Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kurt Cobain se v Opavě potká se Sidem Viciousem

Kultura

  8:00
OPAVA - Opavské divadlo uvede černou punkovou komedii o fiktivním setkání dvou hudebních legend, Kurta Cobaina z kapely Nirvana a Sida Viciouse, baskytaristy Sex Pistols.

Kurt a Sid, inscenace Slezského divadla v Opavě foto: Slezské divadlo v Opavě

Premiéra inscenace Kurt a Sid, kterou napsal britský dramatik Roy Smiles, je připravena na 11. února. Drama navozuje témata, o kterých se mohli bavit dva hudebníci, kteří se už za života stali legendami. Kromě hudby spojují Kurta Cobaina a Sida Viciouse i další věci: Oba nezvládli svou slávu a popularitu. Zemřeli mladí a v životech obou sehrály velkou roli drogy.

Ve hře diváci zastihnou Kurta v okamžiku, kdy už se jeho odchod ze života zdá neodvratný. Náhle se mu ale zjeví Sid Vicious. "Nebo aspoň někdo, kdo jako Sid vypadá a jako Sid se chová. I když Sid už je patnáct let po smrti. Je to jeho duch? Je to výplod Kurtovy omámené mysli? Imaginární kamarád, kterého celý život potřeboval?" uvedli opavští divadelníci na svých stránkách.

Věk úmrtí: 27, 21

Kurt Cobain, frontman americké skupiny Nirvana, trpěl depresemi a byl nalezen mrtvý na půdě svého domu v roce 1994. Měl prostřelenou hlavu, v krvi vysokou dávku heroinu, u sebe dopis na rozloučenou. Spekulace, zda skutečně šlo o sebevraždu, nikdy zcela nevymizely. Stejně jako Jimi Hendrix, Jim Morrison a Amy Winehouseová je členem smutného Klubu 27 - všichni zemřeli v sedmadvaceti letech.

Sid Vicious zemřel v jednadvaceti letech 15 let před smrtí Cobeina. Proslavil se jako baskytarista punkové skupiny Sex Pistols. Pozornost na sebe strhávala spíš jeho násilnická povaha než hudební nadání. Po bouřlivém dvouletém vztahu s fanynkou Nancy Spungenovou byl obviněn z její vraždy. Za pár měsíců sám spáchal sebevraždu. Podle další verze se pouze předávkoval.

Opavskou inscenaci režíruje tamní herec Jakub Stránský. Účinkují v ní Daniel Volný jako Kurt Cobain a Michal Stalmach coby Sid Vicious.

Autor: