Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Mé filmy vypráví o síle myšlenek, říká rakouská režisérka Jessica Hausnerová


Nikdy nebudeme ostatním dokonale rozumět. Jen do jisté míry dokážeme pochopit, co si druzí myslí nebo cítí, říká režisérka Jessica Hausnerová (* 1972). | foto: AEROFILMS

Premium Rozhovor
Dneškem končí v Česku festival Dny evropského filmu, který letos věnoval jednu svou sekci rakouské režisérce Jessice Hausnerové. Kromě jejích prvních tří filmů se v ní představila i novinka Club Zero, která soutěžila loni v Cannes a tento čtvrtek vstoupila do českých kin.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Váš předchozí film Malý Joe vyprávěl o tom, jak rodič ztrácí kontrolu nad svým dítětem, v novince z výběrové střední školy Club Zero kladete důraz na děti. Proč jste se k tématu vrátila z druhé strany?
Z tohoto úhlu jsem se na to ještě nedívala, ale máte pravdu. Oba filmy se zabývají ztrátou kontroly rodiče nad dítětem, která vyvolává velmi existenciální strach. V Clubu Zero už jde o teenagery, jejich rebelie je tak úplně jiná než v Malém Joeovi. Jedná se o generaci, která chce být nezávislá a mít své vlastní životní cíle.

Lidovky.cz: Jak jste portrét této generace vytvářela, aby působil autenticky, a ne jako představa dospělého o dnešní mládeži?
Pohled filmaře bude vždy subjektivní, takže nějakému zkreslení se nevyhnete. Nejspíš ani neexistuje způsob, jak zobrazit celou generaci, na to se skládá z příliš mnoha jedinečných lidí. Já ovšem své filmy vyprávím s určitým odstupem a to mi snad i umožňuje někoho ukázat, ať už mladé nebo generaci rodičů. Každý je v mém filmu vidět z trochu distancované perspektivy, která ponechává velký prostor pro interpretaci. Ten je podle mě nutný, protože všechno je spekulace.

Zkoušeli jste hladovět? Filmový Club Zero ukazuje temnou stránku dospívání

Do jisté míry dokážeme pochopit, co si druzí myslí nebo cítí, ale nikdy ostatním nebudeme rozumět doopravdy. To bychom si měli přiznat. V Clubu Zero začne několik mladých lidí věřit velmi absurdní a radikální myšlence. Okolí se snaží pochopit, co se děje, ale nejde to. Nikdy nemáme všechny odpovědi.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se