Čtvrtek 20. června 2024, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Eben si Na plovárnu pozve i Lauru Dern, hvězdu Zběsilosti v srdci

Kultura

  12:00
KARLOVY VARY - Po Melu Gibsonovi přijala i další hvězda karlovarského festivalu pozvání do pořadu Na plovárně. Americká herečka Laura Dern, známá z filmů Zběsilost v srdci, Modrý samet, nebo nejnověji Hvězdy nám nepřály, si pohovoří s Markem Ebenem ve čtvrtek večer v Městském divadle za účasti diváků.

Laura Dern navštíví karlovarský filmový festival foto: KVIFF

Při příležitosti návštěvy této významné hollywoodské herečky bude slavnostně uveden, film Davida Lynche Zběsilost v srdci, v němž Dern vytvořila ústřední pár společně s Nicolasem Cagem. Film získal na MFF v Cannes 1990 Zlatou palmu.

Laura Dern (* 1967) pochází z herecké rodiny, její matkou je herečka Diane Ladd, otcem Bruce Dern. Ve filmu se pohybovala už v dětství, objevila se například ve Scorseseho Oscarem oceněném snímku Alice už tu nebydlí (Alice Doesn't Live Here Anymore, 1974)

Od 80. letech pracovala s předními americkými režiséry, například s Davidem Lynchem na filmech Modrý samet (Blue Velvet, 1986) a Zběsilosti v srdci (Wild at Heart, 1990) nebo s Peterem Bogdanovichem na filmu Maska (Mask, 1985).

Laura Dern s Nicolasem Cagem ve filmu Davida Lynche Zběsilost v srdci.

Od Jurského parku k Feťačce

Za roli ve filmu Popínavá růže (Rambling Rose, 1991) si odnesla nominace na Oscara a Zlatý glóbus. V tomto filmu si zahrála společně se svou matkou a podařila se jim skutečně unikátní věc – poprvé v historii se herečky – matka a dcera dočkaly Oscarové nominace za práci na stejném projektu. Zlatý glóbus získala Laura Dern za roli v televizním dramatu F-16 zabíjí (Afterburn, 1992). V roce 1993 jí širokou diváckou popularitu přinesla hlavní úloha v kasovním trháku Stevena Spielberga Jurský park (Jurassic Park), vzápětí se objevuje po boku Kevina Costnera v dramatu Clinta Eastwooda Dokonalý svět (A Perfect World), kritika ocenila její výkon ve filmu Feťačka (Citizen Ruth, 1996) režiséra Alexandra Paynea.

Laura Dern se pravidelně objevuje v titulech napříč filmovými žánry, točí s režiséry jako je Robert Altman (Dr. T a jeho ženy, Dr. T & the Women, 2000), Paul Thomas Anderson (Mistr, The Master, 2012), a znovu se setkává s Davidem Lynchem (Inland Empire, 2006), pracuje pro film i televizi a to nejen jako herečka, ale také jako autorka či výkonná producentka. V roce 2004 se objevila v zajímavém psychologickém vztahovém dramatu Už tady nežijeme (We Don't Live Here Anymore), kde si zahrála s Markem Ruffalem a Naomi Wats. Za herecké výkony v televizním filmu o pozadí prezidentských voleb na Floridě Nové sčítání hlasů (Recount, 2008) a seriálu Mé nové já (Enlightened, 2011) získala další dva Zlaté glóby a také nominace na cenu Emmy.

V současné době můžeme Lauru Dern vidět v kinech ve filmu Hvězdy nám nepřály (The Fault in our Stars).

Autor:

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...