Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Revival Pink Floyd v Praze: trojrozměrné efekty a štěkající psi

Kultura

  7:55
PRAHA - Revivalová kapela The Australian Pink Floyd Show po pondělním vystoupení v Ostravě nabídla také v úterý v ne zcela zaplněné pražské Tesla Aréně vzpomínky na artrockovou hudbu zejména 70. let a nebývalé zvukové a světelné efekty.

The Australian Pink Floyd Show foto: wikipedia

Ve druhé polovině představení si diváci mohli 3D videa a efekty v programu Greatest Hits World Tour 2011 vychutnat jako v moderním kině s pomocí 3D polarizačních brýlí.

V hledišti Tesla Arény, tentokrát s místy k sezení i na ploše, bylo o poznání méně lidí než loni na stejném místě na programu Big Pink - Greatest Hits, při němž si The Australian Pink Floyd Show přišlo poslechnout přibližně 6000 návštěvníků.

'Floidi' přivezli své největší hity
Australští hudebníci doplnění třemi sboristkami zahájili show skladbou Shine On You Crazy Diamond věnovanou svému bývalému lídrovi Sydu Barrettovi, který musel kapelu opustit kvůli svým psychickým problémů. Také druhá skladba, Welcome To the Machine, pochází z alba Wish You Were Here z roku 1975 a hudební fajnšmekři si při ní užili perfektní kvadrofonní zvuk ze všech koutů haly. Při efektech k písni Dogs z desky Animals z roku 1977 se tak zdálo, že za zády publika štěkají psi.

Zvukové zážitky doplňovala i podívaná na pódiu. Vedle světelných efektů a laserových kouzel se na kruhové projekční ploše objevovaly krátké filmy, například skladbu Learning to Fly z alba A Momentary Lapse Of Reason (1987) podpořili záběry z historie letectví od prvních dvojplošníků až po raketoplány.

V první části programu zazněly také skladby Arnold Layne, vůbec první singl Pink Floyd z března 1967, nebo Coming Back to Life, vzpomínka na rok 1994 a album The Division Bell.

Efektní představení pokračovalo po přestávce skladbami z alba The Dark Side of the Moon z roku 1973, díky kterému se poprvé dostali Pink Floyd na první místa v americké hitparádě. Posluchači si připomněli zásadní skladby artrockové scény, jakými jsou Breathe, On the Run, Time, The Great Gig in the Sky nebo Money.

Koncert v 3D
Ve druhé polovině programu skupina k efektům využila technologii používanou po celém světě v 3D kinech a za pomoci rozdaných polarizačních brýlí vytvořila iluzi trojrozměrného obrazu dotýkajícího se publika.

Diváci v Polsku, stejně jako v Čechách, viděli koncert v 3D

Vedle skladby What Do You Want from Me z alba v této části vystoupení zazněly ukázky z nejznámějšího projektu Pink Floyd The Wall (1979), které připomněly hity jako Another Brick In The Wall, Comfortably Numb či přídavek Run Like Hell.

Revival jedné z nejúspěšnějších a nejvlivnějších skupin všech dob vystoupil v Česku již několikrát. Loni zde australští hudebníci představili svůj program Big Pink - Greatest Hits, rok předtím svým programem na světovém turné připomněli 30. výročí vydání slavného alba The Wall. Kapelu The Australian Pink Floyd Show podporuje i kytarista originálních Pink Floyd David Gilmour.

Skuteční Pink Floyd jsou v Česku velmi populární. Tisíce lidí předloni navštívili v pražské O2 areně jevištní podobu slavného alba The Wall, kterou předvedla skupina tuzemských hudebníků v čele se zpěvákem a baskytaristou Filipem Benešovským.

Na stejném místě vystoupí Roger Waters. Zakladatel legendární britské rockové kapely Pink Floyd v Praze zahraje hned ve dvou dnech po sobě. Kromě 15. dubna, s nímž se počítalo, si ho jeho fanoušci mohou přijít poslechnout také o den později. Důvodem k přidání nového termínu je velký zájem o vstupenky.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!