Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Had požírající vlastní ocas. Budou hipsteři existovat věčně?

Kultura

  12:00
PRAHA - „Při natáčení jsem párkrát slyšel, že bych měl kameru otočit do zrcadla,“ říká Jan Látal, který po Rainbow zpracoval pro seriál Kmeny také subkulturu hipsterů. Podle něj hipstery charakterizuje vymezení vůči mainstreamu, život ve městě, vytříbené estetické vnímání, velká dávka cynismu a také schopnost objevovat kulturu tam, kde ji jiní nevidí. Podívejte se na exkluzivní ukázku z dílu, který ČT odvysílá dnes večer.

Režisér Jan Látal s fotografem a hudebníkem Radkem Brousilem (vpravo). foto: Česká televize

Lidovky.cz: Vzpomenete si, kdy jste se s pojmem hipster poprvé setkal?
Poprvé asi, když jsme s kamarádem před lety přijeli na festival mimo Prahu. V tu dobu jsme nosili kostkovaný košile, brýle a plnovous. Jakmile jsme vstoupili do dveří, v sále se ozvalo: „A jé je, hipsteři z Prahy přijeli”. V duchu jsme se zasmáli a divili se, o kom mluví. Smích nás přešel, až když jsme si druhý den heslo hipster vygooglovali. Z wikipedie na nás vykoukla fotka muže v kostkovaný košili, s plnovousem a brýlemi. (smích)

Lidovky.cz: Hipsteři jsou na rozdíl od jiných subkultur známí i tím, že se vlastně za žádnou subkulturu nepovažují a ani tak nechtějí být označování. Co pro vás pojem hipster znamená? Jak byste člena této subkultury charakterizoval?
Když mi někdo během obhlídek řekl, že s „hipstrama“ nemá nic společnýho, bylo to pro mě znamení, že právě o něj bych se měl zajímat. Jedním ze znaků je právě ta nechuť identifikace s čímkoli. V tomhle mají až nadpřirozenou podstatu - jakmile je uzavřete do škatulky, přestávají existovat. Nakonec jich je ale tolik, že chtě nechtě tvoří subkulturu, která má společné znaky a tudíž se dá zaškatulkovat. Možná právě pro tenhle paradox jsou mnoha lidem k smíchu. Párkrát jsem také slyšel, že hipsteři vlastně neexistují, nejdou definovat. Ale jakmile se někoho z nich zeptáte, kdo v místnosti je a kdo není hipster, dostanete přesnou odpověd. Podle mě hipstery charakterizuje hlavně vymezení vůči mainstreamu, život ve městě, vytříbené estetické vnímání, velká dávka cynismu a schopnost objevovat kulturu tam, kde ji jiní nevidí.

Kmeny: Hipsteři (režie Jan Látal)
Kmeny: Hipsteři (režie Jan Látal)

Lidovky.cz: Sám jste na tuto scénu či subkulturu napojen, v pražské Krymské ulici, označované jako hipsterská líheň, máte podíl na vzniku podniku zvaném Družina… Cítíte se jako hipster?
Celý fenomén Krymská vyrůstá z ulice na okraji centra plné aut a psích výkalů. Podniky si tu nekonkurují, snaží se spolupracovat. Je to ulice, která tvoří alternativu. Ve studiu Družina propagujeme myšlenky, kterým sami věříme, jsme napojeni na místní komunitu a občas si zajdem na veganský oběd. Je-li to znak hipsterství, pak jsme asi hipsteři. Je pravda, že jsem při natáčení párkrát slyšel, že bych měl kameru otočit do zrcadla. Já sám sebe považuju spíše za křížence hipika, hipstera a taťky od rodiny.

Lidovky.cz: Debata o hipsterech se od doby, kdy vyšla kniha Kmeny, zas o kousek posunula. Některé atributy hipsterství, ať už jde o módu nebo ideje, si začíná přisvojovat a absorbovat mainstraem, tak jako se to stává s většinou subkultur. Co se s hipstery stane teď, podle vás?
To, co se děje s každou subkulturou. Ten autentický proud pomalu zachvátí mainstream a začne ho kapitalizovat. Tím se pojem pro hledače vyprázdní a budou hledat nový pramen. Ti praví hipsteři tedy asi budou existovat věčně, jen si pokaždé budou říkat nějak jinak.

Lidovky.cz: Ve filmu zazní úvaha, že když se touha být jiný v určitém kontextu už totálně vyprázdní, dostane se zase na začátek, to znamená, že jiný bude znamenat totálně normální… Je tohle okamžik zrodu nové subkultury?
Jsem rád, že se nám tenhle obraz hada žeroucího vlastní ocas ve filmu podařilo nastínit. Za mě je to krásná ukázka toho, kam vede touha být za každou cenu jiný. Situace tak vrhá hledače do bodu, z kterého na začátku utíkal. Má to svůj duchovní rozměr.

Lidovky.cz: Jak jste si vybíral aktéry snímku? V tomto případě asi neplatí to, co šlo u jiných případů Kmenů, tedy mít dva hrdiny- typ „mazáka“ a „nováčka“….
Původně jsem to tak měl rozvržené. Radek Brousil jako “mazák” a Dan ze sekáče jako “nováček”. V průběhu obhlídek však přibývaly další postavy a témata a mě začínalo být jasné, že si jen se dvěma nevystačím. Hipsterství má spoustu valérů.

Podívejte se na ukázku z dílu, který ČT odvysílá ve středu ve 22.00:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...