Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Do kin jde divácký hit z Berlína i nový film Buscemiho

Kultura

  9:41
KARLOVY VARY (od zpravodajky serveru Lidovky.cz na MFF Karlovy Vary) - Zatím šest filmů jistě směřuje z karlovarského festivalu do běžné kinodistribuce. Distributory nalákala například divácká senzace z letošního Berlinale tragikomedie Irina Palm režiséra Sama Garbarskiho nebo nový film nový film Stevea Buscemiho Interview.

Film Angel natočený podle románu Elizabeth Taylorové uvede společnost Artcam. foto: ArtcamReprofoto

Společnost Artcam uvede nejnovější film francouzského režiséra Francoise Ozona Angel, vyprávějící životní příběh autorky ženských románů. Film vznikl podle knihy herečky Elizabeth Taylorové, kterou slavná hollywoodská diva, jejíž život měl rozměry tragédie i románu pro ženy, napsala v roce 1957.

Romantika podle Elizabeth Taylorové
Ozonova tvorba není karlovarskému publiku neznámá. V roce 2004 si festival vybral snímek o manželské krizi 5x2, o dva roky dříve melodrama 8 žen. V žárnu melodramatu zůstává i tentorkát, ale ve svém prvním filmu natočeném v angličtině se noří ještě hlouběji až za na hranice regulérní červené knihovny. Výpravné drama plné exkluzivních dekorací a kostýmů, které si říkají o nominaci na nějakou cenu, bude mít premiéru 26. července.

Hned dvou výrazných snímků se ujaly společnosti Hollywood Classic Entertainment a Bontonfilm. HCE pro sebe získala jeden z nejatraktivnějších filmů uvedených na karlovarském festivalu Irina Palm režiséra Sama Garbarskiho.

Příběh padesátnice Maggie, která se nechá zaměstnat v nočním klubu v Soho, aby vydělala peníze na operaci svého vnuka, zavání melodramatem, ale zdaleka se mu vyhýbá elegatními dialogy a skvělými hereckými výkony Marianne Faithfullové a oblíbence Emira Kusturici Miki Manojloviće. Premiéra je naplánovaná na konec srpna.

I druhý titul, který má pod svými křídly HCE, k sobě poutá už nějaký čas velkou pozornost. Drama z období druhé světové války Ďáblova dílna natočil režisér Stefan Ruzowitzky podle knihy Des Teufels Werkstatt Adolfa Burgera. Snímek zachycuje pohnutý osud špičkového židovského paďelatele Salomona Sorowitsche, který, aby si zachránil život, spolupracuje s nacisty na přísně tajné operaci Bernhard, jenž má zaplavit britský trh falešnými bankovkami a rozložit tak ekonomiku ostrovní velmoci. Burger byl jedním z vězňů nasazených na tajný program. Rakousko-německá koprodukce přijde do kin 20. září.

Hezké sny s Danny DeVitem
Na mix romantiky a skvělého herectví legendárního Petera O´Toolea vsadila společnost Bontonfilm, která se ujala britské komedie Venuše. Klasik ostrovního divadla i kinematografie si s gustem zahrál starého muže, jenž se nečekaně zamiluje do mladičké praneteře svého nejlepšího přítele. Venuše je filmem z dílny zkušeného režiséra Rogera Michella, jenž je podepsaný například pod divácky úspěšnou romantickou komedií Notting Hill, a scenáristy Hanifa Kureishimiho.  

Bezprostředně po karlovarském festivalu, jehož letošní ročník končí 7. července, bude mít premiéru režijní debut Jacka Paltrowa Hezké sny. Film v hlavních rolích s Martinem Freemanem coby bývalým úspěšným muzikantem, který začne žít víc ve svých snech než ve skutečnosti, a Gwyneth Paltrowové festival letos zakončí. Ve Varech ho doprovodí americký herec a producent Danny DeVito, který si v něm zahrál experta na lucidní snění.

Film se sice odehrává v New Yorku, ale je plný výtečných britských komediálních herců včetně Simona Pegga, který aktuálně exceluje i v parodii na akční policajtské filmy Hot Fuzz, kterou britský tisk pasoval na letošní nejlepší britskou komedii. 

CinemArt si vyhlídl Buscemiho
Do kin bude po Varech směřovat i nejnovější snímek herce a režiséra Stevea Buscemiho Interview. Komorní drama o střetu dvou odlišných světů herečky telenovel a investigativního novináře, jenž s ní ke své velké nechuti musí udělat interview, letos přilákalo největší pozornost novinářů. Kromě Buscemiho, který film nejen režíroval, ale i si v něm zahrál hlavní roli, snímek lákal i svým spojením se zesnulým holandským novinářem Theem van Goghem.

Interview je jedním ze tří filmů, které měl van Gogh v plánu natočit v angličtině. Poté, co ho zavraždil náboženský fanatik, se ho ujal právě Buscemi. Na Buscemiho jako divácký magnet vsadila společnost CinemArt, která film uvede do kin 23. srpna. 

Autor: