Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Když vzpírá žena. Kmen kulturistů v drobnohledu Petra Hátleho

Kultura

  12:15
Další díl z cyklu ČT Kmeny, tentokrát zaměřený na vyznavače kulturistiky, natočil pod názvem Meatheads režisér Petr Hátle. „Trénuju čtyřicet let a baví mě to čím dál víc,“ svěřuje se v dokumentu jeden z aktérů, legenda české kulturistiky Miloš Pavlů. Druhou hlavní postavou je mistryně světa v silovém trojboji Pavla Kladivová. Podívejte se na ukázku z dnešního dílu.

Kmeny: Meatheads (režie: Petr Hátle) foto: Česká televize/ Karel Cudlín

Rostoucí svaly jako metafora vztahu k sobě a světu. Režisér Petr Hátle, který má za sebou například celovečerní dokument Velká noc, který vyhrál hlavní cenu na festivalu v Jihlavě, se tentokrát soustředí na výzkum meatheads. Jako jednoho z hlavních představitelů tohoto fenoménu si vybral „mazáka“ Miloše Pavlů, legendu českého bodybuildingu a mnohonásobného mistra republiky, který trénuje už čtyři desetiletí. „Je to horší než droga,“ tvrdí Pavlů o své vášno zvané kulturistika. Podle něj ale nejde o svaly za každou cenu. „Člověk u musí pořád vypadat dobře,“ dodává.

Tělo jako vášeň

Druhou hlavní postavou je třicetiletá Pavla Kladivová, šestinásobná mistryně ČR ve vzpírání, několikanásobná mistryně ČR v silovém trojboji a držitelka mnoha dalších cen. Její tělo je sporty, které intenzivně provozuje, poznamenané, jak ale sama říká, je jí to jedno. „Dřív jsem registrovala pohledy a poznámky lidí, často pronášené tak, abych je slyšela. Dneska už je mi to jedno,“ říká Pavla. 

Kmeny: Meatheads (režie: Petr Hátle). Na snímku Pavla Kladivová.
Kmeny: Meatheads (režie: Petr Hátle)

Pro Miloše i pro Pavlu je jejich tělo pevný základ existence, forma identity, kterou budou bránit do posledního dechu. Péče o něj jim zabírá téměř veškerý čas, je to jejich pracovní nástroj, vizitka i chlouba. Oba mimo jiné dokazují, jak důležitá je pro ně výživa - Pavlina kuchyně připomíná laboratoř s přesně odměřenými vzorky, kterými své tělo krmí v pravidelných intervalech, stejně jako Miloš. „Strava je 70% výkonu,“ říká Pavla a láduje do sebe další nálož vajíček.

Ve svém soustředěně natočeném filmu režisér Hátle prozkoumává svět posiloven a lidí umocňujících svou sílu, která nemá vrchol. Film o vnitřním svalu, jímž je vůle, a o překonávání sebe sama. Kam až lze dojít? Kde je ta křehká hranice, kdy ještě můžeme svému tělu poručit? A stojí to za to?

Podívejte se na exkluzivní ukázku z dílu, který ČT odvysílá dnes večer ve 22.00:

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...