Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Miloš Forman poprvé otevřeně promluví o tom, co ho nezabije

Kultura

  10:35
PRAHA - V novém celovečerním dokumentu Miloslava Šmídmajera s názvem Miloš Forman: Co tě nezabije... je zachycený život oscarového režiséra Miloše Formana. Zažil obě totality, ztratil rodiče, emigroval, vždy toužil uspět a být svobodný. Forman zde poprvé otevřeně hovoří o svém soukromí a filmové kariéře. Film o snech, plánech a o umění vyprávět příběhy filmem. Snímek bude mít českou premiéru 8. října.

Miloš Forman (Miloš Forman: Co tě nezabije..., 2009) foto: CinemArtReprofoto

O Milošovi Formanovi před rokem 1989 točil Jaromil Jireš pro Němce, Věra Chytilová pro Belgičany a po sametové revoluci vznikl konečně český dokument Drž se toho snu v režii Miloslava Šmídmajera. Zachytil Miloše Formana při jeho putování na kole z Paříže na MFF v Karlových Varech a právě jízda na kole tvořila symbolický motiv k jeho životním a tvůrčím peripetiím.

Za posledních patnáct let došlo ve Formanově životě k velkým změnám a i jeho profesní kariéra prošla určitými zvraty a peripetiemi. Šmídmajer se tak opět vrátil k tomuto stále vzrušujícímu a inspirativnímu tématu, aby zachytil současný život i myšlení této velké osobnosti a díky osobnímu vztahu i kontaktu otevřel i některá intimní zákoutí Formanova života, která se stala inspirací pro jeho filmovou tvorbu a s neobyčejnou hloubkou a v nečekaných souvislostech zazněla v jeho filmech.

Dokument nabízí vedle setkání s velkým vypravěčem Milošem Formanem, jeho přáteli a rodinou i důvěrnější seznámení s řadou významných osobností: s producenty jeho oscarových filmů Michaelem Douglasem (Přelet nad kukaččím hnízdem) a Saulem Zaentzem (Přelet nad kukaččím hnízdem, Amadeus, Goyovy přízraky), producentem Paulem Rassamem (Valmont), scénáristou a dlouholetým přítelem Jean Claude Carrièrem a dalšími.

Promluví zde i známí herci ze slavných Formanových filmů: F. Murray Abraham (Oscar za roli Salieriho v Amadeovi), Annette Beningová (Valmont), Woody Harrelson (Lid versus Larry Flint), Luise Fletcher (Velká sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem), Natalie Portman (křehká Inés z Goyových přízraků) a další.

Autoři: