• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Z filmu Království Planeta opic

Z filmu Království Planeta opic | foto: Falcon

Recenze

Další Planeta opic: šimpanzi a spol. jsou zase na koni a testují, jestli se tentokrát obejdou (skoro) bez lidí

Kultura
  •   5:00
Pravdu o planetě osídlené inteligentními opicemi se postupně dozvídáme už šest desetiletí. Tentokrát filmaři vysvětlují, že opičímu lidu bude hrozit nebezpečí nejen od setrvale proradného člověka, ale i z vlastních řad.

Jak to celé skončí, ví lidstvo nejpozději od roku 1968, kdy měl premiéru slavný původní film Planeta opic. (Ten vznikl na motivy o pět let staršího románu francouzského autora Pierra Boullea, jehož už předtím proslavila předloha k filmu Most přes řeku Kwai.)

Planetu Zemi ovládnou inteligentní velké opice, které budou žít stylem lidí z 20. století. A až na Zemi dosednou astronauti vystřelení z ní ještě v době, kdy jí vládli lidé, dlouho svůj domov ani nepoznají (o to větší překvapení to pak bude).

Postupně jsme se pak dozvídali podrobnosti o tom, jak přesně k výměně rolí lidí a opic dojde. Nejprve poněkud klopotně v pokračováních originálního filmu, později s mnohem větší precizností v nově nastartované filmové sérii, která započala roku 2011 snímkem Zrození planety opic režiséra Ruperta Wyatta.

(Že mají lidé o vědecké poznatky z budoucnosti zájem, ukázaly tržby filmu, které přesáhly 480 milionů dolarů a víc než pětkrát překonaly rozpočet snímku.)

Scenáristický pár Rick Jaffa a Amanda Silver, zodpovědný později mj. také za filmy Jurský svět nebo Avatar: The Way of Water, odhalil detaily o zakladatelské osobnosti opičího uvědomění jménem Caesar a také o tom, co stojí za jeho prudce zvýšenou inteligencí: virus, který vyvinou lidé a budou toho hodně litovat.

Nejenže totiž tento objev pochytří opice, jež začnou hovořit plynně anglicky (nebo česky, dáváme-li přednost dabingu) a jezdit na koních, ale zmutovaný virus záhy vyhubí většinu lidí (jak odhalil Úsvit planety opic režiséra Matta Reevese v roce 2014 ).

A to není vše, neboť díky Válce o planetu opic z roku 2017 (opět v režii Matta Reevese) víme, že zlomyslný virus zbylým lidem způsobí ztrátu mentálních schopností a připraví je o řeč.

Reevesovy filmy dovedly hrdinskou ságu moudrého a obětavého šimpanze Caesara až k epické apokalypse, v níž se střetávají nejen lidé s opicemi, ale i frakce lidské civilizace s různými náhledy na řešení prekérní situace.

Zabijte bobra dřív, než bobr zabije vás. Ujetý plyšový bizár umně oživuje tradici němé grotesky

Woody Harrelson ztvárnil ve Válce fašistického velitele zaštiťujícího se americkými a křesťanskými symboly, který se marně snaží zabránit dějinnému vývoji – paralela budoucího osudu Země s tím nedávným a současným byla tedy předestřena více než zjevně.

(Ostatně už scenárista filmu Dobytí planety opic z roku 1972 Paul Dehn výslovně odkazoval k emancipačnímu hnutí Afroameričanů. Jakkoli se to nemusí zdát ve všech souvislostech úplně šťastné, i nové filmy zřetelně pracují s lidoopy coby utlačovaným a podceňovaným etnikem, jež se hlásí o svá práva.)

Mír v nedohlednu

Oblíbená vize arogantního (západního a bílého) lidstva, které osudově pyká za svou pýchu, se Válkou v podstatě završila. Nikoli ale chuť pokračovat v úspěšné filmové sérii.

Díky tomu je zde nový snímek s lehce krkolomným názvem Království Planeta opic. Scénář tentokrát napsal Josh Friedman (i ten se podílel na velkofilmu Avatar: The Way of Water) a režisérem je Wes Ball podepsaný mj. pod filmovou sérií Labyrint.

Kevin Durand jako Proximus ve filmu Království Planeta opic

Obzory, které nový snímek divákům otevírá, leží tři sta let v budoucnosti po Caesarově misi. Opičí společnost má ovšem ještě daleko do toho, aby v ní operovali vědci jako Dr. Zaius. Hlavní hrdina jménem Noa žije se svým šimpanzím kmenem život ušlechtilého divocha, chce být cvičitelem orlů jako jeho otec a těší se na rituál dospělosti.

Bohužel se ukáže, že Caesarův odkaz si přivlastnil gorilí samec Proximus, který se zhlédl ve starověkých dějinách lidstva (zároveň však používá elektřinu a brousí si zuby na ukryté zásoby moderních lidských zbraní), děsivě zotročuje okolní kmeny a vládne tvrdou rukou.

Noa je donucen vydat se na cestu do srdce Proximovy říše, aby osvobodil své blízké. Cestou spojí síly mj. s Mae, příslušnicí lidského rodu, o němž jsou opice touto dobou už přesvědčeny, že je bez výjimky primitivní a němý. (Ovšem ukáže se, že tomu tak docela není a vybrané ostrůvky lidstva si zachovaly nejen jazyk, ale i elektroniku a kalhoty.)

Království Planeta opic

USA 2024

  • Scénář a režie: Wes Ball
  • Hudba: John Paesano
  • Hrají: Freya Allanová, Peter Macon, Owen Teague, William H. Macy, Kevin Durand, Sara Wisemanová a další

Premiéra 8. května 2024

Navzdory postavě Mae Království Planeta opic zatím v největší míře testuje, nakolik se série může obejít bez lidských figur – a ukazuje se, že docela dobře, pomineme-li samozřejmě některé zásadní logické výhrady k fungování opičího světa, na které jsme však museli v principu rezignovat už na samém počátku celého dobrodružství.

Vnímat emocionální a osobní rovinu chlupatých protagonistů naučil publikum už Caesar Andyho Serkise a Noa, v němž je digitálně skryt herec Owen Teague, v jeho stopách spolehlivě pokračuje. Schematičnosti tu není víc ani míň než v předchozích filmech, výraznou ideou je především chvála jednoty, „přirozeného“ života a dovedností, jež jsou opicím vlastní.

Je pravda, že bez aktivního konfliktu s lidstvem se tentokrát poněkud vytratil zdroj původní atraktivity úspěšné značky. Nic ale není ztraceno: mír na planetě opic je totiž evidentně v nedohlednu a hlavně společnost Disney už ohlásila další dvě pokračování.

Autor: Marcel Kabát