Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do kin se chystá thriller s Nicole Kidman a Colinem Firthem

Kultura

  6:00
Dřív než půjdu spát je název filmového thrilleru, který na motivy stejnojmenného bestselleru natočil Rowan Joffe. Do hlavní role ženy, která trpí aktutní amnézií a snaží se zjistit její příčiny, obsadil Nocole Kidman, jejího manžela hraje Colin Firth.

Nicole Kidman a Colin Firth ve filmu Dřív než půjdu spát foto: Bontonfilm

Christine se každé ráno probouzí v neznámém pokoji v posteli s cizím mužem. Nejde ovšem o pravidelné úlety na jednu noc. Ten muž je totiž už řadu let jejím manželem. To si ovšem Christine nepamatuje a kde je, kdo je a kolik je jí let zjišťuje každé ráno znovu díky papírkům nalepeným všude po bytě. Tak začíná tísnivý a napínavý thriller v produkci Ridleyho Scotta s Nicole Kidman, Colinem Firthem a Markem Strongem v hlavních rolích. Do kin přijde 18. září.

Stylově i zápletkou film Dřív než půjdu spát navazuje na linii snímků Memento či Vedlejší účinky. Natočen byl podle stejnojmenného románu bývalého zdravotního bratra S. J. Watson, který jej napsal po absolvování kurzu tvůrčího psaní. Kniha zaznamenala nečekaně velký úspěch a také ohlas u filmařů, práva na zfilmování se podařilo zakoupit producentovi Ridleymu Scottovi. 

Hlavní hrdinka Christine utrpěla při nehodě před několika poškození mozku, kvůli  kterému se jí během noci pokaždé vymaže paměť. A každé ráno musí znovu a znovu zjišťovat, kým je, co v životě prožila, koho miluje a s kým žije. Její manžel Ben jí dennodenně trpělivě pomáhá za pomoci fotoalb a vyprávění. Druhým Christininým průvodcem v mlhách její vlastní minulosti je psychiatr Edmund Nash (Mark Strong), s jehož pomocí si hrdinka vede videodeník. Ten jí jejím vlastním hlasem jednoho dne varuje: "Nevěř nikomu!" Deníkový záznam spustí sérii událostí, které mají strašlivé následky a Christine začíná pochybovat o všech, kteří se zdají jí pomáhat. Otázky, kdo ve skutečnosti Christine je, co se skrývá v její minulosti a co způsobilo její poruchu, přinesou šokující odpovědi. Christine zjišťuje, že pravdu je opravdu někdy lepší zapomenout…

Nicole Kidman jako Christine, která trpí ztrátou paměti.

Zažít bych to nechtěla, říká o své roli Kidman

"Představa, že se vám něco takového doopravdy stane, je hrozivá. Někteří to popisují jako stav podobný ztrátě duše, protože přijdete o svou identitu, o všechno, čím jste, a to je skutečně mrazivé," říká Nicole Kidman, představitelka Christine. Její úděl s ní sdílí manžel Ben, který jí musí každé ráno znovu a znovu "obnovovat" paměť. Hraje ho Colin Firth a na celém filmu oceňuje hlavně jeho tajuplnost: "Na tomto příběhu je skvělé, že si nikdy nemůžete být jisti, zda se díváte na film o ženě, která kvůli poškození mozku prostě jen nevěří světu kolem sebe a domnívá se, že je obětí spiknutí. Anebo thriller o tom, že hrdinka s amnézií je skutečně využívána muži, kteří ji obklopují."

Autor:

Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům
Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům

Nádražní, Slavičín - Hrádek na Vlárské dráze, okres Zlín
4 290 000 Kč