Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Neumíte číst v notách, urazil klarinetistku

Jedna z nejlepších klarientistek na světě Sharon Kamová se doslechla, že neumí číst v notách. Při zkoušce Weberova koncertu v Rudolfinu ji podobnými výroky údajně častoval šéfdirigent Vladimír Válek. Dirigent to však popírá. Izraelská umělkyně svůj koncert v Praze zrušila.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Franta

20. 6. 2008 16:45
jak to bylo..

Škoda, že to nikdo (možná) nenatočil na mobil - třeba to někdy uvidíme na YT:)

0 0
možnosti

Pozorovatel

19. 6. 2008 13:21
Šéfdirigent Válek

dle mého typický produkt českého národa posledních desetiletí.

Průměrný hudebník na vysokém postě, nedělající si žádnou starost s opravdovou uměleckou hloubkou, vše je přeci buď polka nebo valčík.

Od podobného stavu bohorovnosti je vždy jen krůček k urážení těch co něco hledají a nacházejí. Někdo by možná řekl, buran...

0 0
možnosti

stachar

19. 6. 2008 19:08
Re: Šéfdirigent Válek

To je hodně divoké hodnocení - průměrný hudbebník? Průměrný hudebník sotva proleze konzervatoř, ale Válek stál v čele mnoha světových orchestrů a sotva by jako průměrný hudebník měl  každý rok úspěch v  Japonsku.  Válek je prostě vynikající dirigent světového kalibru. To, co mu chybí, je genialita, jakýsi hudební dimenze, která z vynikajícího muzikanta dělá světovou elitu. Každý ale nemůže být na samém vrcholu světového umění.    

0 0
možnosti

P

19. 6. 2008 1:01
Volná soutěž

Vážení diskutující, změřte si své IQ a pak můžeme soutěžit kdo je chytřejší. Já mám IQ 115. Kolik vy??

http://cz.iq-test.eu/?d=13141

Čekám na odpověď. :-)

0 0
možnosti

lomihnát

19. 6. 2008 12:14
Re: Volná soutěž

Já mám jen 27.

Vyhráls.

Co dostanu?

0 0
možnosti

Kule

18. 6. 2008 9:39
nedozvěděli jsme se to nejdůležitější

jestli ta dáma zná noty nebo ne.Podle toho bude jasné, kdo byl v právu.

I když moji milovaní Ramones taky noty neznali a byli naprosto dokonalí.

0 0
možnosti

J.K.

18. 6. 2008 7:09
Pan Válek se zachoval jako sebestředná primadona

škoda koncertu:-(

0 0
možnosti

Baloun

18. 6. 2008 7:51
Re: Pan Válek se zachoval jako sebestředná primadona

A jak to víš? Tys tam byl/a?

0 0
možnosti

Normalni clovek

18. 6. 2008 3:24
Media jsou neobjektivni !!!!!

Tady je zajimava jedna vec.Reditel SOCR dostal vyjadreni k tomuto pripadu od obou akteru,ALE V MEDIICH SE PRESENTUJE  P O U Z E  jeden a to zrovna ten ZIDOVSKY. Dobra prace,dobra MANIPULACE s verejnosti.

0 0
možnosti

Roman

18. 6. 2008 8:52
Re: Media jsou neobjektivni !!!!!

Hlavně chybí vyjádření členů orchestru, co se vlastně řeklo, když neumí jazyky. Je-li ale pod vedením solistky, není ale moc co řešit.

0 0
možnosti

Rimidalv

18. 6. 2008 1:45
Sharon Kam je světová špička!

Sharon Kam je vynikajicí klarinetistka, která mimo jiné překrásně interpretovala Mozatův koncert ve Stavovském divadle při oslavách 250. letého výročí Mozartova narození v roce 2006, doprováena panem Honeckem, příštím šéfem České Filharmonie. Koncert byl přenášen televizemi celého světa.  Její náhrávka Weberova koncertu patří k interpretačním referencím. Velice pochybuji, že by zrušila koncert, kdyby se k ní pan Válek nechoval křupanským způsobem.

Je zajímavé kolik lidí tady v diskusi diskutuje něco o čem nemají ani páru. Jak známo koncert je skladba pro solistu «s průvodem orchestru». Dirigent je ve službách solisty, který koncertu dává svou interpretaci. Kadenci (tedy technické a umělecké blýsknutí se solisty) napíše buď sám skladatel, nebo interpret. Dobrému dirigentovi stačí slyšet kadenci (která má svou vnitřní logiku) jednou jedinkrát, aby věděl, kdy má s orchestrem pokračovat. Jestli to pan Válek potřeboval napsané, je buď zcela neschopný, nebo zlomyslný.

O tom, kolik je v této diskuzi hnusného rasizmu a intelektuální ubohosti je lépe raději ani nepřemýšlet, aby si o našem národě člověk nezkazil iluze... Ještě štěstí, že češtině rozumí v cizině jen málo lidí.

0 0
možnosti

IDOL

18. 6. 2008 4:04
Re: Sharon Kam je světová špička!

ROVNĚŽ SE MI ZDÁ, ŽE DIRIGENT VÁLEK JE NA VINĚ, PROTOŽE OPROTI JINÝM SVÝM KOLEGŮM SE KTERÝMI KLARINETISTKA VE SVĚTĚ VYSTUPOVALA A NAHRÁVALA ......

PS ...... SE PATRNĚ CHOVAL JAKO SEXISTICKÉ HOVADO!!Rv;-D

0 0
možnosti

Pepa

18. 6. 2008 1:44
Valek je uz holt stary...

Problem je holt v tom, ze za poslednich zhruba 20 let se posunula interpretacni praxe hudby 18.-19. stoleti na zaklade historickych vyzkumu nekam jinam, nez jak si to Valek z dob svych studii pamatuje. Zatimco v Cechach je jeste plno (starsich) lidi mezi hudebniky, co jsou presvedceni, ze spravna interpretace spociva pouze v presnem zahrani not, je jiz relativne dlouho znamo, ze pri provadeni techto skladeb v one dobe interpretovali tehdejsi solisti zejmena solove koncerty se znacnym vlastnim vkladem, coz nejenom ze nebylo zakazovano, nybrz dokonce autory vyzadovano a nebralo se to jako zmena, nybrz jako prosty zpusob interpretace. Napr. kdyz je v koncertu misto, kde chvili orchestr nedoprovazi a (v tomto pripade) klarinet hraje par taktu bez doprovodu, rozumelo se samo sebou, ze solista si muze dovolit vykyv v tempu, paklize to logika jeho partu dovoluje. Je vicemene jasne, ze zatimco toto Sharon Kam vi, tak k Valkovi se to jeste nedoneslo. Jeho reakci v takove situaci si dokazu velmi dobre predstavit a beru ji jako signal, ze nyni uz by mel jit fakt do duchodu. Je momentalne docela dost mladych ceskych dirigentu, kteri by tento post uzili lepe a nepripadalo by jim divne, kdyz renomovany solista interpretuje skladbu tak, jak soucasny uzus (v zapadni Evrope u renomovanych orchestru) veli....

0 0
možnosti

Rimidalv

18. 6. 2008 1:49
Re: Valek je uz holt stary...

Naprostý souhlas se vším. Děkuji Pepo.

0 0
možnosti

Petr I.

18. 6. 2008 0:05
A orchestr jel z play-backu?

Takže se nikdo jiný k tomu nevyjádřil? Anebo se už nenajdou svědkové i v takových  situacích?

0 0
možnosti

JP

17. 6. 2008 23:22
Mladá ?

Paní si ve svých 37 letech fandí ...

0 0
možnosti