Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Trefa pavučinou do černého. První ohlasy nového Spider-Mana vychvalují

Kultura

  18:00
Podle prvních ohlasů je snímek Spider-Man: Daleko od domova režiséra Jona Wattse vzrušující a romantickou podívanou, která je důstojným nástupcem posledních Avengers. Článek může obsahovat vyzrazení části děje filmu Avengers: Endgame. Snímek zamíří do českých kin 4. července.

Michelle Jonesová (Zendaya) a Spider-Man (Tom Holland). Snímek Spider-Man: Daleko od domova (2019). Režie: Jon Watts. foto: MARVEL

Takovéhle prázdniny si Peter Parker, jinak také maskovaný superhrdina Spider-Man, určitě nepředstavoval. Ještě se ani pořádně nevzpamatoval ze smrtí svého mentora Tonyho Starka (Robert Downey Jr.). Školní výlet po Evropě měl být pro něj útěkem před realitou. Idylu mu ale naruší Nick Fury (Samuel L. Jackson), který potřebuje naléhavě pomoct s v boji se zlem. Žádný z mocných hrdinů totiž není dostupný a tak záchrana světa padne na bedra mladého Peterova. Někdo totiž v evropských metropolích vyvolává ničivé přírodní elementály. Spider-Manovi v boji stane po boku tajemný Quentin Beck alias Mysterio (Jake Gyllenhaal). Právě tandem dvou hrdinů diváky, kteří film viděli v předpremiéře, zaujal asi nejvíce. 

Peter Parket (tom Holland) se podívá i do Benátek. Snímek Spider-Man: Daleko od...
Spider-Man (Tom Holland) a Mysterio (Jake Gyllenhaal) uzavřou poměrně nejisté...

Spider-Man: Daleko od domova je skvělým nástupcem Avengers: Endgame a výborným spidermanovským filmem obecně. Je vtipnější a vizuálně odvážnější než předchozí Homecoming. Akorát si dejte pozor na vyzrazování děje na internetu!“ napsal editor serveru Den of Geeks Mike Cecchini

„Daleko od domova je ta správná dohra, kterou fanoušci po Avengers: Endgame potřebovali. Pohled na svět, ve kterém se po Endgame již usadil prach. Možná mohli více zapracovat na milostné lince, ale i tak je hřejivá a plná něhy. Jake Gyllenhaal je v roli Mysteria perfektní,“ shrnula své dojmy Angie J. Hanová, editorka serveru Mashable. 

„Miloval jsem Spider-Mana: Daleko od domova! Film zachycuje duši komiksu a přidává k tomu pravou filmovou magii. Ve chvíli, kdy ten film skončil, jsem ho zatoužil hned vidět znovu. Jake Gyllenhaal je jako Mysterio perfektní,“ nešetří chválou Steven Weintraub, šéfredaktor serveru Collider. 

„Spider-Man: Daleko od domova je extrémně zábavný a kvalitně natočený film. Skvělé shrnutí dosavadního Spider-Manova příběhu v rámci filmového universa Marvelu. Jsou v něm upřímně sladké chvíle, dobré hlášky a skvělé akční scény,“ myslí si recenzent serveru IGN Jim Vejvoda. 

„Film Daleko od domova sesadil z trůnu Spider-Mana 2 režiséra Sama Raimiho. Nemůžu vám ani říct, co na tomhle filmu tolik miluji, protože bych vám vyzradil děj. Jake Gyllenhaal je skvělý a Tom Holland znovu dokázal, že je vůbec tím nejlepším Spider-Manem,“ popsal svoje dojmy známý bloger Kevin McCarthy

Slavný lezec ve spandexu

Spider-Mana vytvořili v roce 1962 pro komiksové nakladatelství Marvel Stan Lee a Steve Ditko. Kromě komiksů se dočkal i videoher, románů, seriálů a hned tří (!) hollywoodských zpracování. Pod taktovkou režiséra Sama Raimiho vznikla filmová trilogie (2002 ,2004, 2007), kde si hrdinu zahrál herec Tobey Macguire. V dvojici snímků The Amazing Spider-Man (2012, 2014) pak herec Andrew Garfield. Tom Holland je nejnovějším představitelem. Mimochodem, v roce 2010 se Spider-Man dočkal svého vlastního divadelního představení na Broadwayi s názvem Spider-Man: Turn off the Dark.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...