Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zakázané uvolnění Petra Kolečka je hereckým koncertem tří dívek

Kultura

  21:47
PRAHA - V pražském A Studiu Rubín měla premiéru novinka Petra Kolečka Zakázané uvolnění. Nastudoval ji režisér Daniel Špinar se třemi herečkami - Zuzanou Stavnou, Hanou Vagnerovou a Janou Strykovou.

Jsme ochotnický soubor profesionálů, říká dramatik Petr Kolečko. foto: Lidové noviny

Podle autora nejde o genderovou hru, i když by to tak podle obsazení mohlo vypadat.

"Závěrečné vyznění rozhodně není uzavřeno v romantické svatební komedii," uvedl o tématu poněkud hořkého příběhu. V jednom čase a prostoru se v něm setkávají tři mladé ženy, aby nemilosrdně rozebraly své životy, vztahy a především muže. Podle něj jde o tři zkušenosti, tři příběhy, tři pohledy na svět a jedno dramatické vyústění.

ČTĚTE TAKÉ:

Základem příběhu je únos nevěsty, která čeká za bouřky v hospodě při právě probíhajícím semifinále mistrovství světa v hokeji. Bar je plný alkoholu, jukebox plný songů a ženich nejde a nejde.

Inspirace romantickými komediemi s Julií Roberts

Podle Kolečka si námět únosu nevěsty vymyslel Daniel Špinar, zatímco on se inspiroval romantickými filmovými komediemi s Julií Robertsovou, na něž se občas dívá. Text psal konkrétně pro tohoto režiséra, jehož rukopis zná.

Představení by podle něj mělo být hereckým koncertem tří dívek. "Proto jsme do hry nechtěli nacpat metafyzická moudra a netlačili na pilu - výsledek je někdy lepší. Když to řeknu odvážně, tahle žánrová svatební komedie má nakonec docela zajímavý náznak přesahu," domnívá se Kolečko.

Nejbližší reprízy Zakázaného uvolnění se v A Studiu Rubín uskuteční 16. a 18. října.

Petr Kolečko

Od roku 2003 má tento umělecký šéf A Studia Rubín na kontě dvě desítky divadelních textů.

Jeho hra o popové zpěvačce Britney Goes to Heaven, kterou uvedlo ostravské Divadlo Petra Bezruče, byla přeložena do angličtiny a v roce 2007 prezentována jako scénické čtení v New Yorku.

Za hru Láska, vole získal Cenu Evalda Schorma. Bakalářský projekt Soumrak bodů se hrál v Disku. Kolečko byl spoluautorem seriálu Okresní přebor. S Tomášem Svobodou napsal ceněný alternativní muzikál Pornohvězdy a "hru se zpěvy" Jágr, Kladeňák, která měla v roce 2009 premiéru v Městském divadle Kladno. Právě tuto scénu, kde oba působili v pozici dramaturga a uměleckého šéfa, letos v dubnu opustili, když se rozešli "po lidské i profesionální stránce".

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...