Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Poslední muž a jeho opice. ‚Nezfilmovatelná‘ komiksová série se konečně dočká seriálové adaptace

Seriál Y (2020). Tvůrci: Michael Green a Aïda Mashaka Croalová. foto: FX

LOS ANGELES - Na planetě Zemi žijí už jen ženy. Všichni muži jsou kvůli neznámé nemoci mrtví. Až na jednoho. Seriál Y na motivy známé komiksové série od Briana K. Vaughana řeší v postapokalyptické Americe otázky genderu, rasy i společenské třídy. O zfilmování tohoto díla se filmaři pokouší už patnáct let, seriál bude mít premiéru nejspíše ještě letos.
  17:00

Téma virových pandemií je kvůli hrozbě koronaviru stále aktuální. Virus z románové série Y: Poslední z mužů cílil na všechno živé, co obsahovalo chromozom Y. Nemoc dočista vyhubila jak všechny muže, tak i samce všech zvířat. Přežil jen jeden muž a jeden samec opice. Yorick Brown (Barry Keoghan) se světem prochází spolu se svou ochočenou kapucínskou opicí Ampersandem. Zbylí živočichové chtějí z nesourodé dvojice alespoň něco získat. Záměry většiny z nich ale nejsou moc čestné. 

Za seriálem pojmenovaným Y nejdřív stála tvůrčí dvojice Michael Green (seriály Američtí Bohové a Hrdinové) a Aïda Mashaka Croalová (komiksové seriály Luke Cage a Jessica Jonesová). Natočili i pilotní díl. Televize FX se ale otěže rozdělaného projektu nakonec rozhodla předat Elize Clarkové (Swing Kids, seriál Třetí hlídka). Obyvatelky ženské planety si zahrály například Diane Laneová, Imogen Pootsová, Amber Tamblynová nebo v poslední době často zmiňovaná Lashana Lynchová, nová agentka 007 z bondovky Není čas zemřít

Problémy s apokalypsou

Y: Poslední z mužů

Série Y: Poslední z mužů vycházela u nakladatelství Vertigo Comics (patřící pod komiksového giganta DC) mezi roky 2002 až 2008. Stojí za ním scenárista Brian K. Vaughn a kreslířka Pia Guerra. Série byla oceněna celkem pěti Eisnerovými cenami. 

Y: Poslední z mužů měl ještě donedávna pověst nezfilmovatelného díla. O jeho adaptaci se tvůrci pokouší již nejméně patnáct let. V roce 2004 na filmové adaptaci začal pracovat producent a režisér David S. Goyer (Terminátor: Temný osud, Muž z oceli). Spekulovalo se o tom, že Yoricka měl hrát Shia LaBeouf. Projekt ale uvázl na mrtvém bodě. 

O filmové adaptaci se znovu začalo mluvit v roce 2013. Režisérem měl být Dan Trachtenberg (Ulice Cloverfield 10, seriál The Boys). Hned následující rok ale Trachtenberg překvapeným novinářům oznámil, že film je mrtvý a přípravy na něm dávno již ustaly. 

Na počátku roku 2017 bylo oznámeno, že místo filmu bude seriál. I ten ale provázely značné porodní bolesti, a to včetně výše zmíněné výměny tvůrců (showrunnerů). Letos to vypadá, že se snad fanoušci definitivně dočkají a seriál podle jedné z nejvlivnějších sérií grafických románu konečně spatří světlo světa.