Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Na superhrdinku chodí do kina hlavně ženy. Těhotná Wonder Woman zbořila kasovní rekord

Kultura

  18:00
Wonder Woman, film studia DC podle komiksové předlohy, slaví nevídaný finanční úspěch. Z Patty Jenkinsové udělal nejvýdělečnější ženskou režisérku prvního týdne v historii. Představitelka hlavní role, herečka Gal Gadotová, byla při natáčení těhotná.

Snímek Wonder Woman (2017). foto: Warner Bros

Studio DC v porovnání se studiem Marvel figurovalo jako méně nadaný a chudý bratr. Poslední dva filmy, Batman vs. Superman a Sebevražedný oddíl, byly propadáky. Ačkoliv si po finanční stránce špatně nevedly, kritici oba snímky příliš nešetřili. Batman vs. Superman si v roce 2017 odnesl čtyři Zlaté maliny, filmové anticeny a protipóly slavnějším Oscarům. Sebevražedný oddíl vyvázl „jen“ s dvěma nominacemi, ale i Oscarem za nejlepší masky. Někteří tak Wonder Woman nevěřili, ale snímek zlomil pomyslné prokletí studia DC. Je chválen diváky a kritikou. Na recenzním serveru Rotten Tomatoes má k úterý 6. června výborné hodnocení 93% (79% na serveru ČSFD).

Snímek Wonder Woman (2017).
Snímek Wonder Woman (2017).

Za první týden v kinech snímek celosvětově vydělal 223 milionů dolarů (přes 5,2 miliardy korun). To je při odhadovaném rozpočtu filmu 149 milionů dolarů (3,48 miliardy korun) velmi slušná částka. 100,5 milionů dolarů z celkového zisku za první týden pochází ze spojených států. Díky tomu se režisérka Patty Jenkinsová stala v Americe nejvýdělečnější filmovou režisérkou v prvním týdnu všech dob. Porazila totiž dosud vedoucí Sam Taylor-Johnsonovou s jejími Padesáti odstíny šedi (americký výdělek v prvním týdnu 85,2 milionů dolarů).

‚Mužům vstup zakázán!‘ Kina na komiksovou Wonder Woman pouští jen ženy

Podle výzkumu The Hollywood Reporter publikum na Wonder Woman tvořily z 52% ženy. U filmů podle komiksových předloh je ale běžné, že se mužská účast pohybuje průměrně okolo 60% To ale mohlo být částečně i díky speciálním promítáním vyhrazeným jen pro ženy. Magazín Bussiness Insider zase přinesl informaci o tom, že izraelská herečka Gal Gadotová, představitelka Wonder Woman, byla v době natáčení v pátém měsíci těhotenství. V pozdějších fázích musela být její postava digitálně upravena, aby nebylo vidět těhotenské bříško.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!