Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Karlovarský festival ocení Švankmajera

Kultura

  12:35
PRAHA - Světová premiéra nového filmu Dobře placená procházka, který natočil Miloš Forman, i cena za dlouholetý umělecký přínos režiséru Janu Švankmajerovi patří mezi hlavní novinky programu MFF v Karlových Varech. Dnes o nich na tiskové konferenci v Praze hovořili jeho organizátoři. Filmaře z celého světa přivítá lázeňské město od 3. do 11. července.

Jiří Bartoška stojí v čele festivalu už 16 let. foto: ČTK

Umělecká ředitelka Eva Zaoralová uvedla, že v hlavní soutěži jsou mezi prvními potvrzenými tituly filmy maďarského režiséra Györgye Pálfyho Nejsem tvůj přítel, chorvatského filmaře Vinka Brešana Bez konce i celovečerní hraný debut slovenského tvůrce Vladimíra Balka Pokoj v duši. Brešan v Karlových Varech získal už před devíti lety cenu za režii.

Roli prezidentky hlavní mezinárodní poroty přijala renomovaná francouzská producentka Claudie Ossardová, jejíž Amélie z Montmartru ve Varech v roce 2001 zvítězila a pak dostala čtyři ceny Evropské filmové akademie. Českým zástupce v ní bude jeden z nejoceňovanějších světových reklamních režisérů Ivan Zachariáš.

Přijede Patrice Chéreaua a Alan Rudolph

Mezi hlavními programovými sekcemi se objeví výběrová retrospektiva filmů jednoho z nejvýznamnějších současných evropských tvůrců Patrice Chéreaua, který do Varů přijede.

Dalším hostem bude americký nezávislý scenárista a režisér Alan Rudolph, který osobně uvede projekce svých pěti snímků.

Podle Bartošky se ale letos ještě nebude promítat v karlovarské víceúčelové hale; má být totiž otevřena až těsně před zahájením festivalu. Uvažuje se ale o jedné ukázkové projekci z digitálního nosiče, která by měla ukázat nové možnosti této moderní technologie.

Autor: