Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: české drama proti komedii. Souboj zpovzdálí sleduje Robert de Niro

Kultura

  18:00
PRAHA - Tento zářijový týden zamíří do českých kin první velká várka filmů. Na své si přijdou fanoušci komedií, dramat, akčních filmů nebo romantiky.

Foto z natáčení, Snímek Krajina ve stínu (2019). Režie: Bohdan Sláma. foto: Bontonfilm

Krajina ve stínu
ČR, režie: Bohdan Sláma

Obyvatelé jedné malé vesničky v pohraničí jsou svědky běhu dějin. Život ve vsi sice probíhal vždy v pospolitosti, v těžkých podmínkách ale bylo pro všechny důležité zasadit, sklidit, přežít zimu a vychovat děti. Pak přišla doba, kdy je nutné si vybrat, kdo je Rakušan, Němec a kdo je Čech. Neklidné časy obrací sousedy proti sobě a nikdo není v bezpečí. Přímým podnětem pro vznik filmu se stal poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska, při kterém zahynulo 14 osob.

Ženská pomsta
ČR/Slovensko, režie: Dušan Rapoš

Tři ženy rozdílného věku se setkávají na psychoterapii. Všechny tři mají deprese způsobené opakovanou nevěrou svých manželů. Dají hlavy dohromady a rozhodnou se, že nejlepším řešením bude se pořádně pomstít. Pro chlapy tak začíná peklo na zemi! V hlavních rolích se představí Mahulena Bočanová, Eva Vejmělková a Jana Paulová. 

Děda, postrach rodiny
USA, režie: Tim Hill 

Dědeček Ed (Robert de Niro) měl vždycky se svým vnukem skvělé vztahy. Když se má ale dědeček nastěhovat k Peterovi domu, rodinná rada rozhodne, že dostane jeho pokoj. Tak to by teda nešlo! Chlapec se rozhodne, že bude své území hájit všemi dostupnými prostředky. Ve filmu dále hrají Uma Thurmanová a Christopher Walken.

Vyšinutý
USA, režie: Derrick Borte


Agrese za volantem. Každý z řidičů se s ní už někdy setkal. Když se jeden takový řidič (Russell Crowe) dostane do hádky s řidičkou (Caren Pistoriusová), nezůstane kámen na kameni. Muž znechucený životem se totiž rozhodne, že své sokyni udělí pořádně vražednou lekci. 

Kdo si myslíš, že jsem
Francie/Belgie, režie: Safy Nebbou

Padesátnice Claire si vytvoří na sociálních sítích falešný profil a začne se vydávat za mladou a sexy dívku Claru. Cílem je zjistit, jestli ji její přítel Ludo nepodvádí. Na návnadu se ale chytí Ludův přítel Alex, který se do Clare zamiluje. Claire za monitorem počítače zjišťuje, že mužovy city opětuje. Jak daleko tohle může zajít? 

Kiruna - překrásný nový svět
ČR, režie: Greta Stocklassa

Bezmála apokalyptický obraz oblasti doslova pohlcované těžebním průmyslem ukazuje dokument pozorující titulní severošvédské město, jehož část se propadá kvůli těžbě v nedalekém dole na železnou rudu. Vedení důlní společnosti se rozhodlo nezastavit výnosnou těžbu a obyvatele ohrožených čtvrtí přestěhovat. Režisérka z natáčení ve městě za polárním kruhem i přímo v důlním prostředí vytěžila uhrančivé filmové obrazy a na příkladu tří protagonistů, nyní žijících ve zvláštním mezičase, nápaditě otevírá témata přesidlování, tradice a vztahu k určitému místu.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...