Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jan Tříska se vrátí na Pražský hrad. Uvede Poctu Shakespearovi

Kultura

  15:00
PRAHA - Herec Jan Tříska se vrátí na Pražský hrad a uctí Shakespeara. Na Letních shakespearovských slavnostech si před čtrnácti lety strhujícím způsobem zahrál hlavní roli v Králi Learovi, v roce 2007 se s velkým ohlasem setkal jeho otrok Kaliban v romanci Bouře. Letošní návrat je tedy jeho třetí v pořadí, když na scéně Nejvyššího purkrabství Pražského hradu bude hvězdou dvou mimořádných večerů Pocta Shakespearovi v rámci 400 let od úmrtí legendárního alžbětinského dramatika. Uskuteční se 21. a 22. července.

Jan Tříska jako Král Lear. foto: AGENTURA SCHOK, foto: Pavel Mára

„Komponovaný pořad vznikl ve spolupráci s profesorem Martinem Hilským. Diváci se mohou těšit na shakespearovské sonety a humorné i vážnější dialogy z her jako Zkrocení zlé ženy, Král Lear, Richard III. nebo Kupec benátský. To vše obohatí živá hudba a zpěv,“ řekl ČTK mluvčí slavností Pavel Turner.

Vedle Jana Třísky vystoupí například Ladislav Hampl, Zdeněk Hruška, Mojmír Maděrič, Máša Málková, Zuzana Slavíková, Simona Vrbická a Vendula Křížová. Večerem v režii Václava Lautnera bude provázet Martin Hilský.

Scéna Nejvyššího purkrabství Pražského hradu během léta přivítá i dvě divácky oblíbené komedie. Již čtvrtou sezónu se zde od 29. července představí inscenace režijní dvojice SKUTR Sen noci svatojánské s Davidem Prachařem a Vandou Hybnerovou v hlavních rolích. V této svatební crazy komedii, kde jednotlivé postavy podléhají kouzlu magické letní noci, se dále představí Csongor Kassai, Hana Vagnerová, Martin Písařík, Zuzana Stavná, Josef Polášek, Marek Daniel a Václav Kopta.

Petr Čtvrtníček si pod vedením Jiřího Menzela zahraje ve hře Mnoho povyku pro nic

Druhou komedií je sváteční hra o lásce, intrikách a lžích Mnoho povykiu pro nic. „Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně,“ řekl o ní Jiří Menzel, který ji pro Letní shakespearovské slavnosti nastudoval v roce 2014. Na scénu se vrátí Petr Čtvrtníček a Leoš Noha jako dva pomatení strážníci, Lenka Zahradnická jako Héró, Petra Horváthová v roli hašteřivé Beatrice, Václav Jílek jako Benedick nebo Pavel Nový v roli Antonia. Hraje se od 8. srpna.

Letní shakespearovské slavnosti začaly 28. června, potrvají do 3. září.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!