Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Neumíte číst v notách, urazil klarinetistku

Kultura

  15:18
PRAHA - Jedna z nejlepších klarientistek na světě Sharon Kamová se doslechla, že neumí číst v notách. Při zkoušce Weberova koncertu v Rudolfinu ji podobnými výroky údajně častoval šéfdirigent Vladimír Válek. Dirigent to však popírá. Izraelská umělkyně svůj koncert v Praze zrušila.

Kamová. foto: ČTK

Světově známá izraelská klarinetistka Sharon Kamová nevystoupila v pondělí na koncertu v pražském Rudolfinu kvůli ostrému konfliktu s šéfdirigentem Vladimírem Válkem. Důvodem neshod byla její interpretace Weberova Koncertu pro klarinet a orchestr č. 1, který zkoušela v neděli se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (SOČR).

Uvozovky dolníÚmyslně mě urážel. Možná proto, že jsem žena, co umím a protože jsem mladá, mě před celým orchestrem ponížil a řekl mi, jak mám koncert hrát.Uvozovky horní

Jak uvedla Kamová na dnešní tiskové konferenci, šéfdirigent Válek byl velmi nezdvořilý a vyjevil vůči ní velkou nenávist. Ředitel rozhlasových symfoniků Jan Simon vzniklé situace velmi lituje, protože koncert měl být podle něho jedním z vrcholů sezony. "Zkoušce jsem nebyl přítomen, obdržel jsem pouze vyjádření obou stran," konstatoval Simon.

"Pan Válek se před zkouškou neinformoval, jak budu koncert hrát. Dovolila jsem si malou kadenci, ale to už byla rozbuška, jíž předcházely menší poznámky," řekla sedmatřicetiletá Kamová, která patří mezi špičky světového interpretačního umění. Válek ji prý upozornil, že nehraje to, co je v notách. Kamová vysvětlila, že šlo o sólo a nedoprovázel ji orchestr.

Jednasedmdesátiletý Válek popřel, že by se vůči Kamové choval jakkoli nevhodně. "S takovým chováním jsem se ještě nesetkal. Celých 40 let mojí umělecké dráhy se mi nestalo, aby mi někdo odešel ze zkoušky. Jen jsem paní Kamovou prosil, aby mi napsala konec kadence. Chtěl jsem vědět, z čeho mám dirigovat, a ona se sebrala a šla pryč," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru Válek. Navíc prý německy nemluví natolik dobře, aby mohl někoho slovně napadnout.

"Ponížil mě před celým orchestrem"
Po dirigentových několika upozorněních, že klarinetistka neumí číst v notách, se prý rozhodla, že hrát nebude. Po skončení zkoušky navíc poslala oficiální dopis vedení orchestru, v němž oznámila, že vystoupí jedině s jiným dirigentem.

Šéfdirigent Vladimír Válek urazil přední světovou klarinetistku Sharon Kamovou.Šlo o závěrečný koncert letošní abonentní sezony rozhlasových symfoniků k 85. výročí založení Československého rozhlasu. Kamová měla účinkovat ještě v koncertu Ego eimi od Herberta Williho, k jeho zkoušce však vůbec nedošlo. Na koncertě v Rudolfinu nakonec zazněl náhradní program.

"Atmosféra byla strašná. O co víc mi orchestr vycházel vstříc, o to víc byl dirigent rozzuřenější. Úmyslně mě urážel. Možná proto, že jsem žena, co umím a protože jsem mladá, mě před celým orchestrem ponížil a řekl mi, jak mám koncert hrát," popsala Kamová. Dodala, že Weberův klarinetový koncert nahrála před 15 lety se světovými experty a nepotřebuje poučení od šéfdirigenta Válka.

Se stejným programem Kamová vystoupí ve středu v Teplicích se Severočeskou filharmonií na 44. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Publikum ji uslyší také na festivalu v Českém Krumlově. Kamová navštívila s úspěchem české koncertní síně již několikrát a kritici ji považují za jednu z nejlepších klarinetistek současné generace.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!