Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Neznámý Hašek potřetí

Postrach domu je název třetí knihy neznámých či knižně nevydaných humoristických textů Jaroslava Haška, která vyšla v nakladatelství Modrý stůl. Doplňují ji ilustrace Josefa Lady.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Reno

26. 12. 2007 23:53
Neznámý Hašek...

Humorista,spisovatel,ale hlavně anarchista,skalní komunista,povaleč a těžký alkoholik.V první světové válce rychle přeběhl k ruským bolševikům,kteří ho,přestože byl cizincem,udělali rudým komisařem. Není těžké uhádnout,jak se tam choval.Jen největší rudé krysy směly zastávat tuto funkci.Rudí komisaři rozhodovali nad životem lidí bez soudu,takže si můžeme představit charakter Jaroslava Haška.

Já osobně,jako Čech,se za něj stydím 

0 0
možnosti

Jindra

26. 12. 2007 10:11
a co

Hašek byl takový, jaký byl. A možná se takových po světě toulá a toulalo hodně. Ale měl tu vlastnost, že se uměl koukat na své okolí trochu jinak, než ostatní. Všichni, co říkají, že Švejk je jeho největší dílo, nemají pravdu. Možná ucelené a nejsouvislejší. Alespoň podle mého názoru. Pro mne jsou nejpodstatnější jeho povídky. Tam totiž nastavuje do okolí své pokřivené zrcadlo. Jestli si svým šklebem léčil svůj vlastní mindrák nebo jiné bolesti, ať posoudí někdo fundovanější. Ale jeho povídky vykreslují tehdejší společnost a najdeme v nich i naše současníky. Jeho umění je ve schopnosti pozorovat, popsat "běžné" životní situace - většinou nesmyslné, trapné, plné lidské přiblblosti. Ty potom dovést ve své fantazii ad absurdum. Bohužel se někdy tyto absurdity staly skutečností. V tom byl jedinečný. Zapomeňte na Švejka, to už je jenom odvar.

0 0
možnosti

m

26. 12. 2007 13:19
Re: a co

Souhlasím - ač nejsem moc haškomil, musím uznat, že některé jeho povídky jsou přímo skvělé. U Švejka jsem se většinou nudil - ta "silná" místa jsou tam utopena v balastu, aspoň tedy pro mě. Myslím, že kdo viděl filmového Švejka s Rudolfem Hrušínským, už v knize nic lepšího nenajde... Miluju tu povídku, jak vypravěč (Hašek) dostal koš vajec a rozhodl se uvařit je naměkko :-)

0 0
možnosti

Ikser

25. 12. 2007 15:50
Haškovy knihy

Když už tu citujete z Haška, bezvadný zdroj jeho textů je na http://ld.johanesville.net/hasek/dilo" target="_blank" rel="nofollow">http://ld.johanesville.net/hasek/dilo

0 0
možnosti

liberál

24. 12. 2007 12:12
Voni Vole

Švejk nebyl prosťáček ale genius, který to dělal tak chytře, že se nedostal do první linie... není důležité jak ale co a to PŘEŽÍT R^

0 0
možnosti

dekadent

26. 12. 2007 21:23
Re: Voni Vole

Problém je v tom, že do tej prvej línie sa dostal. Asi si to nečítal dosť pozorne.

0 0
možnosti

Historik

23. 12. 2007 15:13
Jaroslav Hašek je jeden z největších českých spisovatelů

     "Císař pán musí bejt z toho blbej," prohlásil Švejk, "von nikdy nebyl chytrej, ale tahle vojna ho jistě dorazí."

     "Je blbej," s určitostí prohlásil voják z kasáren, "blbe] jako poleno. Von snad ani neví, že je vojna. Může bejt, že se mu to styděli říct. Jestli je podepsanej na tom manifestě k těm jeho národům, tak je to zlodějna. To dali do tisku bez jeho vědomí, von už vůbec nemůže na nic myslet."

     "Von je hotovej," znalecky doplnil Švejk, "dělá pod sebe a musejí ho krmit jako malý dítě. Předešle vypravoval jeden pán v hospodě, že má dvě kojný a že každej den třikrát je císař pán u prsu."

     "Kdyby už jen to bylo," povzdechl voják z kasáren, "a nařezali nám, aby už jednou Rakousko mělo pokoj."

     A oba pokračovali dále v rozhovoru, až konečné Švejk odsoudil Rakousko nadobro slovy: "Taková blbá monarchie nemá ani na světě bejt," k čemuž, aby jaksi ten výrok doplnil v praktickém směru, dodal druhý: "Jak přijdu na.front, tak se jim zdejchnu."

0 0
možnosti

Vanek

23. 12. 2007 11:29
Svejk

Otec naroda ceskeho

0 0
možnosti

Frank

22. 12. 2007 6:57
Švejk byl přesně prototyp pražáka.

Ke všemu ochotný, všeho schopný a užvaněný.

0 0
možnosti

IDOL FRANKOVI

23. 12. 2007 4:51
Re: Švejk byl přesně prototyp pražáka.

..... "PRAŽÁKY" BYLI NAPŘ. TÉŽ FRANTIŠEK KŘIŽÍK, PRAŽSKÝ "PEPÍK" VYUČENÝ STROJNÍ ZÁMEČNÍK A MIMOŘÁDNÝ PODNIKATEL A TOVÁRNÍK JOSEF WALTER, JIŘÍ VOSKOVEC S JANEM WERICHEM A JAROSLAVEM JEŽKEM, EMA DESTINOVÁ, AJ., AJ. AJ. ......... 

PS ...... TAKŽE ROZHODNĚ NEJEN ŠVEJCI , UKVAPENÝ SOUDČE .....  

0 0
možnosti

Nor

21. 12. 2007 21:59
Rudý komisař

Působení J. Haška jak politického komisaře rudé armády po dezerci z c&k rakousko -uherské armády na ruské frontě je obecně známé (m.j. paměti autorů R. Pytlíka, E. A. Longena, J. Lady). Hašek si svoje osudové životní selhání a zbabělost kompenzoval postavou J. Švejka. Do značné míry tak v obecném povědomí prostší většiny národa dehonestoval hrdinství českých vojáků, včetně desítek tisíc mrtvých, kteří bránili monarchii z předsvědčení (např. jižní křídlo fronty I. s.v. roku 1916 by bez pražských a brněnských pluků nebylo možné udržet).  

0 0
možnosti

liberál

24. 12. 2007 12:10
Voni Vole

voni jsou asi ňákej zavostalej... hašek byl levičák vždy (žádné selhání) byl anarchista, socialista a komunista :-P

0 0
možnosti

Jan Holý

21. 12. 2007 21:08
Švejk je snad nejhorší svinstvo,

které bylo v české literatuře napsáno a Švejk ta nejhnusnější postava. Hašek sice na jedné straně perfektně vystihl primitiva od piva, na druhé straně vytvořil model chování, kterého se s radostí chopili komunisti, protože v něm viděli jak český proletář vítězí nad R-U monarchií a značná část národa si vzala za svůj vzor - bohužel...

0 0
možnosti

JaS

21. 12. 2007 21:54
Re: Švejk je snad nejhorší svinstvo,

Mám jiný názor. Možná byl Hašek člověk s velmi špatnými vlastnostmi (jak je i předchozích příspěvcích), ale Švejk, zvláště v podání pana Wericha, je moje nejmilejší poslouchání - vůbec mi nejde o vítězství nad R-U monarchií, geniální je to předvedení lidské blbosti, které pasuje na komunisty i na současnou dobu včetně politické scény.

0 0
možnosti

Mejla

21. 12. 2007 14:11
Hašek byl odporný stejně jako jeho "hrdinové" - parazit,

křivák, prodejný a nezodpovědný člověk. Jeho primitivní, přisprostlé "dílo" opěvují snad jen pražští "intelektuálové" a pivní skauti, což je mnohdy jedno a totéž. Skvěle Haška charakterizoval Jan Beneš i pan Hrubý a řada odborníků z ciziny.

0 0
možnosti

Nekdo

22. 12. 2007 20:56
Re: Hašek byl odporný stejně jako jeho "hrdinové" - parazit,

No nevim jak Jan Benes, ale zkuste si precist, co o Haskovi napsal Max Brod. Rekl bych, ze jeho nazor bude relevantnejsi. Dale si uvedomte, ze jde o nejprekladanejsiho ceskeho autora, takze to nebudou asi jen pivni skauti, kterym se Haskovo dilo libi.

0 0
možnosti