Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

VIDEO: Na osmihodinovém on-line koncertu zahrála z obýváků stovka hudebníků včetně Rolling Stones

Legendární Rolling Stones koncertovali ze svých obývacích pokojů. foto: Youtube Global Citizen

Londýn - Ze svých obýváků proti pandemii vystoupila v sobotu asi stovka světových hvězd na virtuálním koncertu projektu One World: Together at Home (Jeden svět společně doma), mezi nimi i legendární britská rocková kapela Rolling Stones. Výtěžek z osmihodinové dobročinné akce má jít ve prospěch Světové zdravotnické organizace (WHO).
  14:30aktualizováno  17:00

Celebrity z celého světa prostřednictvím počítačových obrazovek zahrály své hity a zároveň diváky vyzvaly k trpělivosti. Apelovaly především na to, aby lidé dodržovali nouzová opatření, dbali na zvýšenou hygienu a zdržovali se ve svých domovech. 

Na virtuálním koncertu ‚Jeden svět společně doma‘ na podporu WHO vystoupí Lady Gaga či Billie Eilish

Na organizaci online koncertu se mimo jiné podílela i americká zpěvačka Lady Gaga, která uvedla, že koncert měl být hlavně poděkováním pro zdravotníky po celém světě, kteří čelí pandemii nemoci covid-19 často s nedostatečnými ochrannými prostředky. Další podpora mířila i k prodavačům v obchodech s nejnutnějším zbožím nebo k učitelům.

Výtěžek z akce má finančně podpořit WHO. Organizátorům však nešlo primárně o dobrovolnou sbírku, hlavním cílem koncertu mělo být vyjádření solidarity, a hlavně rozptýlení 4,5 miliardy lidí, kteří se kvůli pandemii nového typu koronaviru musí zdržovat pouze ve svých domovech.

Osmihodinová dobročinná akce začala v sobotu večer a vyvrcholila v noci na neděli dvouhodinovým koncertem, na kterém vystoupily desítky slavných zpěváků a hudebníků. Vedle Rolling Stones napříkald Elton John, Paul McCartney, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Billie Eilish, Stevie Wonder, Taylor Swift a mnoho dalších.