Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plzeňsko ožije barokní hudbou, divadlem i ohňostroji

Kultura

  6:00
3. července odstartoval festival nazvaný 6 týdnů baroka, který až do 24. srpna během šesti prodloužených víkendů oživí zámky, kláštery, kostely i krajinu na dvaceti čtyřech místech v šesti západočeských regionech. Akce probíhá v rámci projektu Plzeň 2015.

6 týdnů baroka. foto: Plzeň 2015

"Vůbec poprvé v takové šíři a podobným zážitkovým způsobem představíme široké veřejnosti památkové skvosty z tohoto období, které jsou jedním z největších bohatství Plzeňského kraje," říká autorka celkového konceptu festivalu Kateřina Melenová ze společnosti Plzeň 2015 o.p.s., která festival připravuje ve spolupráci s místními partnery. Letošní program je ochutnávkou zážitků, které příští rok čekají na návštěvníky ještě rozsáhlejšího festivalu 9 týdnů baroka, který na těchto i dalších místech proběhne v rámci projektu Plzeň - Evropské město kultury v létě 2015.

Barokní krajina ve Spáleném Poříčí

Dnes, v sobotu 5. července, lze od 14 do 22 hodin navštívit komponovaný program ve Spáleném Poříčí nazvaný Barokní krajina a venkovské baroko. Pro návštěvníky jsou připraveny Interaktivní komentované prohlídky města, koncert Miloše Dvořáčka, pamtomimicky divadelní představení Angel-y Vandy Hybnerové a Lucíe Kačiarové, koncert skupiny dobové hudby baroka Rond, ale i autobus s výtvarnými dílnami pro děti a Výletní linka 2015.  Večerní část programu se přesune do barokní sýpky v areálu Hotelu Ve dvoře.

V rámci projektu 6 týdnů baroka budou k viddění i barokní ohňostroje.

„V neděli 6. 7. půjdeme ve stopách svatého Vojtěcha až ke kapli a zázračné studánce ve Vrčeni, kde divadelními výstupy v duchu lidového baroka oslavíme tohoto světce, který stejně jako svatý Jan Nepomucký ke kraji pod Zelenou Horou neodmyslitelně patří. Na všech místech nebude chybět znamenitá kuchyně a vlídné přijetí,“ zve Kateřina Melenová

Program klatovské oblasti zahájí 10. července Galerie Klatovy Klenová na dvou místech: v centru Klatov v Domě U bílého jednorožce a v pozdním odpoledni na hradě Klenová. Během Barokní noci krajinu u Chudenic ozáří mimo jiné dobový ohňostroj Teatrum pyrotechnicum. "Dále se program přesune do Klatov, kde budou připraveny kostýmované prohlídky jezuitských katakomb, premiéry dobového jezuitského divadla studentů místních škol nebo provedení Oratoria F. X. Brixiho v podání Kolegia pro duchovní hudbu," uvádí Kateřina Melenová.

6 týdnů baroka: Data a lokality

3.7. - 6.7.: oblast Nepomuk / Spálené Poříčí
10.7. - 13.7.: oblast Klatovy
24.7. - 27.7.: oblast Tachov /Planá
31.7. - 3.8.: oblast Kladruby / Stříbro
14.8. - 17.8.: oblast Plasy / Mariánská Týnice
21.8. - 24.8.: oblast Manětín / Nečtiny

Barokní noc v Tachovksém muzeu

Týden na Plánsku a Tachovsku proběhne v čase svatoannenské pouti. Barokní noc v Tachovském muzeu 24. července představí v bývalém františkánském klášteře a okolí dva významné tachovské rodáky: varhanáře Vincence Gartnera a malíře Eliáše Dollhopfa. U kostela sv. Anny u Plané bude také připraven program s dobovou atmosférou - tradiční řemesla, barokní kuchyně, hudba, divadelní představení Kouzelná flétna a kulturní Autobus 2015. V zaniklé obci Výškovice nedaleko Chodové Plané, kterou si vybrali pro svoji dílnu krajinářští architekti, aby vytvořili v rámci projektu Recovering landscape novou vizi pro vysídlené území, proběhne koncert kytaristy Vladimíra Václavka. V neděli pak ožije kostel v Brodě nad Tichou hudebním recitálem.

6 týdnů baroka. Interiér zámku Luhov.

Noční tanec v kladrubském kostele

Oblast Stříbro a Konstantinovy Lázně se představí v době konání Zahradních slavností ve Svojšíně. Program zde začne 31. července pěším výletem po barokních památkách a Barokní nocí s večerními iluminacemi a ohňostrojem na návsi v Cebivi před kulisou chátrajícího zámku. "Dále pak navštívíte Santiniho kapli Sv. Václava a Vojtěcha v Ostrově u Stříbra, zámeckou slavnost ve Svojšíně, zážitkový program na obnovené cestě mezi malebným městem Úterý a Vidžínem nebo Barokní noc v Kladrubech s tanečním představením Andrey Miltnerové Barokní tělo odhaleno, které se odehraje přímo v klášterním kostele od stavitele Jana Blažeje Santiniho," doplňuje Kateřina Melenová. Večer v Kladrubech opět zakončí dobový ohňostroj Teatrum pyrotechnicum.

Více o programu na http://www.plzen2015.cz/cs/baroko

Autor: