Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Festival horolezeckých filmů vyhrál americký snímek Ostrá hrana

Kultura

  15:34
TEPLICE NAD METUJÍ - Americký snímek The Sharp End (Ostrá hrana) získal hlavní cenu 26. ročníku Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, který dnes skončil v Teplicích nad Metují na Náchodsku. Porotci letos nejlepší snímek vybírali z 32 filmů od tvůrců ze 13 zemí. Na festival zavítalo kolem 5000 lidí.

The Sharp End (Ostrá hrana) 2009 foto: Topher DonahueReprofoto

Vítězný hodinový snímek režisérů Petera Mortimera a Nicka Rosena byl natočen v různých lezeckých lokalitách po celém světě a pokouší se nalézt smysl lezení. Cenu diváků si z Teplic odvezl film známého slovenského režiséra Pavola Barabáše Bhútán - hledání štěstí o putování Bhútánem coby zapomenutou zemí.

Nejlepším horolezeckým snímkem porotci vyhlásili švýcarský film Úder blesku - Arwa Tower o dvou týmech horolezců, kteří začátkem léta 2007 odjeli pod Arwa Tower, což je šestitisícový vrchol v severoindickém Himálaji. Porota udělila také cenu za nejlepší dokument, který získal německý film 20 vteřin radosti. Mapuje osud sportovkyně, která utrpěla vážný úraz po seskoku s padákem. Cenu partnera festivalu, firmy Hudy Sport, si odnesl český snímek o lezení ve Vysokých Tatrách Matrix Reloaded režiséra Petra Pavlíčka.

Bez lana
Čtyřdenní teplický festival nenabídl pouze filmové projekce, které celkem dosáhly téměř 33 hodin čistého času. Návštěvníky také čekaly výstava fotografií, besedy a koncerty. Součástí programu byly i sportovní aktivity. V sobotu se například konaly závody v takzvaném boulderingu, což je druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích nebo nízkých skalách několik metrů nad zemí. Dnes ráno horolezci vyrazili na běh Teplickými skalami.

Teplickou přehlídku založil v roce 1981 horolezec a fotograf Miroslav Šmíd, který v roce 1993 tragicky zahynul při výstupu na Lost Arrow v Yosemitském národním parku v Kalifornii. Před několika lety pořadatelé umožnili účast na přehlídce nejen čistě horolezeckým filmům, podmínkou zůstává, že snímek musí zachycovat aktivní sport v přírodě.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!