Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Protesty ulice se v Železné lady moc neřeší, její senilita ano

Ta dáma patřila do úzkého kroužku světových vůdců, kteří dokázali porazit komunismus. Zvítězila i nad Argentinou, zkrotila odbory a nastartovala ekonomický růst. Trochu posměšně (a trochu obdivně) získala přezdívku Železná lady, které posloužila i jako název stejnojmenného filmu. V seriálu Film vs. realita zkoumáme, nakolik se film natočený podle skutečných událostí odklonil od reality.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VN

10. 4. 2013 11:40
A to nedopadl film o MT jako hollywoodská přepracování

Vernea (kupř. Cesta do středu země), Doyla (Ztracený svět) nebo - hrůzo hrůz! americká představa o Třech mušketýrech... Natož něco tak pofidérního a nefilmového, jako skutečná historie.

Hledat historii v americkém filmu znamená hledat jehlu ve stohu sena, kde žádná jehla není, nebyla a nebude.

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

10. 4. 2013 16:19
Re: A to nedopadl film o MT jako hollywoodská přepracování

Americké dobrodružné a "historické" filmy jsou westerny zasazené do jiného prostředí.Dokonce i "Star Wars" je western v kosmu.

0 0
možnosti
JV

10. 4. 2013 11:25
Film je strašný

Filmaři stáli před dilematem, jak natočit film o silné osobnosti s pevnými názory, aniž by tyto názory předvedli divákům. Povedlo se to.

Ten film je ovšem tedy o někom zcela jiném, než byla Margaret Thatcher. Je to typicky filmové předělávání historie. Na tom nic nemění výkony Meryl Streep a maskérů, film má jen málo společného se skutečností. Mám pocit, že hlavní motivací producentů byl výdělek zaručený jménem "Iron lady". Zjevně nepatřili k lidem, kteří její politiku obdivovali, nebo se prezentaci skutečných názorů Margaret Thatcher vyhnuli z komerčních důvodů, nechtěli vyvolávat kontroverze.

Natočili tedy nekontroverzně film o jedné z nejvyhraněnějších osobností 20. století. To je logicky nesmysl a film je proto pouze komerční brak.

0 0
možnosti
ŠA

Š. Apolen

10. 4. 2013 16:22
Re: Film je strašný

Američtí režiséři (tedy většinou) točí filmy asi tím stylem,jako Magdalena Dobromila Rettigová psala své kuchařské recepty.

0 0
možnosti