Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Nastal konec filmového Spider-Mana? Společnost Disney přišla o práva na oblíbeného superhrdinu

Kultura

  5:00
LOS ANGELES - Společnost Disney (s dceřinou společností Marvel) se údajně nedohodla se společností Sony na distribuci práv ke komiksové postavě Spider-Mana. Snímek Spider-Man: Daleko od domova, který je stále promítán v kinech, by tak mohl být posledním hrdinovým filmem zasazeným do komiksového univerza Marvelu. Se zprávou přišel server Deadline.

Michelle Jonesová (Zendaya) a Spider-Man (Tom Holland). Snímek Spider-Man: Daleko od domova (2019). Režie: Jon Watts. foto: MARVEL

Tato novinka žádného komiksového fandu nepotěšila. Společnost Disney přichází po tahanicích se společností Sony o práva na filmového Spider-Mana, který do této chvíle s tváří herce Toma Hollanda tvořil velkou část oblíbené filmové ságy. 

Michelle Jonesová (Zendaya) a Spider-Man (Tom Holland). Snímek Spider-Man:...
Spider-Man (Tom Holland) a Mysterio (Jake Gyllenhaal) uzavřou poměrně nejisté...

Předmětem roztržky byla dohoda, že si společnosti Disney a Sony rozdělí náklady i tržby ze všech Spider-manových filmů půl na půl. S tím ale společnost Sony nesouhlasila. To ale v podstatě znamená, že Disney přichází o práva na postavu Spider-Mana, která se Sony vyjednala v roce 2015

Krach dohody znamená i konec Kevina Feigeho, prezidenta společnosti Marvel a de facto architekta celého filmového univerza Marvelu, u budoucích Spider-manových snímků. 

„Dnešní novinky převrátili diskuzi o další úloze Kevina Feigeho ve filmové sérii o Spider-Manovi. Zklamalo nás to, ale respektujeme rozhodnutí společnosti Disney o tom, že Feige již nebude producentem dalšího hraného filmu se Spider-Manem. Doufáme, že by se to mohlo v budoucnu změnit, ale se vší prací , kterou má ve společnosti Disney, nemá čas dále pracovat na značce, která společnosti Disney nepatří,“ napsala společnost Sony na svůj Twitter. 

Přitom ještě nedávno se spekulovalo o tom, že Disney/Marvel má v přípravě hned dva další filmy s pavoučím superhrdinou. Zatím není jasné, co s projekty bude dál, ale fanoušci jsou pochopitelně jako na trní. Není známo ani to, zda je to konec pro herce Toma Hollanda v této úloze. 

Kdo vlastní koho?

Podobná situace s distribucí práv na komiksové postavy byla například i v případě X-menů nebo Fantastické čtyřky. Ačkoliv ti jsou jako postavy také pod komiksovým nakladatelstvím Marvel, práva na jejich filmové zpracování vlastní studio 20th Century Fox. To bylo ale v březnu letošního roku zakoupeno společností Disney a tak se i X-Meni nebo Fantastická čtyřka mohou v budoucnu případně zařadit do filmového univerza Marvelu. 

Společnost Universal Pictures zase vlastní práva například na postavy She-Hulk a Hulka. Postavu Hulka ale Universal Marvelu pronajímá. 

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...