Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dostal Anděl nová křídla? Mnohá nominovaná jména příjemně překvapí

Kultura

  16:56
Poté, co se dosavadní pořadatel Andělů Lešek Wronka vloni rozhodl ceny nadále nepořádat a licenci vrátil českému zastoupení Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI), nebylo jasné, co s každoroční akcí bude. IFPI sháněla nového zájemce, s jediným, jehož jméno proniklo na veřejnost, manažerem a hudebníkem Martinem Přikrylem, se nakonec nedomluvila a rozhodla se uspořádat Anděly sama.

Nejen romantická. Album Lenny má více poloh. foto: MATÚŠ TÓTH

Ceny uděluje Akademie populární hudby (APH), jejíž složení bylo v minulých letech velmi diskutováno. O pomoc při sestavení nové podoby APH požádala IFPI šéfredaktora magazínu Headliner Honzu Vedrala. Ten sestavil seznam jmen odborníků z hudebního průmyslu a médií, kteří byli osloveni, a ti, již o členství v APH potvrdili zájem, hlasovali v prvním kole. To přineslo po třech nominovaných v sedmi kategoriích. Podle Vedrala hlasovalo mírně přes stovku oslovených.

RECENZE: Lenny dělá pop, za který se nemusí stydět

Z nominací mírně vane čerstvý vítr. Nejvíce šancí vyhrát má mladá zpěvačka Lenny, jejíž debut Hearts byl v popové oblasti po kvalitativní stránce skutečnou událostí loňského roku. Velkým překvapením je i kandidatura rapových Prago Union na titul Album roku za desku Smrt žije a v kategorii Skupina roku.

Takové soubory jako Prago Union totiž v minulých letech měly šanci se maximálně objevit v žánrových cenách, nikoli v hlavních kategoriích. Tak je to i s několika dalšími jmény, například Priessnitz nebo zpěváka Ondřeje Rumla. Nadvládu hudebníků mladší a střední generace narušuje jen Marta Kubišová se svým soulovým albem – a asi se najde málokdo, kdo by jí to nepřál.

To všechno působí sympaticky, nominační přehled poněkud kalí jen jedna okolnost. Prakticky všichni nominovaní pocházejí ze stájí velkých vydavatelství, tedy dvou nadnárodních – Warner Music a Universal –, a největšího domácího – Supraphonu.

Marta Kubišová chystá nové album. Vrátí se v něm do 60. let

„Seznam alb, ze kterých mohli akademici vybírat, možná nebyl úplný, ale obsahoval i nahrávky z nezávislé scény, osobně jsem jich tam řadu doplňoval,“ řekl LN Vedral. I nová APH tedy zjevně dává přednost dodávání hudby až „pod nos“, jež lépe ovládají velké firmy.

Vítězové letošních Andělů budou vyhlášeni 22. května v relativně komorním prostředí Lucerna Music Baru a v přenosu na ČT2. Moderovat bude Libor Bouček. Možná si pořadatelé mohli tento relikt loňského ročníku odpustit, když už provádějí revoluci.

Nominace

Album roku

■ Jelen: Vlčí srdce

■ Lenny: Hearts

■ Prago Union: Smrt žije

Skladba roku

■ Lenny: Hell.o

■ Michal Hrůza: Pro Emu

■ Priessnitz: Mrzáci

Skupina roku

■ Jelen: Vlčí srdce

■ Prago Union: Smrt žije

■ Priessnitz: Beztíže

Zpěvák roku

■ Ondřej Ruml: Nahubu

■ Thom Artway: Hedgehog

■ Xindl X: Kvadratura záchranného kruhu

Zpěvačka roku

■ Lenka Nová: Čtyřicítka

■ Lenny: Hearts

■ Marta Kubišová: Soul

Objev roku

■ David Stypka: Vrány taky

■ Light & Love: Surrender to the Stars

■ Thom Artway: Hedgehog

Videoklip roku

■ Jananas: To samo (režie Tomáš Babka)

■ Lenny: Hell.o
(režie Tomáš Kasal)

■ Midi Lidi: Lux (režie Petr Marek)

Autor: