Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pražské jaro dnes patří Vltavě a hráčům na lesní roh

Kultura

  12:00
PRAHA - Pondělní festivalový den nabízí - stejně jako na nedělním zahajovacím koncertu - Smetanův cyklus Má vlast v provedení Filharmonického orchestru francouzského rozhlasu a finále soutěže v oboru lesní roh.

Petr Oundjian diriguje Mou vlast foto: ČTK - Michal Doležal

Mezinárodní klání vyvrcholí v pražském Rudolfinu za účasti Joela Lasryho, Maxima Semenova, Kateřiny Javůrkové a Matthieua Romanda. Finalisty při koncertech pro lesní roh a orchestr W. A. Mozarta a Richarda Strausse doprovodí Pražská komorní filharmonie s dirigentem Ondřejem Vrabcem.

65. mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro se koná od 7. do 15. května v Praze v oborech lesní roh a varhany. Do soutěže se v obou oborech přihlásilo celkem 134 účastníků z 28 států. S nápadem pořádat mezinárodní hudební soutěž při festivalu Pražské jaro přišel Rafael Kubelík se členy České filharmonie v roce 1946. Ta první se konala o rok později.

Smetana po francouzsku

V Obecním domě zazní cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany v provedení Filharmonického orchestru francouzského rozhlasu pod vedením kanadského dirigenta arménského původu Petera Oundjiana. Má vlast je podobně jako Smetanova opera Libuše vyhrazena zejména slavnostním příležitostem.

Na letošní ročník festivalu je připraveno celkem 45 koncertů. V rámci festivalu bude provedeno i šest operních představení nabízených ve spolupráci s Národním divadlem, Státní operou a Pražskou konzervatoří.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...