Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Monty Python slaví velkolepý návrat. Poslední výstup uvedou česká kina

Kultura

  12:05
V beznadějně vyprodané londýnské O2 Areně se v úterý večer uskutečnilo první z deseti představení britské komediální skupiny Monty Python. Skupina se na jevišti sešla 30 let po svém rozpadu, poslední show je v plánu 20. července. Budou ji přenášet i česká kina.

Monty Python po třiceti letech: Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam, Michael Palin a Terry Jones. foto: Reuters

Britské publikum se smálo známému skeči s reklamací mrtvého papouška ve zverimexu i nikým neočekávané španělské inkvizici. Diváci také sborově zpívali píseň Always Look on the Bright Side of Life z filmu Život Briana. Některé scénky podle Reuters fungovaly lépe než jiné, ale diváci se při několika skečích mohutně smáli.

Skupina vznikla v roce 1969. Stala se kultovní díky svému komediálnímu seriálu pro televizní síť BBC nazvanému Monty Python's Flying Circus (Monty Pythonův létající cirkus).

Jedna vstupenka na představení stála 95 liber (zhruba 3270 Kč), přesto byly vyprodány během 44 sekund. Fanoušci humoristické skupiny mohli naživo sledovat pětici sedmdesátníků, jimiž už jsou Michael Palin, Eric Idle, John Cleese, Terry Gilliam i Terry Jones.

Představení bylo jakousi směskou známých skečů v provedení těch, kteří je vymysleli. Podporoval je živý orchestr, sbor a skupina tanečníků. Nechyběla ani Carol Clevelandová, jediná žena, která se v show ze 60. let pravidelně objevovala.

Skupina Monty Python přivedla na televizní obrazovky něco totálně jiného...

Přímý přenos v českých kinech

Údajně definitivně poslední představení má být 20. července přenášeno do celého světa včetně České republiky. Zapojí se i vybraná kina sítě Cinema City a jednu z projekcí uvede živě v sále i populární televizní Partička. Od 6. srpna pak bude v kinech k vidění  záznam. Seznam všech participujcících kin, kterých je několik desítek, najdete na http://www.aerofilms.cz/filmy/242-Monty-Python-zive-prevazne/rozhovor/

Šestý Python Graham Chapman, který zemřel v roce 1989, se objevil ve filmových klipech, stejně jako britský teoretický fyzik Stephen Hawking, oddaný fanoušek Monty Python. Naopak další hostující účinkující, komediální herec Stephen Fry, vystoupil naživo ve scénce Blackmail, která je parodií na televizní soutěže.

Autoři: ,