Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

I filozofka je jen člověk. Může povaha její lásky překonat propast mezi světem intelektuálů a prostých venkovanů?

Z filmu Povaha lásky foto: Artcam

Recenze
Jak se stalo, že se romantická komedie o intelektuálce zamilované do zemitého řemeslníka dostala na program loňského festivalu v Cannes, a to ještě do soutěže Un certain regard věnované nevšedním a hledačským snímkům?
  13:15

Jeden pádný důvod jistě je, že se jedná o quebecký film a mluví se v něm francouzsky. Ale zároveň má snímek režisérky Monie Chokriové kvality, které může ocenit publikum kdekoliv na světě: vtip, postřeh a empatii vůči lidským touhám, slabostem a turbulentním představám o tom, co vlastně v životě chceme a potřebujeme.

Hlavní hrdinkou je čtyřicátnice Sophie, jejíž jméno ji zjevně předurčuje k moudrosti, a jejím oborem skutečně je filozofie, byť ji přednáší zejména frekventantům univerzity třetího věku.

Zdá se, že i život si Sophie srovnala moudře. Má partnera, s nímž si intelektuálně rozumí a mohou spolu vést jiskrné debaty, než jdou večer spát – ovšem každý do jiné postele.

Součástí plánované společné budoucnosti spokojeného páru je i pořízení venkovského domu. Stane se, že Sophie musí sama absolvovat prohlídku zakoupené nemovitosti s místním řemeslníkem, který jí samozřejmě okamžitě sdělí, v jak příšerném stavu dům je a co vše se bude muset opravit.

Zničená Sophie je z toho právě tolik na dně, aby dokázala zaregistrovat, že všeuměl jménem Sylvain je vlastně sympatický chlapík s nečekaně chytrými postřehy a značným sex appealem. Chatterleyovské pokračování je nasnadě.

Není to tak jednoduché

Režisérka Monia Chokriová (která je také herečka a ve filmu ztvárnila jednu z vedlejších rolí) si zvolila ukázkově modelovou situaci, jejíž nuance nicméně rozehrává do plastických a životem poučených podob.

Další Planeta opic: šimpanzi a spol. jsou zase na koni a testují, jestli se tentokrát obejdou (skoro) bez lidí

Originální název filmu zní Simple comme Sylvain – a celý Sophiin problém spočívá v tom, že tohle vyjádření zároveň platí i neplatí. Sylvain je prostý – ale zároveň má hloubku řekněme lidové moudrosti, která intelektuálku fascinuje svou přirozeností.

Jenomže právě když Sylvie sama sebe přesvědčí, že tohle ke spokojenému soužití úplně stačí, ukáže se, že Sylvainova moudrost má své zřetelné limity. A co teprv když dojde na jeho rodinu.

Povaha lásky

Kanada, Francie 2023

  • Scénář a režie: Monia Chokriová
  • Hrají: Magalie Lépine Blondeauová, Pierre-Yves Cardinal, Francis-William Rhéaume a další

Premiéra 9. května 2024

A také celá nastalá situace, byť by se mohla zdát prostá (jako Sylvain...), je ve svých dopadech a souvislostech složitější. Kdy a jak o novém vztahu říct stávajícímu partnerovi? A jak se přitom vyrovnat s faktem, že jeho rodiče už Sophii berou jako svou dceru a jeden z nich zároveň začíná zřetelně trpět demencí?

Sophie se může opírat o myšlenky filozofů, kteří se po svém vyjadřovali o lásce (a Sophie to sděluje seniorům, jimž přednáší), nakonec se ale musí sama rozhodnout, jak nahlédne sebe, své partnery, své priority a svou budoucnost.

Je možné, že na vášeň k někomu jako Sylvain ztratila nárok, když se stala vzdělanou ženou? Nebo je to předsudek, který je možné, ba potřebné překonat?

Běžná romantická komedie takové otázky neklade, případně když se to snaží předstírat, dopadá to neslavně. Povaze lásky lze naproti tomu věřit, že své hrdiny a jejich trampoty bere vážně, byť zároveň vidí jejich směšnost. A snad z ní lze načerpat i nějaké poučení (i když mluví o záležitostech, v nichž se ještě nikdy nikdo od jiných nepoučil).

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...