Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Režisér Brian De Palma se vrací ke krvavým zločinům. Přizval si k tomu herce ze Hry o trůny

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Známý režisér Brian De Palma (Zjizvená tvář, Carrie) se po sedmi letech pouští do dalšího snímku. V drsné kriminálce Domino z prostředí Kodaně si zahrají Nikolaj Coster-Waldau a Carice van Houtenová - Jamie Lannister a Melisandre ze seriálu Hra o trůny. Snímek zatím datum české premiéry stanovené nemá.

Christian (Nikolaj Coster-Waldau) a Alex (Carice van Houtenová). Snímek Domino (2019). Režie: Brian De Palma. foto: Backup Media

Christian (Nikolaj Coster-Waldau) je člen sboru kodaňské policie. Když mu terorista ISIS jménem Imran zastřelí parťáka, Christian se zaváže k pomstě. Na hon za teroristou pozve policistku Alex (Carice van Houtenová) a spolu rozehrají hru na kočku a myš. Nebezpečí ale číhá tam, kde ho dvojice vůbec netuší - od agenta CIA Joea (Guy Pearce), který nemůže nechat Imrana zemřít. Používá ho totiž jako návnadu na lapení ostatních teroristů. Co se stane, když proti sobě na obou stranách barikády stanou „ti dobří“?

Christian (Nikolaj Coster-Waldau) je tvrďák prahnoucí po pomstě. Snímek Domino...
Christian (Nikolaj Coster-Waldau) a jeho shledání ve výtahu. Snímek Domino...

Posledním snímkem Briana De Palmy byla poměrně vlažně přijatá Vášeň/Posedlost z roku 2012. Kultovní filmař se ale proslavil hlavně v koncem sedmdesátých a během osmdesátých let. Na svém kontě má například původní Carrie (1976) se Sissy Spacekovou v hlavní roli. Al Pacino mu pomáhal ztvárnit gangstera Tonyho Montanu ve Zjizvené tváři (1983), jednom z nejznámějších mafiánských snímků všech dob. De Palma se také postaral o vůbec první Mission: Impossible (1996), který slavnou sérii s Tomem Cruisem odstartoval.

Ačkoliv je De Palma úspěšným filmařem, tak se mu filmové ceny vždy spíše vyhýbaly. Je nicméně miláčkem filmových festivalů. Na tom v Benátkách představil v premiéře tři své poslední filmy. Domino ale podle dostupných informací festivaly definitivně přeskočilo a půjde rovnou do kinodistribuce. Datum české premiéry ale známé není a je možné, že u nás snímek bude v omezené distribuci či do kin vůbec nedorazí.

Hlavním tahákem nového snímku je bezpochyby ústřední dvojice herců. Oba se zviditelnili ve Hře o trůny, nejpopulárnějším seriálu současnosti, který se již 14. dubna překlene do své poslední série. Carice van Houtenová si pak v poslední době zahrála také ve filmu Skleněný pokoj režiséra Julia Ševčíka o slavné brněnské vile Tugendhat.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč