Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Knihex po šesté. Na Štvanici se představí produkce malých nakladatelů

Kultura

  14:00
PRAHA - Šestá přehlídka knižní produkce malých nakladatelů proběhne v neděli 19. června na pražské Štvanici od 10 do 20 hodin. Kromě prohlídky a nákupu novinek čeká návštěvníky i doprovodný program, který nabídne například recykliteraturní dílnu, workshop Ani-muk, autorská čtení nebo animační workshop.

Knihex: knižní jarmark malých nakladatelů foto: Knihex

Na prodejním trhu pod širým nebem budou mít své stánky například nakladatelství ATLANTIS, AVU, Baobab, běžíliška, Brody, Burian a Tichák, Bylo nebylo, Cesta domů, Dauphin, DharmaGaia, dybbuk, FF UK, GplusG, H+H, HOST, Knihovna Václava Havla, KudlaWerkstatt, Labyrint & Raketa, Lipnik, MAKE*detail, Malvern, Maťa, Meander, Motýlsobě, N AMU, NaPOLI, Národní filmový archiv, Nová beseda, Novela bohemica, OIKOYMENH, OneHotBook, Page Five, Paper Jam, Paseka, Revolver Revue, Trigon, UMPRUM, Ústav pro českou literaturu AV ČR, Uutěrky, Venkovské dílo, Verzone, Volvox Globator nebo wo-men.

Z časopisů se představí A2, Full Moon, H_aluze, Lógr, Makovice, Plav, Protimluv, Sedmá generace, Tvar, Unijazz, antikvariáty Elpida, Fryč a Zeyer nebo papírnictví papelote, Parapet, Za bookem a komiksový obchod No Ordinary Heroes.

Kromě knižní produkce se chystá i dorpvodný program. Jednotlivá nakladatelství nabídnou své workshopy, celý den doprovodí hudební vystoupení a součástí Knihexu je i antikvární stánek, kam můžou lidé přinést knihy, které už nechtějí, a jiné si zase koupit. Přijede také minibibliobus Oskar Městské knihovny.

Doprovodný program letos nabídne např. recykliteraturní dílnu, knihvazačskou dílnu, DJ Barta, workshop Ani-muk, autorská čtení, animační workshop a v rámci afterparty bude od 20 hodin hrát kapela J.

Program bude probíhat i uvnitř Vily Štvanice, kde v 10 hodin začne představení pro děti Kvak a Žbluňk jsou kamarádi (Divadlo Pro malý). Mezi 16. a 20. hodinou bude probíhat literárně-hudební program „Fašismus?“ ptá se literatura, který ve spolupráci s Knihexem pořádá Asociace spisovatelů a literární obtýdeník Tvar. Smyslem tohoto doprovodného programu je upozornit na nebezpečí rostoucího extremismu a veřejně toto téma nasvítit z perspektivy literatury a umění. Program je koncipován jako pásmo literárních čtení (a to jak autorských, tak komentovaného čtení), veřejné debaty, hudebních vystoupení a umělecké performance.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...