Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čeští filmaři točí, ale neriskují

Kultura

  9:38
PRAHA - Psychothriller, pohádka, historické drama i dva filmy podle knih Michala Viewegha. Boom českého filmu pokračuje a vedle osvědčené žánrové klasiky se režiséři pouštějí i do experimentů.

Jan Hřebejk natáčí Nestydu foto: ČTK

Ještě pár dní, do začátku srpna, se bude po Praze pohybovat štáb k filmu Případ nevěrné Kláry podle románové předlohy Michala Viewegha. Štáb do Prahy dorazil už v polovině června a z hlavního města se přesune na týden do Benátek.

Filmovou verzí příběhu soukromého detektiva specializovaného na nevěru se Viewegh dostává do rukou zahraničního štábu. Původně měl snímek točit Filip Renč v produkci společnosti IN Film Praha Rudolfa Biermanna. Ze spolupráce ale nakonec kvůli rozdílným představám sešlo a o projekt projevila zájem italská producentka Elda Ferriová. Film s rozpočtem 112 milionů korun tak vzniká v česko-italské koprodukci (vedle společnosti IN Film se na něm podílejí Jean Vigo Italia a Medusa Film) v angličtině pod dohledem italského režiséra Roberta Faenzy, který řídí český štáb.

V hlavní roli detektiva se objeví britský herec Iain Glen, držitel Stříbrného medvěda z Berlinale 1990, v hlavní ženské roli bývalá teenagerská Miss Evropy Laura Chiattiová. Biermann a italští producenti s filmem primárně počítají pro český a italský trh. Vzhledem k tomu, že se snímek natáčí v angličtině, sahají jejich ambice dál. V Itálii bude mít film premiéru v březnu 2009. Do českých kin by měla snímek na konci příštího roku uvést společnost Falcon.

Mezinárodní Viewegh
V Biermannově společnosti a podle Vieweghova románu vznikl i nový film Jana Hřebejka Nestyda v hlavní roli s Jiřím Macháčkem. Komedie podle bestseleru Povídky o manželství a sexu bude mít premiéru 9. října, jen necelých pět měsíců po premiéře předchozího Hřebejkova snímku ze současnosti U mě dobrý. V říjnu se tak ukáže, jestli spojení Hřebejk–Viewegh dvojnásobně magicky funguje na diváky.

Předchozí adaptace Vieweghových knih – Účastníci zájezdu a Román pro ženy – patřily k diváckým hitům. Zatímco Viewegh je sázkou na jistotu, na opačné straně spektra se pohybuje štáb filmu Labyrint debutanta Tomáše Houšky. Od poloviny července vzniká v Praze, ale hlavně ve znojemských katakombách, psychologický thriller inspirovaný kultovním filmem Blair Witch.

S rozpočtem deset milionů Houška sází na zajímavý styl, který se dá pořídit za minimalistických podmínek. Kamera i světlo by měly působit realisticko-dokumentárně v souladu s dějem filmu – vyšetřováním záhadného zmizení dívky. Do hlavní role Houška obsadil Lucii Vondráčkovou. Natáčení skončí v polovině srpna a premiéra Labyrintu je naplánována na leden příštího roku.

Plno čertů a aktivní Negativ
Na konci července padla i první klapka nové pohádky Peklo s princeznou režiséra Miloslava Šmídmajera, která vzniká v koprodukci České televize a Šmídmajerovy společnosti Bio Illusion. Pohádka s Jiřím Mádlem a Terezou Voříškovou v hlavních rolích se bude natáčet až do konce září mimo jiné v Hřensku, Adršpachu nebo Kroměříži. Protože v ní bude figurovat hodně čertů, nesmí chybět ani Václav Vydra nebo Petr Nárožný.

Dva filmy má na srpen a září naplánované společnost Negativ. V srpnu se do svého celovečerního debutu nazvaného Zoufalci pustí režisérka Jitka Rudolfová. V září se pak začne natáčet dlouho připravované, diskutované i očekávané historické drama z období protektorátu po atentátu na Reinharda Heydricha pracovně nazvané Protektor. Režisér a spoluautor scénáře Marek Najbrt (Mistři) na festivalu v Karlových Varech prozradil, koho do dramatického příběhu rozhlasového reportéra a jeho židovské manželky obsadí. Vybral si herečku brněnského HaDivadla Janu Plodkovou a Marka Daniela. Film s velkorysým rozpočtem 61 milionů korun by měl do kin přijít na podzim 2009.

Českou kinematografii čeká výhledově ještě jeden historický film z období druhé světové války. Společnost Bioscop začne na podzim příštího roku natáčet drama Lidice podle scénáře Zdeňka Mahlera. Režie filmu s rozpočtem 50 milionů korun se ujme Alice Nellis. S premiérou Bioscop počítá na září 2010.