Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

My jsme Police a jsme zpátky

Kultura

  10:18
LOS ANGELES/PRAHA - Pět cen pro kapelu Dixie Chicks na 49. ročníku Grammy je hlavně politickým gestem. Akademici tak podpořili skupinu, která za kritiku prezidenta Bushe čelila bojkotu a hrozbám smrti.

Návrat po 21 letech. Skupina Police zahajuje večer v losangeleském Staplesově centru, kde se letos udílely ceny Grammy. foto: Mark J. Terrill AFP

Grammy 2007 – vítězové hlavních kategorií
Nahrávka roku:
Dixie Chicks: Not Ready To Make Nice

Album roku:
Dixie Chicks: Taking The Long Way

Píseň roku:
Dixie Chicks: Not Ready To Make Nice

Objev roku:
Carrie Underwoodová

Ženský vokální výkon – pop:
Christina Aguilera: Ain't No Other Man

Mužský vokální výkon – pop:
John Mayer: Waiting On The World To Change

Rocková píseň:
Red Hot Chili Peppers: Dani California

Rockové album:
Red Hot Chili Peppers: Stadium Arcadium

Rapové album:
Ludacris: Release Therapy

Taneční nahrávka:
Justin Timberlake & Timbaland: Sexy Back

Elektronické/taneční album:
Madonna: Confessions On A Dance Floor

Tradiční pop:
Tony Bennett: Duets: An American Classic

Sólový vokál – rock:
Bob Dylan: Someday Baby

Výkon v heavymetalu:
Slayer: Eyes Of The Insane

Současný jazz:
Béla Fleck & The Flecktones: The Hidden Land

Tradiční folk:
Bruce Springsteen: Seeger Sessions

Folk/americana:
Bob Dylan: Modern Times

Klasická hudba – album:
Mahler: Symphony No. 7, dirigent Michael Tilson Thomas, San Francisco Symphony

Hudební ceny Grammy se v losangelském Staplesově centru udělovaly ve sto osmi kategoriích. Ty hlavní jsou čtyři – pro nahrávku, album, píseň a nováčka roku. Letošní Grammy ovládlo ženské countryové trio Dixie Chicks s albem Taking The Long Way a skladbou Not Ready To Make Nice. Zpěvačky své ocenění označily za politické „poselství“ poroty.

Zpěvačka Mary J. Bligeová s osmi nominacemi si za album Breaktrough nakonec odnesla cenu za výkon ve stylu rhythm&blues (r&b), r&b album a píseň ve stylu r&b.

Čtvrtou hlavní cenu, titul objev roku, si odnesla třiadvacetiletá Carie Underwoodová. Z pódia děkovala i Simonu Fullerovi, otci soutěže Pop Idol (u nás známé jako SuperStar), která jí pomohla na výsluní. Akademici jí dali přednost před nasládlým folkrockem Brita Jamese Blunta či jeho krajankou, jazzovou zpěvačkou Corinne Bailey Rae.

Dvojice Gnarls Barkley, jejichž hit Crazy z desky St. Elsewhere byl doslova soundtrackem loňského roku, si nakonec odnesla dvě žánrové Grammy a předvedla živé vystoupení.

Police jsou zpět
Hlavní tahák koncertního programu ovšem tvořila oživlá vzpomínka na 80. léta. „Dámy a pánové, my jsme Police a jsme zpátky,“ zazněla z pódia v úvodu slavnostního večera Stingova slova.

Obměněnou verzi prvního a nejslavnějšího hitu Roxanne ještě doplnila včerejší tisková konference, na níž obnovení Police ohlásili termíny světového turné.

Fukačová a Baborák v nominacích
Český divák měl hned několik důvodů k radosti – cenu za celoživotní přínos dostala například kromě kapel Doors, Grateful Dead, operní pěvkyně Marie Callasové či saxofonisty Ornetta Colemana také Joan Baezová, kterou u nás uvidíme 2. dubna.

Stejně tak newyorské Klezmatics (v Praze hrají 17. března), kterým připadla Grammy za album na texty Woodyho Guthrieho, či Lionela Richieho, jenž tu vystoupil živě a k nám se chystá 3. března.

O nejlepší album klasické hudby letos soutěžily Liebersonovy Rilke Songs s violoncellistkou Michaelou Fukačovovou a v kategorii nejlepší vokální výkon v klasické hudbě účinkuje v nominované nahrávce Brittenových Song Cycles hornista Radek Baborák.

eská verze pořadu ovšem napůl zklamala. Komentáře Ladislava Šenkyříka byly tak informačně chudé a bezbarvé, že vedle profesionálního výkonu tlumočnice Dany Hábové působily jako záskok za kvalifikovaného moderátora, jenž se v pondělí nad ránem do studia ČT nedostavil.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...