Sobota 15. června 2024, svátek má Vít
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Čas zapnout turbořemdih. Furiosa má bizarní kouzlo i bez Šíleného Maxe

Z filmu Furiosa: Sága Šíleného Maxe foto: Vertical

Recenze
Dostat diváky ve větším počtu do kinosálů je celosvětově čím dál obtížnější a často nezabírají ani dříve úspěšné recepty, třeba ty s tradičními superhrdiny. Sousto, které by přesycené publikum ještě mohlo zvládnout, proto musí vypadat jinak – třeba právě tak, jako druhý výhonek obnovené značky Šílený Max, s nímž přichází svérázný australský vizionář George Miller.
  5:00

Původní série Millerových filmů s Melem Gibsonem bavila diváky na přelomu 70. a 80. let minulého století. O tři dekády později Miller svůj projekt oživil a do role hrdiny uprostřed postapokalyptického pouštního světa plného vyšinutých surovců a spektakulárně sestrojených vozidel obsadil Toma Hardyho.

Miller zůstal věrný své poetice, jejíž bizarní kouzlo ještě posílil, zároveň si nenechal ujít vývoj filmařských technologií a na novou úroveň pozvedl i příběh. Díky tomu zaznamenal film Šílený Max: Zběsilá cesta z roku 2015 skvělý úspěch.

Tržby ve výši 380 milionů dolarů víc než dvojnásobně převýšily rozpočet a snímek se může chlubit šesti Oscary – za střihovou skladbu, mix a střih zvuku, výpravu, kostýmy a masky.

Nynější pokračování přichází s poměrně velkou prodlevou devíti let a navíc s riskantním úkrokem – hlavní hrdina dosavadních dobrodružství totiž v tomto příběhu chybí.

I George Miller se totiž po svém zapojil do trendu feminizace akčních dobrodružství a hlavní postavou je tentokrát bojovnice Furiosa, kterou Max potkal v předešlém filmu a působivě ji sehrála Charlize Theronová.

Ani ta však v novém snímku neúčinkuje, neboť příběh se vrací do minulosti a představuje hrdinčin vývoj od dítěte uneseného loupeživými nájezdníky k mladé bojovnici s robotickou rukou – v této fázi ji hraje Anya Taylor-Joy, známá mimo jiné díky roli fenomenální šachistky ve filmu Dámský gambit z roku 2020.

Nápady, které se neomrzí

Pochybnosti, zda bude sága bez Maxe životaschopná, se ukázaly jako liché: nový snímek je stejně zábavná podívaná jako ten minulý. Trochu paradoxně to ale není proto, že by jeho hrdinka byla mimořádně výrazná.

Furiosa: Sága Šíleného Maxe

Austrálie, USA 2024

  • Režie: George Miller
  • Hrají: Anya Taylor-Joy, Chris Hemsworth a další

Premiéra 23. května 2024

Její příběh je sice (v rámci tohoto fikčního světa) důstojný, přiměřeně napínavý a zdařile předvedený, ale hlavní zdroj úspěchu leží jinde, především v celkovém brutálně groteskním charakteru maskulinního dystopického světa, který George Miller divákům s gustem předvádí.

Nápady, co všechno lze ještě provést se řvoucími mutanty monster trucků, tahačů, terénních aut, těžkých stavebních strojů a vypiplaných motocyklů režisérovi a jeho týmu zjevně nedocházejí (hitem nového dobrodružství je obranný „turbořemdih“ na zádi supertahače, ale to opravdu zdaleka není všechno).

Podobně se diváci mohou těšit na nápadité panoptikum bizarních postav pobývajících v jednotlivých znepřátelených, ale z nutnosti spolupracujících pevnostech na území zvaném Pustina – v nedobytné Citadele, v Ropanově, kde se vyrábí palivo, a v Brokovicích, kde produkují munici.

Antagonista příběhu hrdě nese jméno Dementus a ani tahle dětinská legrace se kupodivu neomrzí, zvlášť když si samolibý vůdce ke svému jménu přidává podle momentálního rozpoložení různé přívlastky jako Rudý či Temný.

Další Planeta opic: šimpanzi a spol. jsou zase na koni a testují, jestli se tentokrát obejdou (skoro) bez lidí

Ani další postavy ostatně nejsou ušetřeny jmen nesoucích montypythonovsky rozvernou stopu. Brutální, slabošský, ambiciózní a ve skutečnosti neschopný Dementus v podání Chrise Hemswortha je zároveň tragická postava s pohnutou osobní historií – únosce malé Furiosy truchlí po vlastních dětech, vykazuje stopy citu a lze jej do jisté míry považovat za oběť dějin, které jej postavily do role, v níž se stává zločincem.

Křiklavě bizarní svět Šíleného Maxe je tak působivý také proto, že dokázal absorbovat hloubku archetypálních lidských příběhů a svérázným způsobem navázat na antické či středověké vypravěčství. Díky tomu pak působí Dementus kočírující trigu složenou z nablýskaných motocyklů vlastně naprosto přirozeně...

Autor:

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...