několik desítek tisíc... p. Vondrová, šéfka úř.odborů je zná ..

Problém by nastal všem stanicím TV , které by v hlavním vysílacím čase o víkendech a svátcích neměly krom Mrazíka a kapitána Zemana co dát do frcu , že soudruhu generální JANEČKU. Ester Kočičková s panem Goldflamem  a Anjou Geislerovou to jistě zachrání . A nikdy jinak .

0 0
možnosti

Jiří

30. 4. 2007 17:05
Re: Není těch "světových festivalů" trochu moc nejen u nás ???

Drsné, leč skvěle výstižné. Můžu jen podepsat. Je to jeden z důvodů, proč jsem už před třemi lety vyhodil televizi na smetiště.

0 0
možnosti

jedním prstem

30. 4. 2007 10:12
Pozoruhodně málo korumpovatelný.

Anebo má na ně pifku.

0 0
možnosti

IDOL

30. 4. 2007 10:01
ZADEK NA POROTU VYSTRČIL ........

PS ...... SEBE!

0 0
možnosti