Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Letošním Emmy dominovali opět Britové. Cenu získal i přísný porotce Cowell

Kultura

  10:30
NEW YORK - Z letošních mezinárodních cen Emmy, které v noci na dnešek udělila v New Yorku Mezinárodní akademie televizních umění a věd, si pět nejvýznamnějších odnesli Britové. Byly mezi nimi i ceny pro nejlepšího herce a herečku, kterou získali Bob Hoskins za roli majitele hostince v seriálu The Street a Helena Bonhamová Carterová za ztělesnění spisovatelky Enid Blytonové.

Simon Cowell s cenou Emmy a mediálním magnátem Rupertem Murdockem. foto: ČTK/AP

Seriál The Street (Ulice), který sleduje individuální životní příběhy sousedů žijících na stejné ulici v Manchesteru, získal Emmy také jako nejlepší dramatický vícedílný pořad. Britští tvůrci bodovali i v kategorii tvorby pro děti a mládež s pořadem Shaun the Sheep (Ovečka Shaun) a v kategorii televizní film nebo miniseriál s pořadem Small Island (Malý ostrov). Pojednává o imigrantech z Jamajky čelících za války a po ní rasismu a chudobě v Londýně.

Ocenění ve zbývajících kategoriích bylo rozděleno mezi tvůrce pěti zemí - Argentiny, Portugalska, Izraele, Jižní Koreje a Rumunska.

Naprázdno tentokrát vyšli tvůrci z Německa, kteří neskrývali své zklamání, napsala agentura DPA. Iris Berbenová byla nominována na nejlepší herečku za roli koncertní mistryně Berthy Kruppové, Sebastian Koch za roli kapitána Wolfa Larsena v německo-rakousko-americké produkci Der Seewolf (Mořský vlk) podle Jacka Londona. Podle Berbenové má britská produkce u Američanů výhodu v tom, že je v angličtině, kdežto tvorba jiných národů je titulkovaná. Koch ocenil vítěznou britskou produkci jako velmi dobrou. "Přesto ale je škoda, že skoro všechny ceny získala BBC. Existuje i jiná tvorba," řekl. Oba však označili už své nominace za určité vítězství.

Zvláštní cenu za životní dílo mimo kategorie obdržel britský hudební manažer, podnikatel a "profesionální porotce" Simon Cowell. Podle zdůvodnění patří k nejmocnějším postavám v televizi a populární hudbě, proslul zejména jako nesmlouvavý porotce v televizních soutěžích pěveckých talentů X Factor a American Idol (americká obdoba pořadu Česko hledá SuperStar). "Simon Cowell je stejnou měrou podnikatel i umělec. Vybudoval mezinárodní impérium a změnil tvář televize v celém světě," řekl prezident mezinárodní akademie Bruce Paisner.

Autoři: ,