Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Dan Bárta dnes živě představí novou skladbu Nebe nad Plzní

Kultura

  13:35
PRAHA - Novou skladbu inspirovanou městem Plzeň natočil v těchto dnech zpěvák Dan Bárta. Písnička, doprovázená novým klipem, bude slavnostně představena dnes, v pátek 4. září, v rámci programu Pilsner Festu na náměstí Republiky v Plzni.

Dan Bárta foto: Reprofoto

Plzeň navázala s Danem Bártou spolupráci při příležitosti kandidatury na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Díky tomu se zrodila píseň Nebe nad Plzní, která vypovídá o vztahu Dana Bárty k Plzni a zároveň vyjadřuje jeho podporu městu, kde prožil důležité roky svého života.

"Oslovili jsme Dana Bártu s vědomím, že není typem umělce, který by se účastnil reklamních či propagačních akcí, a bylo to zcela záměrné. Představili jsme mu rámcově náš projekt a cíle a velmi nás potěšilo, že ho naše úsilí oslovilo. Chtěli jsme, aby Plzeň měla píseň, která vznikne ze spontánního pocitu a chuti nás podpořit, bez podmínek nebo omezení. Aby ji složil a interpretoval někdo, kdo má k Plzni vztah a koho město nějakým způsobem ovlivnilo. Nechali jsme Danu Bártovi naprostou volnost a byli jsme velmi rádi, že naši nabídku ke spolupráci přijal," říká náměstkyně primátora města Plzně Marcela Krejsová.

Natěrač na hotelu Ural, izolatér střech
"Bylo to formativní období," vzpomíná Dan Bárta na několik roků, prožitých v Plzni na přelomu 80. a 90.let. V textu písničky s názvem Nebe nad Plzní se také řada vzpomínek objevuje - například na restauraci Luna na Borech, kde zkoušela kapela Alice.

V Plzni se v době svých studií Dan živil různě – pracoval jako natěrač na tehdejším hotelu Ural (dnes Central), izolatér střech. Nějaký čas tajně bydlel na vysokoškolské koleji, dům v Černínské ulici, kam se přestěhoval, je dnes zbořený a na jeho místě je známý plzeňský hudební klub House of Blues. Do Prahy pak z Plzně odcházel už jako známý muzikant – za nabídkou jedné z hlavních rolí v muzikálu Jesus Christ Superstar.

"Po dvaceti letech se už na tuhle důležitou etapu svého života můžu podívat s odstupem a dovolit si trochu toho nepatetického sentimentu," říká Dan Bárta. Hudbu ke skladbě složil společně s Miroslavem Chyškou a Štěpánem Eliášem, text je z Bártovy dílny. Ke spolupráci si cíleně přizval zpěváky rovněž svázané s Plzní – Bohouše Josefa, Annu (Anyu) Křivancovou, která je vokalistkou plzeňské funky kapely Buster Nixon a Martinu Placrovou (z muzikálu Bídníci nebo Miss Saigon, ale i z Divadla J. K. Tyla).

K písničce vznikl videoklip v režii Zdeňka Suchého, který natočil již řadu klipů pro J.A.R. nebo Monkey Business aj.

Autoři: