Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rekordman Plácido Domingo jede do Prahy zazpívat koledy

Kultura

  7:00
PRAHA - Operní árie i vánoční písně a koledy zazpívá 22. prosince na svém galakoncertě v Praze slavný tenorista Plácido Domingo. Do České republiky se vrací po roce a půl.

Plácido Domingo na podzim 2012 na operním festivalu v Seville foto: Reuters

Plácida Dominga v Praze doprovodí Státní filharmonie Košice pod taktovkou Eugena Kohna. Pěvcovými hosty budou sopranistky Ana Maria Martínez a Eva Urbanová.

Domingo je především operní tenor a tak se v Praze představí v áriích z oper Xerxes (Georg Friedrich Händel), Valkýra (Richard Wagner), Andrea Chénier (Umberto Giordano) a Simon Boccanegra (Giuseppe Verdi). Pro milovníky lehčích žánrů Domingo zazpívá árie z Lehárových operet Země úsměvů a Veselá vdova a z muzikálů Jižní Pacifik a West Side Story.

"Ze svého letošního ryze popového alba Songs pravděpodobně uvede slavnou píseň My Heart Will Go On z filmu Titanic. Vánoční písně a koledy neprozradím, protože mají být pro diváky překvapením," uvedl za pořadatele Luboš Virag.

Domingo se do Česka vrací po roce a půl. Loni koncertoval v Českém Krumlově, v Praze vystoupí po osmnácti letech.

Poslední ze Tří tenorů

Tenorista Plácido Domingo

Madridský rodák ztvárnil za svou kariéru na 140 tenorových a barytonových rolí, což je v operní historii rekord. Získal 12 cen Grammy a pořídil stovky nahrávek. Mezinárodní popularitu si vytvořil zejména společným vystupováním s Lucianem Pavarottim a Josém Carrerasem. Dnes je Domingo posledním aktivním pěvcem ze slavného tria: Pavarotti zemřel na rakovinu v září 2007 a Carreras ohlásil v roce 2009 ukončení kariéry.

Jednasedmdesátiletý Domingo zpívá v šesti jazycích (španělsky, anglicky, italsky, německy, francouzsky a rusky) a v repertoáru má role sahající od starší hudby přes francouzský, německý a zejména italský romantismus Verdiho, Donizettiho a Pucciniho až k postavám ve Wagnerových operách. Ztvárnil ale i řadu rolí v moderních operách. v V hlavní operní roli se představil již v roce 1961 v Mexiku, začátek jeho mezinárodní kariéry se ale obvykle datuje rokem 1968, kdy debutoval v newyorské Metropolitní opeře.

Plácido Domingo stále udivuje značnou energií. V dubnu 2010 vystoupil v titulní roli opery Giuseppa Verdiho Simone Boccanegra v milánské La Scale jen 45 dní poté, co mu byla odstraněna zhoubná tkáň z tlustého střeva. A letos kupříkladu zpíval titulní roli ve Verdiho opeře Nabucco ve Washingtonu a v Los Angeles vystoupil v další Verdiho opeře I due Foscari. Držitel 12 cen Grammy, jenž pořídil stovky nahrávek, je ředitelem operního domu v Los Angeles. Loni skončil jako generální ředitel Washingtonské národní opery, s níž spolupracoval od roku 1996.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!